8 de setembre del 2011

10 anys de la manifestació de Brussel·les

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) celebra este divendres, 9 de setembre, els 10 anys de la gran manifestació a Brussel·les. Després d’haver-se manifestat a les Terres de l’Ebre, i també a Barcelona, Madrid i Mallorca, la mobilització social en contra del transvasament es feia més internacional i arribava a les institucions comunitàries. Així, unes 15.000 persones van ocupar els carrers de Brussel·les, per reclamar a la Comissió Europea que no ajudés l’Estat espanyol, governat en aquell moment pel PP, a finançar les obres del transvasament de l’Ebre amb els diners dels fons de cohesió. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha recordat per a Canal 21 Ebre el significat d’aquella manifestació històrica, en què per primer cop un moviment social arribava fins a Brussel·les per reclamar a les institucions europees que fessin complir les seues pròpies lleis en matèria d’aigua i de natura. "Si un territori s'organitza, planifica i lluita, és capaç de fer-se sentir", ha destacat Tomàs. "Vam aconseguir posar les Terres de l'Ebre al mapa de l'Estat espanyol i d'Europa, i als ebrencs com a persones capaces de defensar allò que tenim", ha afegit el portaveu de la PDE, que també ha remarcat que "l'esperit de Brussel·les" no s'ha perdut.

La manifestació a Brussel·les era el punt i final de la Marxa Blava, que havia sortit dels pobles del Delta un mes abans. Alguns ebrencs van fer gairebé totes les etapes de la marxa fins a Brussel·les. De fet, tant el rapitenc Lluís Comí com la tortosina Loli Garrido van decidir fer la Marxa Blava sencera i a peu. Finalment, el dia 9 de setembre, milers de persones de les Terres de l’Ebre, de la resta de Catalunya, de l’Aragó i d’altres llocs de l’Estat espanyol i d’Europa arribaven a Brussel·les en trens, en vehicles particulars i en autocars. A la manifestació de Brussel·les van participar-hi polítics catalans de primera línia, com ara Josep-Lluís Carod-Rovira, d’Esquerra, i Joan Saura, d’Iniciativa per Catalunya, així com diversos dirigents del PSC. En aquest sentit, el fet que anys després, al 2008, el tripartit aprovés un transvasament d’emergència a Barcelona aprofitant la crisi de la sequera, no va agafar de sorpresa la PDE. Segons Tomàs, la lluita contra els transvasaments té més de 10 anys, i el moviment social ja està acostumat a què els partits actuen de formes diferents quan estan a l'oposició i quan arriben al govern. "La PDE no pot ser patrimoni de cap força política, sinó de la gent de les Terres de l'Ebre", ha assenyalat Tomàs, que ha advertit de l'espoliació que ja està patint el territori en matèria d'aigua.

L’endemà de la manifestació de Brussel·les, el 10 de setembre, molta gent encara es va quedar i van concentrar-se a les portes del Parlament Europeu, mentre la PDE lliurava les seues demandes. El moviment social en contra dels transvasaments havia aconseguit un ressò internacional molt important. Tanmateix, els atemptats terroristes de l’11 de setembre, amb els atacs a les Torres Bessones de Nova York i al Pentàgon, van eclipsar informativament el retorn de la gent de la PDE al territori, on hi havia prevista una festa de benvinguda a l’Ampolla. "L'explotació mediàtica no era l'important; la PDE va anar a Brussel·les per demostrar que representàvem milers de persones, i a partir de la manifestació se'ns van obrir moltes portes".

Després començaria un període de gairebé tres anys d’estira-i-arronsa amb el govern estatal, fins que la Comissió Europea va començar a emetre dictàmens que donaven la raó a la gent de les Terres de l’Ebre. I l’any 2004, amb la victòria del PSOE, el govern de l’Estat va modificar el pla hidrològic i va derogar parcialment el transvasament de l’Ebre. 10 anys després, per recordar la marxa cap a Brussel·les i la manifestació històrica del 9 de setembre del 2001, la PDE ha fet una crida a través d’internet i de les xarxes socials, perquè la gent puga compartir els seus records, els seus vídeos i les seues fotografies a la xarxa. De fet, la blocosfera ebrenca es pot omplir este divendres d’apunts i de comentaris sobre la manifestació de Brussel·les. A més, la plataforma també ha obert una pàgina a Facebook, sobre els “10 anys de la manifestació a Brussel·les contra el finançament del PHN”.

Imatge Canal 21 Ebre

15 comentaris:

  1. Quins records! Moments molt bonics, realment no sé si erem conscients del que vam aconseguir!
    Pero, la dura realitat és com dius, la lluita ja anava des dels 70, i encara no ha acabat. S'han fet els "canals" per on sembla que intentaran fer els transvasaments si ens encantem. Ens ho va avisar el gran Roberto Epple del European Rivers Network, ara fa 10 anys, que no acabariem mai de lluitar - perque els estats i els diners no paren mai, ara afluixen, ara apreten , pero no paren mai.
    Bé, però encara que només sigui per uns dies, recordem que pòdem fer quan volem - us recomano la Pagina del Facebook de l'enllaç :)

    ResponElimina
  2. Gutijaume, tens feina!!
    "Moliner ve agravio en el trato a Lleida y Fabra apuesta por cerrar desaladoras..."


    http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/castellon/el-pp-exigira-otra-vez-ministerio-minitrasvase-por-via-judicial_682412.html

    ResponElimina
  3. M'aposto un pa i un peix que Guti no es posicionarà contrari al transvasament, si el PP deroga la derogació del PHN, amb l'ajuda de CiU ( Ja se sap, els bons i els millors )...

    ResponElimina
  4. Jo tinc una posició molt clara respecte al transvasament. A Castelló defensen els seus interessos, i jo defenso els interessos de la meua terra.

    ResponElimina
  5. Pos no aniria malament que ho fessis públic davant dels del teu partit i als mitjans públics.

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. Ja ho vam fer a l'Expoebre.

    ResponElimina
  8. Indefinicions, com sempre ... ( He revisat tot el referent a Expoebre i no he trobat cap posicionament teu respecte als transvasaments del nostre riu ).

    És molt simple, si el PP torna a posar en marxa el PHN, faràs ( fareu ) el que va fer JM Franquet en el seu moment ( abandonar el PP per coherència amb els seus plantejaments )?.

    Només cal contestar SI o NO.

    ResponElimina
  9. Dona, l'interessant, ara per ara seria que tots els partits es manifestessin en contra dels transvasaments, inclòs el precedent que l'ACA ha posat d'esquer, aquell dels quatre pobles, per a justificar el posterior transvasament del Segarra.Garrigues a Barcelona. Afirmació nec3essaria que els dos partits més grans a Catalunya encara han de fer. Si ho fes el PP, per mi perfecte. Obres son amors i no bones raons. Y, GutiJaume, si es veritat que ho vareu esmentar, ens ho podries referenciar com escrit o vídeo en algun lloc?, Aquí mateix suposo que Gustau ens faria el favor de permetre la seua publicació com una carta, o article, com ha fet amb altres partits.
    Seria una gran cosa per a l'Ebre, independentment que a Madrid us facin més o menys cas, que us mostreu fidels al territori i al riu. Millor, com més alta i plural sigue la signatura del manifest.
    Jo no me'n vaig assabentar, per+o, clar, tampoc vaig anar a EXPOEBRE.

    ResponElimina
  10. La posició del PP de les TTEE respecte al transvasament a Castelló o a BCN és ambigua.
    Jo un NO CLAR I ROTUND no els ho sentit mai, potser el GutiJaume ens podrà ficar algun enllaç on aparegue escrit o en un tall de veu...

    A nivell individual, no tinc cap dubte que alguns PPeros ebrencs, uns mes que un altres, puguen ser contraris a aquests transvasmentes, però com a partit, la posició és la mateixa que Rajoy o Fabra (lo de Castelló que el d'aquí ja fa temps que va fotre el camp en lo rabo entre les cames)

    Un company de feina diu que "el movimiento se demuestra andando", així que el temps demostrarà el posicionament de cadasqun.

    ResponElimina
  11. Desprès més tard us busco les declaracions del diputat i president de NNGG de Catalunya , el dia que va venir a Tortosa a l’Expoebre.
    Han dimitit els dirigents del PSC, d’ERC, d’ICV, desprès que el tripartit intentés endur-se l’aigua a Barcelona, d’amagades, desprès de predicar el NO AL TRANSVASAMENT? Perquè hi ha dos bares per mesurar en quant al tema del transvasament?

    I com tinc la certesa de que esta situació no arribarà, no et puc parla de les hipòtesis kafkianes que es passen pel teu cervell, si mai em trobo en una situació semblant prendre la meua decisió sense fer molt de soroll.

    ResponElimina
  12. El president del les NNGG ha pogut dir misa en arameu si cal, però el seu pes específic dins del PP de l'estat espanyol és infim. La seva capacitat de incidir en decisions com aquesta serà zero patatero,

    Guti, parlem de declaracions de pes, de la Alicia, del Rajoy, del Fabra..., lo demés és distreu la perdiu.

    Per una altra banda, quina mala costum teniu els "pseudopolitiquillos" que sempre que os justifiqueu atacant a la resta de partits, sense mirar que vatros feu lo mateix.
    Que jo recorde, quan la sequera, el PP català i de les TTEE no van estar mai en contra del transvasment.

    Que jo recorde la societat d'aquestes terres va sortir en una gran manifestació a Amposta i a l'assemblea mes multitudinaria que ha tingut mai a l'auditori, per tan, la gent del carrer no te una doble vara de medir, això només ho teniu els "pseudopolitiquillos" que moveu lo rabo segons vos manen els vostres "jefes"

    ResponElimina
  13. Amb la diferència que nosaltres anàvem de cara, amb la veritat per davant, i els altres mentre, deien una cosa a uns i mon deien unes altres a natros. Mentires i falses esperances, però el càstig polític i social no fou igual, preferim que ens tinguin enganyats?

    ResponElimina
  14. Tu de que vas Guixaume?
    De perdonavides?

    ResponElimina
  15. De cara i amb la veritat per davant ????????????

    Fes-to mirar, noi, que comences molt jove, i ara hi ha diaris, radio, tv, vídeos, etc., que posen a tothom al seu lloc.

    Per cert, encara no has contestat SI o NO, i a mí no hem val allò dels altres encara més...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta