19 de novembre del 2009

La casa d'acollida de Tortosa, sense places moltes nits


La casa d'acollida de transeünts que Càritas té a Tortosa no ofereix el servei de menjador social al migdia, tot i que en algun moment han arribat a plantejar la necessitat de posar-lo en marxa. De fet, el pes de la casa d'acollida només recau sobre quatre monges jubilades, pertanyents a l'orde de les Filles de la Caritat de Sant Vicent de Paül, que durant el dia es dediquen al manteniment i a la neteja de les diferents habitacions, a preparar els sopars, i a recollir les donacions de productes que els fan alguns comerços o magatzems de fruita. «Ja ens agradaria poder oferir també els dinars, però a la casa d'acollida som molt poca gent, i durant el dia tenim molta feina», va explicar ahir sor Victoriana.

«És una casa per a gent que va de pas; persones que quan arriben a Tortosa no tenen un lloc per passar-hi la nit», va assenyalar la responsable. Sor Victoriana va afegir-hi que, tot i el trasllat que van fer fa uns mesos, la nova casa d'acollida de Tortosa disposa del mateix nombre de places: vuit places per a homes i dues places per a dones. Des del maig passat, la casa d'acollida de transeünts va deixar el seu antic emplaçament, al carrer Sant Lluís del barri de Santa Clara, i va quedar instal·lada en unes dependències del convent de la Puríssima, al carrer Montcada. Amb tot, l'accés a la nova casa d'acollida es fa per la plaça de Sant Joan, al cor del nucli històric. «Aquí estem molt millor; tenim ascensor, calefacció i un porter automàtic, que ens permet obrir la porta a la nit sense haver de baixar al carrer», va remarcar. Sor Victoriana va assenyalar que moltes nits han hagut de dir que no poden admetre més gent, ja que les places actuals són insuficients per atendre tota la demanda. La saturació del servei de la casa de transeünts s'ha agreujat amb la crisi, i especialment amb l'increment del nombre de treballadors d'origen subsaharià que arriben a Tortosa per buscar feina en la recollida de la fruita.

Segons va precisar sor Victoriana, la major part dels transeünts només s'estan un sol dia a la casa d'acollida de Tortosa. «Obrim a partir de les set del vespre; la gent que arriba a la casa es pot dutxar i també canviar de roba si ho necessita; els donem sopar, un llit per passar-hi la nit i l'esmorzar de l'endemà», va explicar. La responsable va afegir-hi que al matí els transeünts han d'abandonar la casa, per fer lloc als que vindran la nit següent. «Quan podem, també els donem una mica de roba, fruita i galetes per al camí», va remarcar. D'altra banda, la casa d'acollida també ha habilitat una habitació per fer una primera atenció a dones víctimes de maltractaments.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 19-11-2009 Pàgina 2

+Més informació a El Punt:
-La reducció dels donatius obliga la Casa del Transeünt de Tarragona a tancar al matí
-Finalitzen les obres de reforma de la casa d'acollida, però es paralitza el projecte de remodelació total




12 comentaris:

  1. És una notícia molt trista, però alguns ciutadans es preocupen més pels animals que pels propis sers humans. Es preocupen de que els gossos de la gossera no passin fred per les nits i esmorzin cada día un plat del millor pinso del mercat, però en canvi no es preocupen per persones com les que han d'acudir a Carites cada día. Però es així, la societat s'ha tornat egoísta i capritxosa,sol mira pel seu i de quant en quant en els gossos de la gossera o en la tortura dels torers. Estem en una crisis de valors enorme.

    Sort que cuatre monges, ja jubilades, si que miren per les persones, pero i quan elles no estiguin? Aquesta és la part de la Esglèsia que ningú comenta i és la més próxima al pensament cristià.

    ResponElimina
  2. Ni voldria,ni vull ser demagog,tota la vida han hagut pobres,"Auxilio Social,transeuntes i pedigueños.Tota la vida han hagut gossos abandonats i llaceros,tinc una gossa d'atura,l'Amanda,que me la vaig trobar fa anys sent un cadellet,a la vora d'una carretera,crec que no soc cap egoiste si vaig decidir d'adoptarla,que podia fer segons tu,deixarla i adoptar un "sin techo" Per altra banda,penso,es la meva opinio,que tant en el cas de gosseres,antitaurins o gent que es dedica al tema del "pobres" hi ha molt de trepa que sols va a figurar,coneixo individus als dos bandos,de cada 10,sols un va per que ho sent,els demes...a veure que esgarrapen.

    ResponElimina
  3. Disposo de quantitat de roba d’abric en bon estat per oferir a Càritas i molt em temo que davant de la passivitat d’alguns l’hauré de llençar... Una llàstima!

    ResponElimina
  4. Parlant des del desconeixement total; el problema que es? que no tenen prous recursos (diners, o material - com diu Mac, o menjar ...), o que no son prous voluntaris, o que l'edifici només accepta 10 persones???

    M'agradaria imaginar que de recursos poden recollir prous, almenys de materia i menjar , ja que crec que la gent respon a les campanyes que es fan.

    De voluntaris, dificils (i si han de ser monjas, més! - es broma!), pero tambe trobo que aquest tipus de servei podria estar organitzat des de l'ajunatment, no? i no atraves de 4 voluntaris?

    De l'edifici, suposo que algu ha calculat que 10 llits son prous?

    repeteixo, no en tinc ni idea, son preguntes sense segones intencions ...

    ResponElimina
  5. Mc Calan, podries ser una mica menys críptic?. Que vol dir passivitat, que ho has oferit i no acaben de acceptar-ho? Que han de vindre a recollir-t'ho i no ho fan?. Jo diria que si els ho portes no ho rebutjaran, o si?.
    Per altra part dius que la tens "per oferir", que no ho has fet?

    ResponElimina
  6. Possiblement amb les presses, no m’hagi explicat be, però l’oferiment de la roba en qüestió ha estat refusat donant com excusa que ells no passen a recollir-la, dons ho tenen prohibit. “Nomes recollim mobles a domicili”
    Com de roba n’hi ha molta, pots comprendre que no llogaré una furgoneta per portar-la.

    ResponElimina
  7. una furgoneta de roba ! deu-n'hi-do quant en tens, o quant de temps que no has buidat l'armari!!

    ResponElimina
  8. Quan un es mor, normalment deixa la roba aquí…

    ResponElimina
  9. Jo també ho sento McCalan!
    A lo millor t'ajudo, però poc.
    Crec que si empaques bé la roba i la deixes al costat dels contenidors, el camió de selectiva ho recollirà i ho tractaran com a tal al centre de reciclatge del polígon.
    Se que emotivament no és el mateix. Però, crec recordar que Carites també ho fa amb els seus excedents.

    ResponElimina
  10. Gracies Mario, així ho faré

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta