29 d’octubre del 2010

Ciberacció contra el monument de la Batalla de l'Ebre

‘Ens ajudes a traure el monument franquista més gran de Catalunya?' és la campanya de correus electrònics amb què el casal Panxampla vol convèncer l'alcalde de Tortosa.

Avui és 29 d'octubre, el Día de los Caídos amb què el franquisme també commemorava la fundació de Falange i recordava un dels seus màrtirs, José Antonio Primo de Rivera. Però han passat gairebé 35 anys de la mort del dictador, i la campanya popular per aconseguir la retirada del monument de Tortosa als caídos també ha arribat a internet. En primer lloc, hi ha un bloc titulat Tortosa, quina capital?, en què es poden trobar tots els documents relacionats amb la causa impulsada pel Casal Popular Panxampla i la seua moció popular. Però també hi ha un esdeveniment a la xarxa social de Facebook, amb què el casal Panxampla cerca més complicitats per ”traure el monument franquista més gran de Catalunya”. L'acció cibernètica està pensada com una campanya d'enviament massiu de correus electrònics destinats a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; a la portaveu del grup de CiU, Meritxell Roigé; al president de CiU a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i al candidat de CiU a la presidència de la Generalitat, Artur Mas. L'ofensiva postal va començar dimecres, coincidint amb la presentació d'un documental amb opinions de personalitats favorables a la retirada del monument, que el mateix Franco va inaugurar el 1966 en record dels combatents que van assolir ”la glòria” en la batalla de l'Ebre. La ciberacció s'allargarà fins al 8 de novembre, el dia en què la moció del casal Panxampla es podria sotmetre a votació en el ple de l'Ajuntament.

Els sol·licitants de la moció han volgut deixar clar que no es tracta de cap campanya contra CiU, però Bel va suggerir ahir que ja és molta casualitat que el debat haja revifat a un mes de les eleccions catalanes. La cosa fa pudor de tripartit, interpreten a les files convergents. I més encara tenint en compte que dies abans que el casal Panxampla presentés la moció amb 2.000 signatures –800 de les quals ja han estat validades–, el conseller Joan Saura va donar a conèixer el cens de simbologia franquista de Catalunya elaborat pel Memorial Democràtic, que depèn del Departament d'Interior. Un informe en què precisament es recomana la retirada del monument franquista de Tortosa. Siga com siga, la realitat és que l'informe té l'aval d'un grup d'historiadors, i que el clam social –dins i fora de Tortosa– per aconseguir ara la retirada del monument mai no havia estat tan important.

Però què diu la plantilla del correu electrònic que proposen els sol·licitants? En concret, demanen a Bel, “com a màxim representant polític de la ciutat de Tortosa”, que voti favorablement la moció que sol·licita la retirada de la simbologia franquista. Els missatges apel·len a la “dignitat democràtica” i també a reparar “el dubtós honor” que té Tortosa, de tenir el monument franquista més gran de Catalunya. L'alcalde ja ha degut rebre els primers missatges a la bústia electrònica de l'Ajuntament, ja que el casal Panxampla ha mobilitzat uns 2.000 contactes. Els partidaris de conservar el monument també li han enviat missatges.

Publicat a www.elpunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-10-2010 Pàgina 56

57 comentaris:

  1. Em sembla una falta de respecte a la ciutadania que un alcalde faci demagògia d'aquestes maneres. A hores d'ara cal recordar que la gent del Panxampla no es dedica a jocs electoralistes?

    Els polítics podran un dia plantejar les coses d'una altra manera que no sigui l'electoralista? No té més arguments que este el senyor Bel? Si és així el millor serà que vote a favor, fa una mica de vergonya sentir representats polítics d'una ciutat com Tortosa amb declaracions d'aquest baix nivell.

    Avant amb els correus i amb la campanya, a vore si el senyor Bel és tan respectuós com ho està sent la mateixa campanya i amb les persones que hi donem suport.

    ResponElimina
  2. Molta gent fa anys i panys que lluita per des-fer-nos del monument i la campanya actual té els seus arrels fa 2 anys - recordeu que ja es va presentar mocions? Per tant, entrar en el rotllo politic/electoral no em convenç.

    M'es igual si n'hi ha eleccions o no, CiU ha de decidir si volen un monument franquista a Tortosa, si un partit modern i catalanista vol un monument franquista al mig de l'Ebre o no?

    Que no ens vinguen en més excuses - el monument representa el que representa des del monument que l'artista ho va dissenyar i aixo no es pot transformar o canviar de sentit per molts pots de pintura de color rosa que li tiren.
    Que no hi ha diners? Primer, sabem que per altres coses l'aixeta dels diners no es tanca, com quan inaugurem qualsevol obra amb presencia de 1001 VIPs i caterings de categoria. Segon, que aprovessen la moció i que fiquen una data raonable - la crisi no durarà per a sempre.
    A vore, el dictador estava al poder durant 36 anys, no? I ara fa 35 que va morir. Que volem, tenir el monument damunt natros més temps en democracia, que els anys que vam tenir el propi dictador!!!

    Per tant, no cal excuses ni rotllos; la pregunta és CiU vol aquesta barbaritat al riu o no?

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. A mi el que em molesta que a Tortosa durant 8 anys va estar un alcalde socialista i ningú va fer cap documental, debia ser que no tocava llavors i no ofenia tant.
    Tothom sap l'ideologia de Panxampla per tant, l'unic que es vol es erosionar al govern de Tortosa.

    Sobre els comentaris despectius dels calçotets de l'alcade dir que dubto que l'alcalde perdi cap vot per aquest tema, hi ha coses molt mes importants a tractar a Tortosa.

    I els que feu aquest comentaris segur que no heu votat mai, ni pensaveu votar mai Bel, per tant pot estar tranquil i continuar treballant per la ciutat com ha estat fent aquests tres anys.

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Jo personalment no vull erosionar l'alcalde, l'unic que voldria erosionar és el monument de Franco.
    De fet, estic bastant impressionat amb la feina que ha fet l'ajuntament en els 2 o 3 anys que han estat manant.

    Però en aquest tema no m'interessa els desviaments cap al joc politic o economic. Es molt més simple.
    CiU vol un monument de Franco a l'Ebre, o no?
    Ja no pregunto de si ho retiraran o no, sino que voldrien fer en un cas hipotetic. (Imagina que surtis un anonim per pagar-ho, com les escales de la catedral - quina resposta tindriem?)

    ResponElimina
  7. Josep Maria, pos a mi el que em molesta és que un Delegat de Cultura de CiU a l'any 1984 porposés de treure el monument i el seu propi partit el desacreditès (Ramon Miravall). El que em molesta és que Vicnt Beguer, alcalde de Ciu fins al 1995, amb el seu vot de qualitat va tombar la moció que proposava treure el monument del riu. I el que em molesta que tant al 2008 com ara al 2010, CiU de Tortosa continua donant els mateixos arguments que fa 30 anys per a no treure la simbologia franquista de Tortosa. Què tenen d'amagar? De què tenen por?
    Realment creus que la gent que volta pel Panxampla és de l'oposició de l'actual ajuntament? Es presenta el Panxampla a les eleccions?
    Josep Maria, tots els governs de Tortosa s'han amagat sota la capa d'una mateixa por, TOTS. I això ningú ho oblida.

    ResponElimina
  8. Josep Maria, com et diu Difool, SI o NO ?.
    Dubtes de que l'alcalde perdi cap vot per aquest tema, evident, d'aquí plora la criatura. Ja vaig dir en una altra entrada que precisament el que els podria representar la pèrdua d'algun vot seria votar a favor de la moció ( dels que té prestats del PP )i de propis de sempre. El trist és que un partit nacionalista com es definís Convergència, primer no vote a favor i segon, com penso jo, i segur que ells, aquest fet -a Tortosa- no els hi reporte cap cost en vots.
    Que s'ho facin mirar. Si encara no ho han fet, què segur que si.

    ResponElimina
  9. Es de vegades un xic trist veure com determinats sectors de la nostra societat encara creu que qui mes crida te guanyat qualsevol debat pel fet de pertànyer a qualsevol tipus d’associació, o pel fet de inserir milers de posts, SMSs, i adhesions massives en pro de determinada causa.
    Aquestes noves tecnologies esta excloent a molta gent (normalment gent gran) que no sap utilitzar aquests nous recursos, però que també te la seva opinió que es perfectament respectable i s’hauria d’escoltar. No sigui que l’ utilització avantatjosa per part d’un col•lectiu jove, ens porti a una degradació sectària i partidista del que jo entenc com democràcia.

    ResponElimina
  10. Anem a veure, Mc Calan, tota aquesta exaltació interessada, crítica dels ressorts de la democràcia, qüestionament de legitimitats de majories o minories i altres excuses de mal pagador, serveixen per alguna altra cosa que per a amagar l'ou del teu posicionament?
    La qüestió és: Si o NO ?

    Ara sembla que una de les raons per no fer cas de la proposta de retirada del monument sigui la de la "categoria" dels proposants, pos que bé, no ?.
    ( jo puc estar en desacord, com altres, en més d'una actuació d'ells, i ? ).
    Per altra part, que passa, que una decisió d'aquesta naturalesa no es podria prendre, amb tota legitimitat, sense que hi estes pel mig una proposta que vingues de fora de l'Ajuntament? Llavors, perquè, si a més va avalada per 2000 firmes ( posa que 1000 de Tortosa ) ha de ser qüestionada?
    Hi hagin SMSs, E-meils i tot el que vulguis pel mig.

    Algú, avui, en una carta a l'Ebre també anava per aquí, que si n'hi han 2.000 que sí, n'hi han 34.000 que no s'han manifestat. Excuses de mal pagador. Aquests 34000 no sabem que pensen, per tant no es poden sumar en lloc, però com ja s'ha dit moltes vegades, potser quan la recuperació de la democràcia, si s'haguessin demanat firmes per canviar el nom de l'Avda. del Generalissimo, es probable que 2.000 no s'hagessin aconseguit.
    Vull dir que el recurs a majories/minories, en aquest cas, pretén amagar una posició determinada, que pot ser respectable, aixo sí, però és a l'altre costat on estan els arguments i on es defensa una posició clara, sense subterfugis ni vuits i nous.

    Si o NO?

    ResponElimina
  11. Amic Ximo; deixa’m dir-te que no soc jo qui fa cap exaltació de res, dons el monument en qüestió ja fa una pila d’anys que esta al mig del riu i a pesar d’unes oportunes rectificacions, ha prevalescut molts anys sense que ningú digues res fins que el nostre govern Tripartit fes una Llei sobre la Memòria Històrica, que com moltes Lleis que el Tripartit ha fet, no serveixen de molt, o senzillament tenen la qualificació de Llei “Aparador”, que com tu saps son lleis de quasi impossible acompliment, i de exigu pressupost.
    No em negaràs que es la joventut la qui domina les noves tècniques de comunicació i mobilització de masses, així com la de tenir el privilegi de crear opinió col•lectiva amb l’auxili d’aquestes noves tecnologies, i aquest es un clar exemple de desigualtat que hauríem com a mínim de tenir en consideració, per la seva desigual penetració i superioritat tècnica que els mes grans no poden oferir ni respondre.
    No es qüestió de “categories” com tu dius, sinó d’accés a determinades fonts del saber, dons la categoria en aquest cas no es exclusiva de cap col•lectiu, i ho es de totes, per tant la respectabilitat de l’opinió individual segueix intacta per tots, però no em negaràs que la lluita es desigual...
    Efectivament com tu dius hi ha una majoria que tu xifres en 43000 persones que no sabem el que pensen, perquè com tu dius “no s’han manifestat”, i pel fet de no manifestar-se, tu i algú mes, ja els excloeu d’entrada..? Quina democràcia es aquesta ?
    Amb aquest “rollo” vull dir ben clar i ben alt, que la respectabilitat d’una opinió, per molt que previngui d’un col•lectiu , no dona legitimitat fins que es contrasta amb la contraria i amb igualtat de condicions.

    ResponElimina
  12. Parafrasejant a McCalan: "escolteu Europa per a be i per a mal, o no digueu mai mes que sou europeus..."

    ResponElimina
  13. Mc calan, a mi em sembla tot molt bé ( o quasi tot ) però, com és que et costa tant dir: no vull que treguin el monument?.
    Potser no m'he explicat prou bé abans. No en cal cap d'iniciativa ciutadana per prendre una mesura d'aquest tipus, vingui de Panxampla o de la Càmera de Comerç.
    Tornes ha insistir amb la utilització de les noves tecnologies, com si els que les utilitzen s'hagin de fer perdonar, i a més tu i jo em penso que no podem posar-nos dins d'aquest segment d'edat precisament.
    Els qui van trobar la gloria lluitant al bàndol al qual es va dedicar el monument, què és el que representa -"Ti pongas como ti pongas"- han tingut 44 anys i quatre mesos per a contemplar-lo. Els que van trobar la repressió i l'oblit, també tenen dret a que se'ls reconegui. No fent-ne un altre, no, treien el que hi ha.
    A més, la raó, no per ser políticament correctes com ara es diu, ha d'estar sempre equidistant entre dos posicions; pot estar perfectament d'una part.
    Et diré més, fins i tot convenint què el millor fora trobar una solució més o menys salomònica, no per aixo, la raó deixaria d'estar de la banda dels agreujats.

    Cordial salutació, com sempre.

    ResponElimina
  14. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  15. del video : OMG, com diuen els americans, o sigui "Oh my God" - Deu meu !! (encara que no en tinc). Gracies John.

    De lo de sempre, pos, au, pim i pam, i repetim els arguments de sempre, pero fent-me el pesat ja que tinc poca feina i no hi ha gats per a pentinar; si fos a cost Zero, Convergencia voldria treure el monument del riu?

    ResponElimina
  16. Mentre ara una colla de "bohemis daurats" (Panxampla), lluita des fa dos anys per treure un monument, fa algunes dècades moltes persones van lluitar contra una dictadura i contra el seu dictador. És molt fàcil ser antifranquista al segle XXI, amb Francisco baix terra.

    Sinònim d'orgull són tots aquells que jugant-se la seva integritat física lluitaven contra un règim totalitari (que no feixista).

    Els "bohemis daurats" que ara abanderen el moviment antifranquista no són sinònim d'orgull, ja que explotant un monument, el nom d'un carrer i el nom d'una plaça aconsegueixen la propaganda que indirectament Franco, ja mort, els hi proporciona.

    Com he dit és un tema que solsamènt interessa a periodistes (com Gustau, crec que ja hem fet el record de entrades sobre un mateix tema) i als bohemis que veuen amb això una forma de donar-se a conèixer i de ser els abanderats d’una causa.

    Els partits polítics busquen vots, els sindicats afiliats i les associacions com el Panxampla busquen militants que donguin suport a la seva causa de “democratització” de la ciutat.

    Els mateixos arguments buits, les
    mateixes paraules repetitives, les mateixes persones des fa anys i tot per aconseguir sortit als mitjans (en especial en aquest blog, on ara de repent tothom s’apunta al carro). No donarà de menjar l’antifranquisme, però últimament s’està ficant molt de moda.

    ResponElimina
  17. A veure si m’ajudeu a entendre l’anterior comentari. És que una no és massa viva i a vegades no compren les coses.
    O sigui que voler treure el major monument franquisme de Catalunya i un dels de màxima simbologia de tot l’estat espanyol (la batalla de l’Ebre va ser de les mes cruentes de tota la guerra), ara no és legítim perquè lo legítim va ser lluitar contra el franquisme en el seu moment i no ara, com fan los “bohemis daurats”.

    Que passa que els que no havien naixcut o eren crios quan van ficar el mamotreto al mig del riu, no tenim dret a opinar?

    Tampoc he compres la dissertació de voler-se fer propaganda amb aquest tema, ja sabeu, és que com dec ser poc viva, hi ha coses que se m’escapen.

    O sigui que els “bohemios estos” tan los hi fa el monument i només ho fan per fer-se propaganda??

    Això ja és el colmo dels colmos!!!! O sigue que si algú fa alguna cosa que surt de la norma, és per fer-se propaganda!!! Lo que s’ha de sentir!!!!!!!!

    Alguns sou una colla d’hipòcrites perquè si la mateixa proposta que ara entren los “bohemis daurats” de Panxampla, la entressen uns altres que foren “políticament correctes”, ara estaríeu a favor de treure lo mamotreto i ficar en el seu lloc un altra cosa que representés a tothom.

    ResponElimina
  18. Si ho fan ells no és propaganda, però si aquesta proposta la fes CiU, el PSC o ERC sería una proposta electoralista no?

    En definitiva probablement l'afirmació més exacta que hagis fet, és la de que ets poc viva i la de que als bohemios los importa dos pepinos lo monument, l'institut i el barri del 13 de gener.

    ResponElimina
  19. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  20. ;) no contestaré a les teues paraules prou creu tens damunt pensant que podría estar a favor de la dictadura.

    ResponElimina
  21. Gutijaume, saps que alguna vegada he defensat el teu dret a dir el que penses, però ara, simplement pixes fora del test, i molt.
    Com és que, també a tu, et costa tant dir que no vols què es retiri el monument, si no ho vols ho dius i punto, segurament que la teva intel·ligència trobarà raons que puguis fer servir, com ara que no ets franquista però vols el monument, que ets del PP, que t'agrada, que no vols reconèixer de manera clara als altres que " no hallaron la gloria ", el que vulguis, tots menys el de matar al missatger, daurats, platejats o propagandístics.
    Te'n vaig a dir una de grossa i inversemblant, si aquesta moció la presentes PXC, a mi ja m'aniria bé. I si els de Panxampla proposen la seva continuitat, no hi estaria d'acord.
    Ah, i aquesta visió teva de que el franquisme va ser un regim totalitari però no feixista ( crec que ja ho has dit alguna altra vegada ), és una apunt pretesament intel·lectual o té alguna lectura més? Que una cosa és dolenta i l'altra no, o com va això?

    Per cert, no vulguis dir el que no és, Gustau ens ho diria millor però el record de comentaris de La Marfanta diria que esta al voltant de 100, o sigui que si vols, mira si podem estar rato polemitzant.

    ResponElimina
  22. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  23. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  24. No vull que es tombi el monument! Espero que així quedin les coses més clares Ximo.

    Com justifico això? Sóc franquista? Sóc partidari de enaltir la glòria d’?un bàndol sobre l’altre? NO!!

    Com he dit crec que aquells que van morir a la batalla de l'Ebre es mereixen un reconeixement (siguin del bàndol que siguin). No distingeixo, com fan molts entre nacionals i republicans, sinó els agrupo a tots en un mateix grup. Homes lliures que lluitaven per uns ideals o per uns altres (més encertats o menys).

    El fet de DESTRUIR el monument, no suposarà que aquells que van morir tornin a la vida però si ajudarà a oblidar el que allí va ocórrer, cosa que crec, és un grandíssim error. Si estessiem parlant d’una eliminació dels símbols feixistes del monument, la instauració d’una placa informativa que recordi les víctimes de un enfrontament directe i cru com fou la batalla de l’Ebre, segurament la meva postura seria una altra, però no és el cas.

    Mai he estat a favor d’idees destructives i si donaré suport a idees constructives, en aquest cas estem parlant de la segona opció, per tant no compteu amb el meu vist i plau.

    Lo de que el regim franquista no fou feixista ho dic, perquè les coes són com són, i Stalin no fou un feixista, si un totalitari.

    I Ximo, no parlo de comentaris, sinó d'entrades sobre un mateix tema (quan tingui temps contaré totes les entrades que ha tingut aquest tema)

    ResponElimina
  25. Aquest mes:


    1. Pintada de signe franquista en l'antic pont del tren de Tortosa.

    2.ribuna] 'Simbologia franquista i electoralisme', per Pilar Andreu

    3. Ciberacció contra el monument de la Batalla de l'Ebre

    4. Ramon Miravall: 'A finals del franquisme hi va haver un intent de dinamitar el monument.

    5. [Opinió] El Dia de l’Alliberament de Tortosa: 13 de Gener de 1939

    6.Lluís Companys, el gran oblidat a Tortosa en el 70è aniversari de l'afusellament.

    7. Un documental per tombar el monument franquista.

    8.[Vídeo] El documental de la campanya per la retirada del monument franquista.

    9.Màrius Serra traslladaria l'àguila franquista de Tortosa a la Sagrada Família.

    10.Una placa mig esborrada recorda el primer canvi de nom del 13 de Gener.

    11.La directora d'Interior proposa un procés de participació sobre el monument franquista de Tortosa.

    12.La moció popular per la retirada del monument franquista de Tortosa aplega 2.000 signatures.

    13. 'Fora símbols feixistes', pancarta per la retirada del monument de Tortosa.

    14.Demanaran el canvi de nom del barri 13 de Gener.

    ResponElimina
  26. Molt bé, al menys has donat les teves raons i arguments, que no son els de criminalitzar als impulsors de la iniciativa, aixi m'agrada, Gutijaume, sense excuses "daurades".
    Mira, aquells que van morir lluitant VOLUNTÀRIAMENT I CONSCIENT defensant l'alçament militar contra la república, de reconeixement universal no crec que se'n meresquen cap, més enllà del respecte que tot mort mereix. O és que dubtes algun moment en què, si de retre homenatges es tracta, els que se'ls mereixen son els que defensaven la legalitat i no els que la violaven? O veus molts de reconeixements institucionals, oficials, de governs democràtics en definitiva, que es dediquen als autors de cops d'estat? Creus que és injust o és lo lògic i normal.
    Una altra cosa molt diferent son les persones que si pogueren veure abocades involuntàriament o per imperioses "necessitats", però vistes les coses de manera generalitzada, com toca, no hi ha color.
    I no pateixis que, com diuen els que defensen la permanència per motius foto/turistics, el monument rarament serveix com a motiu d'explicació del que representa, per aixo ja estan els museus i altres llocs com els que tenim a la Terra Alta.
    Tu trobes lògic, i sobre tot just, que després de 30 anys llargs de democràcia, els que van sotmetre durant prop de 40 a la resta, encara ara, puguin passar en la cara ben alta davant el monument i, com deia Victòria Campos, gent com ella hagi d'acotxar el cap quant hi passa, pels infausts record que els representa? S'ho mereixen?


    Tens raó en lo de les entrades, ara, com ho deies en primera persona.... ( "crec que ja HEM fet el record de entrades sobre un mateix tema" )

    ResponElimina
  27. De veritat... que com alguna volta alguna gent amb criteri m´ha dit moltes vegades.... els tortosins tenim el que ens mereixem. Extendible als catalans també.

    No hem aprés res del que ens ha passat. No varem
    avançar ni avançarem. Que trist es actuar com ho varen fer....... Anava a dir que es lamentable, peró no.... suposo que simplement no hem evolucionat.... suposo que ja ens arribará.... espero.

    Lo dit en altre post:
    Ensenyem, recordem, expliquem.... que certes coses no poden tornar a passar, que no es poden repetir... peró esborrar..... com feia l´altre bandol???

    Lo mal es que la ideologia es la mateixa, encoberta, peró iguala. Totalitarismes.... I lamentablement Catalunya n´hi es plena.

    ResponElimina
  28. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  29. Si no fos pels cops d’estat, no estudiaríem la Revolució Francesa ni la Revolució cubana , els Estats Units d’Amèrica serien encara 13 colònies britàniques i la Constitució de Cadis mai hagués sigut redactada.

    Tot cop d’Estat s’ha d’analitzar detalladament, s’han d’estudiar els motius que expliquen el pronunciament i el perquè molta gent s’adhereix a l’alçament. Hem d’estudiar el context històric del moment; nacionalsocialisme a Alemanya, feixisme a Itàlia, i un auge dels totalitarismes a tota Europa per fer front als “dolents”, els comunistes. S’ha d’estudiar el comportament del règim establert, una República radicalitzada. Si no recordo mal, l’esquerra va arribar a amenaçar en no acatar l’ordre establert si guanyava les eleccions la CEDA (però aquí ja tiro de memòria).

    Amb això no estic justificant la dictadura franquista, però si estic justificant a aquelles persones que van lluitar al bàndol nacional (no a tots), perquè en aquell moment, ells creien fer el correcte. No podem demonitzar a un bàndol i a l’altre no. A la batalla de l’Ebre, els comunistes ajusticiaven als desertors. EUA va sofrir una guerra civil entre nord i sud, cada territori defensant els seus interessos. A Rússia van lluitar bolxevics contra l’exèrcit blanc, cadascú, repeteixo, lluitant pels ideals que en aquell moment creien, eren els encertats.

    Hem avançat molt i hem recorregut un llarg i amarg camí fins arribar a la Democràcia, almenys a Europa i els EUA, no cal recordar que encara hi han paísos amb totalitarismes, i amb líders que han accedit al poder mitjançant cops d'estat. Avui en dia els totalitarismes han perdut la força, però en aquell moment eren la “moda”, deien a la gent el que necessitava sentir en una època on la fam i la misèria estaven a l’ordre del dia.
    El discurs populista dels totalitarismes va calar en les classes obreres alemanyes, però segurament, si haguessin pogut avançar en el futur i veure el que després succeiria a l’Alemanya nazi, molts no haguessin donat el seu suport al partit nacionalsocialista en el Reichstag.
    Considero doncs, que a Espanya les coses no tenen per què ser diferent a la resta del món, no som ni més xulos ni més guapos.

    Per finalitzar pensa amb el Che Guevara, un revolucionari, ideòleg de la Revolució cubana, que s’alça en armes contra el poder establert (amb les morts i la guerra que això representa), fou impulsor a més de “focus guerrillers” (guerra de guerrilles) en diversos països llatinoamericans. Fou el causant de moltes morts, però en canvi la seva imatge està per totes bandes (és fins i tot una marca), un personatge que ha sigut acusat de criminal, responsable d’assassinats en massa i en part culpable de la dictadura castrense o dels populismes llatinoamericans. I allí està com a símbol de la lluita per solucionar les injustícies socials.

    Espero sincerament, que quedi tot molt clar.

    ResponElimina
  30. Pos serà això perquè no ens entenem tu i jo, Gutijaumem perquè tu ets inteligent i jo poc viva!!!! jajaja

    Segueixo dient lo mateix de sempre, si això ho demanés un altre col.lectiu politicament correcte, aquest debat no estaria damunt la taula i mes d'un es penjaria les medalles.

    Però pot ser no tinc cap dret a opinar perquè mai he estat una opositora al franquisme quan era el moment, en vida de Franco.
    (pobreta de mi que ni sabia qui era aquest tio, era molt menuda, només recordo que la gent estava contenta i que no vam tenir escola durant uns dies)

    L'altre dia explicava que les coses s'han de fer per passos i si no es fa el primer, mai es podrà fer el darrer.
    El primer pas es aprovar a l'ajuntment de treure aquest mamotreto. Després vindran la resta que no tenen perquè fer-se el dia seguent (ni el mileni seguent tampoc!!!),

    Aquest mamotreto te que canviar-se per un monument per la pau, un monument que tracte en igualtat a tothom i serveixi per recordar la història, no només una part de la història.

    Si a Alemania han sapigut girar pàgina, perquè no som capaços aquí?

    Justificacions del perquè va passar en poder haver milers, però són només justificacions
    Mentres escribia això, a la tele parlaven de l'assesinat d'una fornera a BCN per part d'un veí drogadicte. Es pot justificar la mort d'aquesta senyora per les circunstàncies que han portat a aquest xic a matar-la?
    Crec que no!

    Tots els fet de la vida són fruit de les circunstàncies, però aquestes no han de ser l'excusa per justificar-les, ni per no girar pàgina.

    ResponElimina
  31. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  32. Erre que erre. Me dono per vençut, he exposat els meus arguments i vist que ningú els rebat i vos dediqueu a repetir el mateix argument una i altra vegada de comentari en comentari, plego. Llegir lo mateix en 15 comentaris en 15 entrades cansa més que una nit de festa.Molt bona nit.

    ResponElimina
  33. Segur que ets més viva del que em vols fer creure, no et pensis que et subestimo.

    Això sí, les comparacions no són lo teu.

    ResponElimina
  34. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  35. Gutijaume, a veure si d'una puta vegada te'n dones compte que no s'esta debaten sobre un monument que recordi uns o un que recordi els altres. El debat és si el d'uns o cap. Que jo sàpiga de monument, al menys a Tortosa, i diria que a Espanya, d'aquestes característiques i dimensions, que enaltesqui el Che Guevara, Lister o Carillo no n'hi ha cap.
    Passa què, conscientment o no - crec que és el primer supòsit - estas defensant l'alçament i, amb conseqüència els seus crims, represalies i altres "minúcies", com el monument a los " 25 años de paz " .
    Tanta lectura de Pio Moa i Cesar Vidal no podia ser bo.

    ResponElimina
  36. No, t’equivoques de totes, totes.

    Jo no estava allí al 1936 i per tant potser en aquella època tingués 18 anys i hagués estat fent el servei militar i hagués donat suport a l’alçament (per pressió, per l’entorn, per pròpia voluntat...) o potser en tindria 37i sent afiliat al partit comunista m’allistaria a les files republicanes, i si tu m'assegures que d'haver nascut en aquella època haguessis fet una cosa o l'altra t'enganyes a tu mateix, o ignores moltíssims més factors externs i propis del que t'imagines.

    Per sort jo he nascut en democràcia, m’he criat en valors democràtics, he rebut una educació democràtica i crec fermament en ella. Així que Jotabe...”va a ser que no”.

    ResponElimina
  37. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  38. Sí, sí que el traguen i que posen un dels nusos que hi ha a la rotonda del lady mary.

    Com les cicatrius este monument forma part de la història de l' ebre per a bé i per a mal, la història és part de la nostra identitat, ens ajuda a recordar d'on venim i el que no volem que es torne a repetir.

    A més de que el seu valor escultòric sempre estarà per damunt de qualsevol salvatjada que han col.locat últimament a tortosa i que mereixerien molt més ser eliminades ja que són un atentat visual contra la nostra ciutat.

    ResponElimina
  39. Imagino que molts de vatros que voleu fer fora lo monument també sou anticlericals com jo.
    però per a quan una campanya per enderrocar la catedral i les ermites de mig camí o el coll de l'alba?

    ResponElimina
  40. Ara m'agrades musgo.
    Jo penso aixo tambe.
    Que mes feixistes que la iglesia?

    ResponElimina
  41. No cal senyalar ningú, però ja veig que per aquí hi ha gent què aixo de la castanyada comença a celebrar-ho unes hores abans.
    Ara resulta que el monument té valor escultòric o artístic i la Catedral no. Sincerament jo no he sentit cap veu autoritzada de cap eminència que defensi que el monument sigui una obra d'art i que treure-la fos cap animalada ni atemptat cultural.
    No és tracta de tombar o fer desaparèixer tot allò que no ens agrada, és digui Catedral, Sinagoga o Mesquita, es tracta de fer desaparèixer el que representa per a molts i molts una burla i escarni d'una part contra una altra.
    Encara no ens hem assabentat que no es demana cap altre monument per als "bons", senyors?.

    Ja que anem de metàfores, musgo, ves i dis-li a una dona que ha patit una mastectomia que ha de portar la cicatriu tota la vida, encara que la pugui fer desaparèixer, perquè "forma part de la història per a bé i per a mal"

    ResponElimina
  42. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  43. Només excuses i més excuses per part de la gent que vol mantindre la simbologia franquista en espais públics. Per a quant arguments?
    Heu preguntat a la gent de 35 per avall què simbolitza el monument? Què representa el 13 de gener? Qui era políticament Joaquin Bau?
    No en saben res de res el 80% d'esta franja d'edat!! I dels d'esta per amunt, no se'n salven moltes més.
    S'ha quedat tant enquistat a la ciutat q només ho recordem quan ve algú de visita i diu: "Allò d'allà al mig és el que em penso que és?" I tu respons: "Pos ara que ho dius...sí. Però ja forma part de la ciutat, eh!!!".
    Tenim el monument franquista més gran de Catalunya, a Tortosa. FRANQUISTA i no d'un govern democràtic. El Franquisme va ser una etapa il·legal i antidemocràtica i no un pas democràtic de la República a l'actual "democràcia".
    Aquí ningú vol destruïr res sinó que es tregue i es pose en un museu i al seu lloc que es pose el que la gent vulgue, una pasarel·la, un monument a la pau, etc, etc...
    Gutijaume i McCalan: mos podeu dir qui era Bau? I mos podeu dir que representa per a vatros el dia 13 de gener de 1939?

    ResponElimina
  44. No lo tombaran senzillament perquè les famílies influients de Tortosa (les de tota la vida, i ja sabeu de què parlo) són obertament, o vergonyantment, franquistes. I a bona part de les classes mitjanes ja los hi està bé, sobretot aquí a Tortosa, perquè sempre han estat molt conservadores i papanates. Així que qualsevol excusa és bona per continuar glorificant lo poder militar de Franco al mig del riu.

    ResponElimina
  45. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  46. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  47. Pos voltant una mica pel mon.... si si.... hi ha mon fora de Tortosa, l´Ebre i Catalunya... i per aquest mon... mira que hi han monuments, entre altres moltes coses, de situacions iguals, menors i majors de la que parlem aquí.

    I torno a repetir.... a costa de ser pesat:
    Ensenyem, recordem, expliquem.... que certes coses no poden tornar a passar, que no es poden repetir... peró esborrar..... com feia l´altre bandol???

    ResponElimina
  48. Em sembla per comentaris com els de jotabe que molts no han entés res...ho diré lo més clar possible:

    Lo de la Catedral era una ironia per fer vore que les coses no són blanques o negres i que es pot respectar o estar vinculat emocionalmennt a un objecte, edifici o cosa, sense tindre perquè estar d' acord amb la institució o règim que la va crear.

    ResponElimina
  49. Lo de la catedral no era ironia, amic Musgo, era pura demagògia.
    D'altra banda, el monument té tant de valor artístic i cultural que fins i tot aquest Ajuntament que fins ara defensa la seua conservació no el fa aparèixer en cap de la seua informació de promoció turística. És que ens fa vergonya?

    ResponElimina
  50. Em penso que el que és ironia és el que et diu Gustau: "amic Musgo"
    Ah, i també cap la possibilitat que, a banda de no entendre't, pot passar que no t'hagis explicat prou bé.

    Per cert, matines molt, o és que "arretiraves" ?

    ResponElimina
  51. @jotabe: Gustau ha demostrat ser molt poc original ja que això "d'amic" no és de collita pròpia... mire els comentaris en un altre post referent al tema i vorà de què va.

    ResponElimina
  52. @Musgo, l'apel·latiu "d'amic" no va amb segones, ni de bon tros. Per mi, tots els comentaristes sou amics (fins que no es demostri el contrari).

    ResponElimina
  53. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  54. A dia d’avui es un criteri massa simplista el classificar al personal per la seva ubicació..
    John, així no anem be, dons seguint el mateix criteri es varen cremar moltes Esglésies, Convents, i Palaus.

    ResponElimina
  55. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  56. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta