28 de desembre del 2014

'Tortosa Life', el llibre 'La vida tortosina' de Quimo Panisello es tradueix a l'anglès


TORTOSA (Baix Ebre).- El popular llibre 'La Vida Tortosina', de Quimo Panisello, tindrà una edició en anglès que sortirà a la venda la propera diada de Sant Jordi, també patró d'Anglaterra. La traducció ha anat a càrrec dels tortosins Brian Cutts i Sílvia Panisello, mentre que el mateix autor ha coordinat la selecció dels capítols. L'èxit de la recent traducció anglesa dels 'Col·loquis' de Despuig, a càrrec de Henry Ettinghausen, ha animat els responsables d'Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla i Ramon París, a provar sort amb un dels llibres més venuts a Tortosa en els darrers anys, tot publicant 'Tortosa Life'. De fet, cal tenir en compte que el primer i el segon volum de 'La Vida Tortosina' van ser els llibres del Sant Jordi del 2012, i que encara avui són un regal imprescindible per a moltes famílies de la capital del Baix Ebre. Amb tot, 'Tortosa Life' -'Visual compilation of businesses, shops and other groups and associations of Tortosa. (1939-1979)'- serà un únic volum que agruparà el millor de les dues parts de 'La Vida Tortosina', amb aquells aspectes que més poden interessar el públic anglòfon.

Per exemple, la portada mostra un imatge antiga del CD Tortosa durant una poc coneguda gira per Gran Bretanya, on el 1956 va jugar amb equips de tercera i segon divisió de les lligues d'Anglaterra, Escòcia i Gal·les. Va ser l'any en què els roig-i-blancs van arribar a disputar la lligueta d'ascens a la Segona Divisió. "L'altra opció per a la portada de 'Tortosa Life' era posar-hi una fotografia de la pastisseria La Inglesa, però la vam descartar perquè el futbol és un tema molt més anglès que els pastissos", ha explicat Panisello. L'autor també ha volgut destacar que les modes retro i vintage estan fent que públics com l'anglès o l'alemany, però també altres mercats europeus, nord-americans i fins i tot japonesos, estiguen molt interessats en productes culturals com 'Tortosa Life'. Per tant, no es descarten noves traduccions a altres llengües, si la versió en anglès té l'èxit que els editors esperen.

'La Vida Tortosina és un recull de les empreses, comerços i entitats que va haver-hi a Tortosa entre els anys 1939 i 1979. També s’hi han inclòs d’altres negocis que, malgrat no estar ubicats a la ciutat de Tortosa concretament, estaven estretament lligats als seus habitants, com el Balneari de Cardó, lloc d’estiueig de la classe benestant tortosina. Aquestes pàgines són el fruit de múltiples entrevistes amb els fundadors, continuadors, hereus, treballadors, socis i familiars, portades a terme des de l’any 2004 fins el 2010. Com en un àlbum de cromos, l'autor, sabent el material que cercava (foto fundador; foto de les instal·lacions en l'època; propaganda...), va anar completant els buits amb les imatges proporcionades principalment per les famílies i també amb d'altres aconseguides tant en arxius públics com particulars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta