5 de juny del 2008

El gol més famós de la història centenària del Club Deportiu Tortosa

Era la temporada 1948-49 i José Otero, un dels davanters mítics del Club Deportiu Tortosa, va saltar dins de l'àrea petita. Amb potència i precisió, va superar el defensa de l'equip contrari i va connectar amb el cap una pilota que va acabar al fons del a xarxa. Otero va marcar més de 250 gols durant els seus 315 partits amb el Tortosa, però la plasticitat d'aquesta rematada de cap va quedar immortalitzada en aquesta fotografia, una de les més conegudes de la història del club. En aquella temporada, la davantera del Tortosa va marcar 111 gols a la Tercera Divisió, i van quedar campions de Catalunya. A més d'Otero, en aquella davantera màgica també jugaven Torres, Codorniu, Toha i González. Com podeu veure a la imatge, Tortosa feia poc que havia estrenat l'estadi municipal (s'havia inaugurat el 15 d'agost de 1942), i al barri de Ferreries encara hi havia pocs edificis. Només sobresurt el perfil del campanar ja reconstruït del Roser, just entre el cap d'Otero i la pilota en moviment.
Segur que aquesta fotografia tindrà un paper molt important en els actes de la celebració del Centenari del CD Tortosa. El president de l'entitat, Santi Pelejà, va comparèixer fa uns dies a l'Ajuntament, acompanyat pels autors de l'informe que certifica el centenari del club, Enrique Viñas i Bernat Navarro. Com va dir, es tracta d'una notícia sorprenent i inesperada, molt important tant per al club com per a la ciutat. L'estudi històric ja ha rebut l'aval de la Federació Catalana de Futbol i de la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat, i properament es constituirà una comissió especial que s'encarregarà de l'organització dels diferents actes del centenari. Així, l'historiador Enrique Viñas va revelar que l'actual CD Tortosa va néixer l'abril de 1909 fruit de la fusió de dues entitats, el Team Club, vinculat a la penya ciclista de la ciutat, i el Team Principal. Els primers partits es van jugar a la plaça de bous de Remolins, mentre que el primer partit contra un equip d'entitat es va jugar contra el Tarragona. Més endavant, el CD Tortosa, que inicialment va ser denominat Futbol Club Tortosa, va adquirir uns terrenys als accessos a la ciutat per la carretera de l'Aldea, per fer-hi el seu camp. L'any 1914 el club va passar a dir-se Esport Club Tortosa i el segon camp va ubicar-se a la plaça del Carrilet, davant d'on avui hi ha el CAP El Temple. El 1921 es va fusionar amb una altra entitat i va passar a dir-se Imperial Tortosa Esportiu, que en aquella època jugava contra el també mític Futbol Club Ateneu i contra el Futbol Club Dertusa, tots dos de Ferreries, i contra altres clubs locals com l'Ibèric i l'Sport. Finalment, el club va adoptar l'any 1934 el nom amb el qual és conegut fins avui, Club Deportiu Tortosa.

2 comentaris:

  1. Hola Gustau,
    hem sento molt orgullós de poder veure aquesta foto i al meu pare rematant a gol.
    El gol més important del meu pare és el respecte i l'estima de tota la gent. Lo "sinyó José", lo "sinyó Pepe", "oteret", ha estat un exemple per molts de natros. "Ho dono tot a canvi de res" podria ser un lema adient a la seva trajectòria i personalitat. Se m'en va el cor quan parlo d'ell, un tortosí exemplar, un formador excepcional, tant humanament com esportivament. Encara ara vol entrenar i pregunta quan anirem a Zaragoza a renovar el carnet d'entrenador nacional.
    Dels 100 anys que tè el CD Tortosa, quasi la mitad ha estat vinculat al club, directa o indirectament, com jugador, entrenador, delegat, directiu, futbol base, pels fills, per l'Escola de Futbol Dertusa, etc..
    Soc el seu fill i no puc ser imparcial.
    Felicito al CD Tortosa i als seus representats, així com al Sr. Viñes per la feina i el treball de recerca que han fet i que ens posa en un lloc privilegiat en l'historia del futbol catalá i espanyol.
    Gràcies Gustau.


    Joan Otero

    ResponElimina
  2. fotos com esta i atres les habia vist a casa junt en los escuts de futbol club Ateneu i el Dertusa ja que lo meu pare va jugar de porter en los dos,i sortir a varies fotos i el dieri Lo meu pare era Jose Cavalle Malla "MALLA"en lo llibre del club de futbol Tortosa surt lo seu nom aixi com el llibre del Folklore Tortosi del mestre Moreira perque estaba mol vinculad al Ateneu.Mol bons records al veure la foto del gol de Otero.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta