11 de març del 2011

Tortosa es queda sense la mostra ‘Símbols de Franco'


Sí que es podrà veure a Ulldecona i després a Roquetes ·

La plataforma ciutadana per la retirada dels símbols franquistes d'Ulldecona [bloc] ha anunciat que l'exposició Símbols de Franco es veurà molt aviat en aquesta població del Montsià. La mostra quedarà instal·lada a la sala d'exposicions de Catalunya Caixa des del 18 fins al 31 de març, i després s'exhibirà a Roquetes (de l'1 al 16 d'abril). L'exposició va ser produïda pel Memorial Democràtic, que pertany a la Generalitat, i els ha estat cedida per la comissió del Casal Popular Panxampla, que reclama la retirada del monument franquista de la batalla de l'Ebre [bloc]. De fet, la previsió era que l'exposició es pogués veure primer a Tortosa, però la comissió per la retirada dels símbols franquistes no ha aconseguit la cessió de cap espai municipal, i és per això que Símbols de Franco s'instal·larà primer a Ulldecona, on la plataforma ha destacat el suport que sí que ha rebut de l'Ajuntament, així com de les candidatures locals del PSC, Més Ulldecona i CiU.

Publicat a El Punt

81 comentaris:

  1. Es pot explicar per que al "capital", Tortosa, en dos mesos, no han pogut trobar un espai per l'exposició, i en 2 dies s'ha trobat a Roquetes i Ulldecona ?

    ResponElimina
  2. Com diria la cançó de Rudy La Scala: "Porqué será?! Porqué será?!".
    A Ulldecona CiU, sí. A Tortosa, no.
    A Roquetes i Ulldecona, espai fàcil. A Tortosa, no.
    Fem-ho Bé! FB.

    ResponElimina
  3. Tortosa es queda sense la mostra "simbols de Franco" - je je, pero com que ja tenim el Number One Simbol ....enveja deuen tenir els "pobles" !
    ;)

    ResponElimina
  4. Completament d'acord amb Arjub i Brian. De totes maneres a Tortosa n'hi han moltes de caixes ( encara que en van tancant ) i si a Ulldecona ho fan a Catalunya Caixa ( ex Caixa Tarragona ) per què no a Tortosa ? . Però el greu, efectivament, és què no és pugui fer amb el suport de l'Ajuntament, idees: Antic escorxador, Nou centre cívic de Ferreries. També Generalitat per exemple a la seu de Cultura.

    ResponElimina
  5. Ara si, 1, 2, 3, Tortosa is diferent !

    ResponElimina
  6. Discrepo plankton, Tortosa és com sempre. Muralles, conservadorisme i pals a les rodes.
    No era pas ruc en Franco quan va fer el seu monument emblemàtic a la ciutat. Sabia que duraria anys i anys.
    Pregunte-us només quants bancs han tancat a la ciutat i quantes llibreries, cinemes i discoteques hi han.
    Benvinguts al centre conservador!
    Ni nord, ni sud, sinó tot el contrari!

    ResponElimina
  7. Exacte, només cal anar passejant per Tortosa per a trobar-ne més d'un de símbol franquista. És més fàcil que trobar un llibre dels de Tubau

    ResponElimina
  8. Cucafera, em consta que han preguntat per mil i un llocs diferents, durant els ultims 3 mesos ... i només troben excuses.
    M'ho expliqueu o m'ho conteu, per que CiU dona suport al retir de simbols franquistes a Ulldecona i no a Tortosa?

    ResponElimina
  9. Una estàtua del monument va aparèixer a la festa del carnaval de Surtdecasa al Centre del Comerç este passat cap de setmana acompanyada d'un Ferran Bel traient-li la pols i un president de les Juventuts d'un partit democristià d'estes Terres se li ha d'explicar què és la llibertat d'expressió i més al carnestoltes. Es confon poder amb dictadura a n'estes Terres i més en segons quins partits polítics. Mos coneixem tothom aquí baix i més val que a casa d'algú es miren qui tenen de cap de les Joventuts (oco lo Terreno)

    ResponElimina
  10. Ja que dius el nom de Ferran Bel no entenc perquè amagues de quin partit era aquest president de les Joventuts.

    Jo no hi vaig ser i no puc opinar, doncs no vaig veure aquesta estàtua de la que parles, però no cal endimoniar a tot aquell que prengui una fotografia del monument, es disfressi irònicament o no d’ell, en pinti un retrat, o que passa, que gent com tu s’ha convertit en els guardians de l’ètica i la moral tortosina?

    Senyors el monument esta al mig del riu i no hi ha indicis de que les cosses canviïn i és un tret característic i un símbol de la nostra ciutat, per tant us agradi o no, el fet de disfressar-se de l’estàtua no és delicte ni pecat.

    ResponElimina
  11. IIEIII!!! Baixa marxa Gutijaume i fes unes respiracions profundes i tornat a llegir el missatge. No és que pixes fora de test és que t'has pixat i no ssabies si hi havia test.
    Per al president d'estes Juventuts va ser un pecat que dos persones es disfressessen de monument i de FB per a carnestoltes. A n'este xic se li hauria de preguntar on té la moral i no a mi. Resulta que a can convergent no tenen massa sentit de l'humor ni de l'ironia i la pell la tenen massa fina, finíssima.
    I per últim, acceptar com a part de Tortosa el monument, com una causa fatal de la qual mai ens en podrem deslliurar és poc més que al·lucinant. Suposo que a can FAES us ho deuen explicar molt bé no Guti?

    ResponElimina
  12. Soooo para el carro, que no t'havia antes! En això estic totalment d'acord,hi ha llibertat d'expressió, per cert, la mateixa que tenen uns per disfressar-se irònicament la tinc jo d’acceptar com a part de Tortosa un monument que fa més anys que jo que hi es aquí. I el que t’estic dient és el mateix que pensen un gran nombre de tortosins, sense necessitat d’acudir ni al campus de FAES ni al mitín de Vistalegre.

    Està clar que disfressar-se de monument és una forma més d’expressar-se i això ningú ho podrà discutir i de FB molt menys, doncs és un personatge públic, però no crec que d’un malentès així haguem de fer-ne una muntanya.

    En quant a lo del monument, me considero sense cap tipus de legitimitat per decidir ara, 50 anys desprès de la seva construcció que s’ha d’enderrocar, quan jo fa tan sols 21 que hi vaig ficar els peus a terra. Des de la democràcia fins ara han passat uns 35 anys, la pregunta és, perquè ara? Perquè no vau recollir firmes fa 20 anys o 15, perquè no vau pressionar als polítics d’aquella època? Jo m’he criat amb aquest monument al mig del riu i com jo tota la generació del ’80 cap avall i no, no vull que el treguin i com jo estic segur que molts i molts joves d’aquesta ciutat.
    Per ficar-te un altre exemple, a veure si així entens perquè no lluitaré perquè treguin el monument. Espanya l’any 2011; 40% de paro juvenil, acabem d’estudiar als 21-23 ( si fas una carrera) 25-28 (si vols fer algun màster), amb aquestes expectatives de futur començarem a cotitzar als 30-35 anys i per aconseguir (si es que l’Estat encara pot pagar les pensions) una pensió digna haurem de treballar fins quan? 70? 75? Qui ha de sortir al carrer a manifestar-se? La gent de 40 i 50 anys? Els funcionaris? Els jubilats? Aquesta és la nostra lluita, l’altra era la vostra, perquè ara? Jo tinc problemes més greus dels que preocupar-me senyor Arjub, vostè potser no, però l’entenc.

    ResponElimina
  13. Tu, Gutijaume, dius què tens problemes més grossos dels que preocupar-te ( jo també ) no ho dubtes, però, tu i jo, i molts quan hi ha algun article a La Marfanta sobre el tema ( veure el numero de comentaris al respecte ), ens hi avoquem amb frisor, tots.
    Ja ens queda clar que tu el monument no el retiraries, però no cal que en posis cap d'excusa. Ets tant lliure tu de dir que no, com jo que sí ( dic dret, no estic segur que raons )i segon, què hi hagin motius per sortir al carrer per altres temes, no exclou PER A RES què es retirés el monument què, per altra banda, com saps, a l'ajuntament no n'hi caldria cap de manifestació. Està prou legitimat per a fer-ho, si vol. Què, de moment, una majoria, no ho ha volgut.
    Per cert, t'encoratjo a convocar manifestacions de protesta contra l'atur....

    ResponElimina
  14. I contra la "retirada" de TV3 a València ....

    I contra "l'ocupació" de Tortosa pels estrangers ...

    I contra "la foto" de las Azores ...

    I contra els que tenim més de 21 anys ...

    ResponElimina
  15. Des dels anys 80 (i , crec, 70s) si que han hagut intents de retirar el monument, no es cap novedad aquesta campanya. També em penso que els jovens que entenen el que representa el monument, si preguntes, alguns del "status quo" tindrieu alguna sorpresa ...

    ResponElimina
  16. Guti, es nota molt que només tens 21 anys. Has de saber que fa molts anys que el tema del monument és reincident. Si no s'ha tret encara és perquè sota l'aparença de gent democràtica i de centre s'amaguen moltes idees casposes per no dir altres coses més grosses.
    Per a la teva informació et contaré que quan els socialistes van ocupar l'alcaldia van fer enretirar l'àguila franquista de les vidrieres que hi ha a l'ajuntament. Molts comentaris van haver, i crec recordar que el de que hi havia altres coses més urgents que fer va ser un dels més pronunciats.
    Ja veus, Tortosa és així.

    ResponElimina
  17. Lo que diu yuca a la segona i tercera linea es una veritat com un temple.

    ResponElimina
  18. I quin gran raonament que has fet Gutijaume. Si tot t'ho planteges igual...llavors el tema de la democràcia com el veus? No opines perquè quan vas néixer la cosa anava així i no tens elements d'anàlisi? Que no et van ensenyar res a l'escola? Saps què vol dir "exaltació del feixisme"?
    És al·lucinant la llista d'excuses que n'arribarem a traure i dic excuses per no dir un altra cosa perquè algunes coses que es diuen i s'escriuen al voltant dels símbols frnaquistes són un insult a la intel·ligència. Només demano que es treballin més estes excuses i sinyor Gutijaume, sí tinc problemes, tinc grans problemes i en bona part són deguts a que gent com vostè que un dia pretendrà manar a Tortosa o a Catalunya, funcionarà amb raonaments com el que vostè fa. Amb esta base, el castell de problemes em cauen per sí mateixos.

    ResponElimina
  19. Feia dies que no entrava a llegir i quina sorpresa, tot continua igual, veig que el debat sobre el mamotreto continua viu. Per a ser un tema “hi ha coses mes importants” deu ni do la literatura que genera.

    Lo monument esta caducat, ho sap tothom, és la riota de mig món, Polònia de TV3 inclòs. Els mateixos convergents que ara el defensen perquè “ara toca”, els fa tanta nosa com a la resta de gent.
    No patigueu, passades les eleccions i després d’un període prudencial de temps sortirà alguna entitat “políticament correcta” que s’apuntarà al carro de fer fora el mamotreto.
    Ja voreu com correran tots per penjar-se les medalles de “democràcia”, antifranquisme” etc.....
    No patigueu que tots aquest que tenen les sales d’exposicions “compromeses”, les tindran lliures i ben preparades. És lo que te la “democràcia”.
    No desespereu i continueu la feina, només és qüestió de temps.

    ResponElimina
  20. Simplement he nascut amb aquest monument com a part fonamental de Tortosa, no costa tant d’entendre que no és una excusa, doncs la història i les tradicions són una font de legitimitat més, països com GB s’assenten sobre unes bases històriques i tradicionals. Lo que em preguntes de la democràcia és una solemne burrada, suposo que acord al nivell de reg sanguini del teu cervell i per tant me limitaré a no contestar burrades.

    El que és increïble, és la llista d’excuses que fiqueu uns per no demostrar-me el que he preguntat. PERQUÈ ARA I NO FA 20 ANYS? No us feia nosa llavors, no us recordava a Franco llavors? O es que llavors no tocava i ara sí? Perquè no ho van fer els socialistes quan governaven?

    Yuca jo no dono com excusa de que tinc cosses més importants que fe (que està clar que les tinc) doncs un cop solucionat els problemes tampoc moure un sol dit per llevar el monument, per tant d’excusa cap ni una, raons! I les raons ja les he dit, m’agrada, el porto veient tota la vida i no em fa cap ni una de nosa. A partir d’aquí prefereixo tombar les cases de la vora del riu que tapen una preciosa estampa de la catedral.

    I Arjub no sé quins problemes tens derivats dels futurs mandataris de la nostra societat, ets un avançat al temps, jo els problemes els tinc amb els mandataris actuals que han fet d’aquest país l’hazmerreír de tota la comunitat europea.

    Disfruteu els que podeu dels vostres sous i pensions, de la vostra casa, el vostre cotxe que mentre uns us trobeu assentats al sofà i pensant “osti tu s’hauria de treure el monument del riu que ara que el miro bé, em recorda a Franco” els altres intentarem fer del món un lloc millor per viure i no la merda d’herència que ens heu deixat.

    ResponElimina
  21. Ja!
    Zuuuummmmm!
    Crash! Plaff! Pum!
    Nananananaaaaa!
    Nanananaaaaa!

    ResponElimina
  22. Repeteixo, fa almenys 30 anys que s'intenta retirar el monument.
    That's all folks ...

    ResponElimina
  23. Gutijaume, la teua frase final, a part de lapidaria, té explicació ? qui té la deixat la merda, Franco, l'UCD, els socialistes, Aznar, tots plegats, la religió catòlica, la musulmana, la civilització occidental ? O les nuclears ?

    Preguntes amb força...."PERQUÈ ARA I NO FA 20 ANYS ?" , però, realment penses que la resposta a aquesta pregunta ens solucionarà res ?
    Nomes cal esperar què, d'aquí 15 anys ( en farà 50 de la mort del dictador ), canvies la idea d'ara: "m’agrada, el porto veient tota la vida i no em fa cap ni una de nosa" i què ningú et pregunti "PERQUÈ ARA I NO FA 20 ANYS ?.

    ResponElimina
  24. Guti, no mereixes més temps perquè no vols escoltar però potser un argument que et farà veure les coses una mica clares és que ningú es vol gastar els diners que costaria treure del mig del riu aquell munt de ferralla.
    Lamento que t'agradi nomès perquè l'has vist tota la vida. I ets bastant contradictori perquè en canvi no t'agrada el mon que no sé qui t'ha deixat (els que escrivim aquí ENCARA NO ENS HEM MORT) i això que tota la teva vida ha estat igual.

    ResponElimina
  25. Ei, ja ens diran quan ja no podem parlar del monument - ja sabeu, no hem d'entrar en electoralismes - i és que només queden 70 dies !!! Avui podem parlar?
    Zzzzzzz.

    ResponElimina
  26. Gutijaume, des de finals dels 70 principis dels 80, hi ha iniciatives per treure lo mamotreto este i altres varis. Així que no és una qüestió d’aar, sinó de mes de tres dècades.
    Taure la gallina de l’ajuntament va costar anys i panys, als impulsors se’ls va tractar de tot, però al final la gallina va desaparèixer i tots corrien a ficar-se la medalla per treure-la. Ara passarà lo mateix. Temps al temps!!!

    Per cert, ahir vaig passar per la plaça de l’estadi (Koaquin Bau per alguns) i quina vergonya de plaça. Trobo que l’asfaltat de la zona d’aparcament és de quan jo anava a l’insti i d’això també en fa dos dècades. A vore si aprofiten per renovar l’asfaltat perquè sinó l’haurem de rebatejar com la plaça dels forats

    ResponElimina
  27. Gutijaume, ese hombre de les FAES! Anem per parts no sigue que et perdes pel camí i com que només tens 21 anys i lo món t'ha vingut així però el vols canviar i no sé quantes coses més...
    1)"història i les tradicions són una font de legitimitat més": saps què és l'ètica i la lògica? Pos al'Àfrica encara practiquen l'ablació però com que és una tradició històrica, que seguisquen tallant el clítoris a les dones, no?
    2)"Perquè ara i no fa 20 anys?": una any abans de que tu nasquesses es va portar al ple de l'Ajuntament i el vot de qualitat de Vicent Beguer (CiU) va fer tombar la proposta. Això és històric i t'ho hauries d'apuntar.
    3) "Perquè no ho van fer els socialistes mentre governaven?": pregunta'ls hi a ells que a mi, Vistalegre me queda molt i molt lluny.
    4)"No us recordava a Franco?": tota la vida el monument recordarà a Franco, estigue on estigue.
    5) "Les cases de la catedral tapen una preciosa estampa": les cases porten tota la TEU VIDA allí també i un cop es tregue el mosntrument la vista de la façana fluvial de Trotosa no millorarà? El 100%.
    6)"no sé quins problemes tens derivats dels futurs mandataris de la nostra societat, ets un avançat al temps": veient com actueu tu i els de la teua "espècie" és de miops no vore cap a on anirem si no hi posem remei. I tant me fot les neofranquistes del PP, com los parents propers de CiU com els falsos esquerrans de PSOE i ICV.

    M'agrada que parles de la merda d'herència que mos han deixat. La herència que tinc jo i els qui m'envolten és uns drets laborals i socials lluitats des de fa més de 100 anys que beneficien a la immensa majoria i que han anat retrocedint per culpa de gent amb la qualitat "humana" com la teua que miren de beneficiar-se individualment i que està clar que records franquistes com el monument del mig del riu, formen part del seu ADN. Un cop s'hagi tret, espero veure't a primera fila de la manifestació.

    ResponElimina
  28. 1. Hombre de FAES...sol hi he anat un cop, espero poder tornar-hi doncs vaig aprendre moltíssim sobre el terrorisme internacional. A partir d’aquí me pots dir Jaume, gràcies.

    2. La constitució britànica és basa en una sèrie de documents tradicionals, alguns daten del 1600, els jutges són els guardians de la Constitució des que són una monarquia parlamentària a partir d’unes bases històriques, tradicionals i culturals que han perdurat fins ara, i per això porten sent una de les democràcies més perfectes des que el 1620 firmaven la Carta Magna. Amb això vull dir que este progressisme que vol acabar amb totes les nostres tradicions i història fa fàstics, com fàstics me fa l’ablació del clítoris o que basant-se en una mala interpretació del Corà obliguin a les dones a portar burka.

    3.M’ho apuntaré quan m’ho demostres.

    4.Aquesta mateixa iniciativa es va dur a terme amb els socialistes al govern? Amb el que els hi agrada remoure tombes i merda segur que l’haguessin tirat avant.

    5.A mi no em recorda a Franco i com ha quedat demostrat (segons tu des fa 20 anys) a la gran majoria de tortosins tampoc. Ah i als giris que l’únic que fotografien és el monument tampoc els hi recorda a cap vestigi de la dictadura suposo.

    6.Que sense el monument la vista fluvial millorarà, pos m’imagino que per a tu sí, jo considero que milloraria si es restaurés i se li torques la pols. A mi arquitectònicament parlant m’agrada, molt més que la rotonda dels nusos, que més lletja no pot ser.

    7.Tu lo que ets, és un caxondo, o sigue que ens trobem en los nivells més alts d’atur de la història del nostre país, amb les pitjors expectatives de creació de riquesa de totes les dècades, amb una crisis econòmica i SOCIAL de enormes dimensions i m’estàs dient que la joventut d’avui en dia (com puc ser jo com poden ser els meus amics de les JERC de Tortosa), gent molt més preparada que els nostres pares, amb carreres universitàries, màsters, domini de diverses llengües i alguns amb cursos faes sobre terrorisme internacional les coses aniran pitjor? O ets miop o li pegues al whisky.

    8.Veig que crítiques a PP, CiU, PSOE i ICV.....ia veig la solució a tots els nostres mals comencen per ensorrar el monument i per un govern de coalició entre ERC i Laporta.


    A partir d’aquí te diré que aquests drets laborals i socials també els haguéssiu pogut defensar amb la crisis i no vau tindre els sants collons de fer una vaga general fins que ja era inevitable i llavors, com era d’esperar, la participació va fer riure. No et penges medalles, en aquella època els sindicalistes eren SINDICALISTES (exemple: Nicolás Redondo) i no els venuts que tenim ara, que van en una mà davant i en l’altra darrera o els pocavergonyes dels alliberats sindicals que campen per n’estes empreses rascant-se la panxa mentre el verdader obrer treballa com un negre.

    ResponElimina
  29. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  30. I el que també me pregunto és si al retirar el monument s’inclouria alguna ressenya o algun altre monument que honrés als caiguts a la batalla de l’Ebre. O simplement els oblidem?

    " Quien no conoce su historia esta condenado a repetirla"

    " Los que murieron hoy siguen muriendo si tu los olvidas"

    ResponElimina
  31. La historia es la historia i no crec que este monument faigue que se pergue si al final lo retiren.
    Hi ha molta gent intentant recuperar familiars de foses i presisament vatros (les dretes) sou qui voleu que los obliden.

    ResponElimina
  32. 2 punts.
    La Magna Carta crec que es del segle 13, encara que no entenc perque n'hi parles en aquest apunt.
    Les giris, que jo he sigut un, saben molt bé que allò es de Franco i qui era Franco - precisament per aixo fan la foto, amb una sensacio (crec jo) de sorpresa-incredualitat.

    Per lo demés, recomano una visita a l'expo que ara està a Ulldecona, sigui com sigui l'opinio que cada u té. Es molt interessant. I si hem d'esperar veure-la a Tortosa, pos, podem llogar cadires .....

    ResponElimina
  33. A Ucraina, a totes les ciutats de certa importància hi ha monuments que honoren la memòria dels que van lluitar i vèncer als ocupants nazis, en molts d'ells hi ha pebeters encesos i l'entorn està molt cuidat, ja que normalment estan ubicats en parcs. I les estatues, plaques, vehicles etc. no estan rovellats com el nostre "mamotreto". Seria inconcebible que estos monuments fossin dedicats a la memòria dels nazis, però Tortosa is different, què hi farem.

    ResponElimina
  34. A la memòria dels nazis no Lluís, però quina culpa tenien aquells joves de 18 anys que es van allistar a l'exèrcit alemany, no per exterminar jueus, sinó per defensar el seu país?
    Tu creus que hi havia maldat en tots aquells joves? Creus que mereixen no ser honrats quan van sacrificar la seva vida defensant el seu país? Cosa que pocs joves d’avui en dia tindrien bemolls de fer pel seu país (disli Espanya, disli com vulgues).

    No molt lluny d’aquí, en Caucos de Yuste (Caceres) hi ha un cementiri on hi són enterrats molts joves alemanys que van morir a les costes espanyoles la seva majoria.
    La placa del cementiri “nazi” diu el següent en alemany:

    “En este cementerio de soldados descansan 28 soldados de la Primera Guerra Mundial y 154 de la Segunda Guerra Mundial. Pertenecieron a tripulaciones de aviones que cayeron sobre España, submarinos y otros navíos de la armada hundidos. Algunos de ellos murieron en hospitales españoles a causa de sus heridas. Sus tumbas estaban repartidas por toda España, allí donde el mar los arrojó a tierra, donde cayeron sus aviones o donde murieron. El Volksbund en los años 1980–1983 los reunió en esta última morada inaugurada en presencia del embajador de la República Federal de Alemania en un acto conmemorativo hispano-alemán el 1 de junio de 1983. Recordad a los muertos con profundo respeto y humildad.”


    Lo realment vergonyós d’aquest país és que abans sol s’honrava als caiguts del bàndol nacional i ara sols voleu honrar als caiguts del bàndol republicà, no senyors, deixeu enrere fantasmes del passat, honrem als nostres morts independentment del bàndol pel que van donar la vida. Us recomano mirar el I discurs d’investidura del president Obama i acabo amb la frase de la placa alemanya: RECORDAD A LOS MUERTOS CON PROFUNDO RESPETO Y HUMILDAD, el respecte que vosaltres us falta.

    ResponElimina
  35. Este "vatros", Jaume, el trobo una generalització ben poc afortunada. Tu penses que si es troba una fossa comuna de morts que pertanyien al bàndol de Franco no s'honoraran? Per favor! No mescles discursos.
    Si això t'han ensenyat, millor no conèixer als teus professors.
    Un dels que em van ensenyar a mi de petitet pertany al teu partit, ha tingut càrrecs municipals i, encara que et sembli estrany, sempre ens hem tractat amb molta cordialitat i afecte. Això si, cadascú pensa com pensa. D'altres han estat a diversos partits, o a cap.
    Les generalitzacions, les facis tu o qualsevol, son simplistes i passionals més que racionals.
    Particularment no tinc cap devoció pel culte als morts, però, és una cosa individual, penso.
    Honora a qui vulgues que jo respectaré. Em sobren, però, creus, àligues i tota mena d'objectes que desnaturalitzen les coses per convertir-les en icones o símbols de culte.
    Per cert, per a mi, el poble que esmentes està molt lluny de Tortosa.
    I les darreres paraules en majúscules, pos mira, sempre ho he fet, però, amb minúscules.
    Per a dir-te que les darreres vegades que he entrat a una església catòlica ha sigut precisament per fer això. I no m'ha sabut mal. Bé tampoc.

    ResponElimina
  36. Quan Hitler va decidir envair Polònia, Txecoslovàquia i pràcticament tota Europa aquests "joves de 18 anys" enlloc d'allistar-se per "defensar" la pàtria haurien pogut manifestar-se en contra d'envair als veins i massacrar-los. No ho van fer per multiples raons, el cert és que només a l'antiga URSS van causar 30 milions de morts. Com per fer-los monuments! Enlloc de tenir tanta empatia pels soldats alemanys, posat en la pell dels soviètics, tot i que et serà dificil per adscripcio ideològica.

    ResponElimina
  37. No sé com pots dir això quan aquí a Espanya vam tenir un dictador que va morir al llit i no hi van haver moltes manifestacions contra el poder dictatorial de Franco, perquè serà...potser perquè era una dictadura i drets com el de manifestar-se estaven prohibits? En canvi em parles de la URSS com si fossin els bons, el comunisme que arreu del món ha deixat uns 100.000.000 de morts dels quals 65.000.000 van morir a Xina i uns 20.000.000 és la xifra que es maneja del genocidi provocat per les tropes de Stalin. Anem a repassar el bé que va fer el comunisme a la URSS.

    Repressions duríssimes contra les rebel•lions de treballadors i agricultors, la deportació dels cosacs, l’aplicació del primer sistema de camps de concentració de la historia, el Gulag o l’assassinat de 6.000.000 d’ucrainians durant la •”gran gana”. Informa’t sobre les fosses de Katyn, un crim on 22.000 soldats polacs que s’havien rendit van ser executats pels sovietics, ells ho van negar en al•lusió a que tota investigació de la masacre se topava en airades denuncies d’ultratge, mentalitat anti-sovietica...fins que el 1990 el govern de Gorbachov va assumir la responsabilitat de la URSS en los assassinats.

    I front a tot això les bombes atòmiques dels americans van sesgar la vida a uns 120.000 japonesos.

    ResponElimina
  38. Ets molt bo, Guti. Sembles un hombre-anuncio de les FAES. Però te fas pesadet...

    ResponElimina
  39. No cal que m'ho expliques perquè ho sé perfectament, el rebesavi de la meva promesa es va suicidar durant el Holodomor per no poder alimentar els seus fills. Dit això, no sé que cony té a veure Stalin amb els monuments a tropes invasores estrangeres. Els crims de Stalin ja vam ser condemnats els anys 60 pels propis soviètics, a veure si el PP fa el mateix amb Franco, cosa altament dubtosa.

    ResponElimina
  40. Petita anecdota. Sobre el tema dels "giris que volen fer la foto del monument" - no només per Jaume, ja que es un argument recurrent de diversos comentaristes... tal com vaig dir ahir, estic segur que els estrangers que visiten Tortosa saben molt bé que representa aquell monument, i segur que a molts no els entra el cap que encara este aqui - pero fan la foto igual (si hem de parlar de perque la gent fotografia desgracies ...). Pos, aprofitant que avui estava en dos estrangers que viuen aqui, i sense saber de quin peu calcen, els he fet la pregunta, i el 100% dels entrevistats (tots 2) m'han dit que no entenen que fa aquesta obra aqui encara.

    ResponElimina
  41. No cal ser estranger per vore que allò allí al mig no pinta res!

    Una pregunta per al GutiJaume, la FAES té wikipedia? És que les prerotates que ens ho semblen.

    Ànims i continua evangelitzant que ho fas molt bé

    ResponElimina
  42. Gutijaume, no mereixes ni mitja línia mes. Només t'aconsello que t'apliques les teus frases lpidàries i li dius als teus que també ho facen pq lo pollastre del mig del riu l'únic que fa és vexar i humiliar a la gent que va lluitar per la democràcia i per uns valors socials. Un valors que ni la UCD ni el PP són capaços d'acceptar pq es pensarien "derrotats", esta és la diferència. Tú segueix fardant de màsters i cursos q el que et falta no s'ensenya a les escoles i a les universitats.

    ResponElimina
  43. Em temo que es verà un tossino volant per Tortosa abans de aquesta exposició ... si la voleu veure, cap a Ulldecona (i despres a Roquetes).

    ResponElimina
  44. Arjub, els valors socials que dius que defensaven els que se senten humiliats deuen ser el cremar esglésies, i matar la gent amb ideologia contraria, no? Perquè és això al que es van dedicar molts d'aquests "angelets"...

    ResponElimina
  45. Per si faltava algú, ja ha arribat Morigan.
    Parlant d'esglésies......."Què Déu ens agafi confessats"

    ResponElimina
  46. Lectura de la història segons mon sinyor Morigan...en aquells temps, un govern del sud d'Europa es dedicava a cremar esglèsies i a matar tot aquell que no pensava com ell. D'aquesta Manera, presidents com Companys arengaven a la població a cremar totes les esglèsies que poguessen i a matar tota cuca que penses lo contrari que els governants i tot això gràcies a les votacions de les eleccions realitzades al 31, 33 i 36 on al programa electoral es portava la crema d'esglèsies i la matança de contraris i bla, bla, bla...i per a que quede clar, Franco i els sublevats volien portar la democràcia i la pau social...
    Això està extret de la història segons la Falange? Perquè era així com s'explicava a les classes de l'Estat del 39 en avant.

    ResponElimina
  47. Història del segle XX segons el camarada Arjub: al 36 les esglésies van començar a cremar per motius desconeguts, i molta gent intentava parar amb lo cap les bales que anaven lliurement pel carrer ... mira que eren de tronats aquells avantpassats !!!

    ResponElimina
  48. Saps que passa Morigan, què des de la visió d'un observador neutral i desapassionat és pot concloure fàcilment què mentre el què va passar durant la dictadura i el dictador ( és el que es jutja ) és clar i evident, el qüestionament de "la gent que va lluitar per la democràcia i per uns valors socials", com diu Arjub, com a molt, ho pots posar en dubte, però res més que això. Encara resultarà, amb tots els revisionismes històrics i ofensiva neofeixista recent què, ara, després de 35 anys de mort Franco, s'haurà de demanar perdó als aixecats contra el poder establert legalment.
    Per altra part, podríem entrar en el detall, gens nimi per a mi què, jo al menys, mai he sentit ningú que justifiqui la crema d'esglésies i altres barrabassades per l'estil; en canvi, des de l'altra banda, cada dia més hem de suportar reconeixements implícits o subtils als insurrectes.
    Sento vergonya aliena de segons quins comentaris.
    Mai s'hem ocorreria no estar en contra d'un monument que enaltís o recordes a aquells que cremaren una església o mataren un capellà. I segur que entre els que ho varen fer n'hi havien de convençuts, d'enganyats i il·lusos. Però el què és inacceptable és voler convertir als botxins en víctimes. I a sobre refregar-ho per la cara de manera constant.

    ResponElimina
  49. Jo ni siquiera soc creient. Però els "demòcrates" que venen a casa teva i et fusilen per ser conservador no em donen massa confiança, que vols que et digui...
    A mi em dona igual si el monument el treuen o no, no és un fet massa important. A Tortosa la vida continuarà sent la mateixà tant si el deixen com si el lleven. En tot cas serà un gasto de diners per a donar-li gust a uns quants, una estona, que no més, o es que algú es pensa que la gent anirà en massa a veure la pilastra buida durant mesos?
    També em fa molta gràcia veure tots aquestos progres que ràbien contra el monument en qüestió, i a la vegada estan desesperats per anar a veure una mostra de símbols franquistes !!!
    És com ser antitaurí i anar a veure una mostra de tauromaquia...

    ResponElimina
  50. Els motius no son desconeguts. Queda prou documentat que la nit del 31 de juliol a la Tortosa del 36 te l'origen en la sublevació del dia 18 del mateix més i any. La follia i la por va superar el seny i la maduresa, a tot arreu
    El patiment generalitzat a les "dues Espanyes" ens va trencar el cor i es va emportar centenars de milers de vides pel davant, pobresa, gana i patiment generalitzat.
    85 anys després encara hem de pair i aprendre les llissons principals.
    També hem d'aprendre les vinculacions, pors i oportunismes egoistes que van esdevindre i encara continuen.
    Reivindico la cultura de la pau i la justícia, de la llibertat i la protecció social.
    No som ni ases ni rucs per no poder comprendre, perdonar i enfocar un futur que ens harmonitze i ens porti cap a una veritable humanitat i no a l'aprofitament i l'explotació dels uns pels altres.
    Ens cal respecte i dignitat, debat pausat i assenyat, no frontismes inconseqüents e intolerants.
    Se que el que tenim no és encara res del desitjat, però, demano diàleg i no enfrontament estèril.
    Que es doni aire i no soterraments.
    Cultura i no sectarismes.
    Estudi i no embadocaments.
    Pau i no guerra, qualsevol guerra.
    Som molts, i molt diferents, per a conviure en el mateix planeta, no el destruïm i no ens destruïm.
    Deixem-los-hi un món millor als nostres fills i nets. Que no passen pel que van tenir que passar els nostres pares i avis.
    Sobretot.

    ResponElimina
  51. Que tu no has vist mai cap pel·licula sobre Déus o religions, a pesar que dius que no ets creient ?
    Encara que accepto la gracia de la contrarèplica.

    Repeteixo: ALS QUE, PER SER DEMÒCRATA T'AFUSELLEN, JO, NO ELS FARIA CAP MONUMENT. QUE HO ENTENS ?
    Quan a la pilastra, creus que algú demana treure el monument perquè aniria gent a veure la pilastra? "Un poquito de por favor"

    ResponElimina
  52. Uf, no cal, tota aquesta energia malbaratada per una ferralla! Tant de bo algunes idees estèssin tan rovellades com el fatxós monument!

    ResponElimina
  53. Morigan segons la teva lògica, el jueus que van a Auschwitz a recordar els seus morts també et deuen fer molta gràcia. Et retrates perfectament quan tatxes de progres als que no pensen com tu, almenys no ens dius "rojos" ... ja és un avanç.

    ResponElimina
  54. Auschwitz? Encara no l'han tombat?
    Segons la teva lògica, un lloc com aquest CREAT pels NAZIS s'hauria d'enderrocar, no?

    Bona nit, i llegeix dues o tres vegades el que ha escrit Nion, que sembla l'únic amb una mica de seny per aquí...

    ResponElimina
  55. Auschwitz no és cap monument d'homenatge als nazis, i no l'han tombat perquè no s'oblide el que va passar. Et recomano que el visites abans de morir.

    ResponElimina
  56. Patrimoni de la humanitat de la UNESCO:

    Auschwitz Birkenau

    ResponElimina
  57. El sinyor Morigan deu ser un fervent lector i defensor de personatges com Pío Moa que va per les televisions neofranquistes de la TDT dient que la democràcia a l'Estat espanyol va arribar gràcies a Franco. I es comença per no dir les coses pel seu nom i mos acabem trobant que es legitima cop militar, els judicis sumaríssims, els treballs forçats, els assassinats als dissidents i la censura cultural i lingüística. No es poden anar dient estes animalades tant alegrement. Així és com ha arribat alguna gent a negar els forns d'extermini nazi.

    ResponElimina
  58. Senyors, lo del bitxo este ja cansa!!cada post comencem igual, i mon anem de mare. Que si sinyoreta i no sinyora, que si lo sinyo Tree venent llibrets, que si la Comedianta, que si Gutijaume i sus muchachos, acabant per Auschwitz...total tot acabarà quan a lo sinyó Bel per conveniència (i unió) li passe pels cataplins de tombar-lo, l'altre són parole, parole, parole...

    ResponElimina
  59. Entre pijo progres i neofatxes, nem ben apanyats...

    ResponElimina
  60. Llavors, lo "correcte" què és, està entre mig, o més prop dels segons que dels primers ? Jo, -a pesar de l'expressió una mica despectiva-, dels primers.

    ResponElimina
  61. A veure Arjub, si saps llegir veuras que jo no he defensat el franquisme, ni he dit xorrades com que va portar la democràcia a Espanya. El que he dit, i repeteixo, és que el bàndol de les "víctimes" estava bé farcit d'assassins, lladres i delinqüents, no tots eren demòcrates que lluitaven per la llibertat.
    En ambdues parts va morir molta gent innocent i el que cal fer és no tornar a repetir un enfrontament similar. Anar donant per sac amb els monuments, o remenant tombes no crec que sigui la manera més adequada de fer-ho.

    ResponElimina
  62. No sóc ningú per dir quin és el "bando" correcte, cadascú se sent com vol sentir-se,però aquest post ja sembla un fòrum de la transició, tan poc hem avançat en aquest 35 anys?encara mos ha de fer mal la Guerra Civil, lo senyor Franco i tota la companyia, ho hem de tractar com lo que és, història, dura i cruel però història i n'hem d'aprendre d'ella i no ens hem de perdre en discusions bizantines treient els nostres personalismes...hi ha vida més enllà d'este troç de ferralla...

    ResponElimina
  63. Morigan, si estant a casa teva el veí entra de mala manera, amb pistola en mà i mata la teua dona i fills o, simplement els violenta, tu, en legitima defensa donaràs resposta amb les lògiques conseqüències, proporcionals o no. Tots, finalment haureu estat víctimes, però culpables, els que han entrat il·legalment a casa teva.
    No estaria gens malament que, quan parlem de morts, assassins, lladres, delinqüents, censura, repressió i dictadura ho fessin a partir de l'1 d'Abril de 1939. En els tres anys immediatament anteriors ( la guerra ), tots víctimes, tots autors de barrabassades; ara, responsables, uns.
    Insistir de manera obsessiva en la igualació en la culpabilitat entre uns i altres, havent-hi pel mig una guerra civil, a més d'injust, és miserable. No fa molts de dies inclús he sentit dir que aquelles llegendes d'algunes façanes dels pobles (sovint esglésies) on s'escrivien noms de caiguts, eren TOTS el caiguts. No en va hi haure prou amb 36 anys d'escarni permanent sinó que, ara, és pretén distorsionar la realitat. Així, com deia Arjub, igual que algú ha volgut negar l'holocaust, ens negaran el significat de la simbologia franquista o del propi franquisme.

    ResponElimina
  64. I, tornant al segle 21, o al tema que ens toca ... perque creieu que a Tortosa no es troba lloc per portar aquesta exposició?
    Si la heu vist, quina opinió teniu?
    I, oblidant-nos dels colors politics, hi ha arguments per mantenir el monument al riu?

    ResponElimina
  65. jotabe, la teva comparació del veí que entra a casa no serveix. Et faré la meva, que penso que es més correcta : imagina que el teu veí violenta la teva dona i filla regularment. És comprensible que tu el dia que ja no aguantis més, passis a casa seva i li fotis un mastagot. El que fas no és correcte legalment, però si que es comprensible humanament parlant.
    Respecte passar per alt les "barrabassades" comeses abans del 1 d'abril del 39, tampoc estic d'acord. Es trist que mori gent en el front de guerra, però que un govern legalment establert es dediqui a pelar els opositors en la reraguarda es absolutament condemnable. Per descomptat les represalies posteriors del franquisme son igualment condemnables.
    A vegades sembla que alguns penseu que la vida a la Espanya anterior al 18 de juliol del 36 era com una bassa d'oli, el paradigma de la vida democratica i en pau, quan la realitat es que el ambient estava més que enrarit, un ambient prebèl·lic en tota regla.

    Brian, perquè no us ajunteu tots els que teniu ganes de veure l'exposició, llogueu un local, o que us el deixi alguna de les moltes associacions que segur que us donaran suport, i problema solucionat, no?
    Argument per a deixar el monument al riu : forma part del nostre passat, i ens serveix per a recordar com de terribles són les guerres civils.

    ResponElimina
  66. " Acabáramos" Morigan. T'han fet falta nomes sis intervencions ( jo ja ho sabia d'abans ) per a treure't la careta i defensar les teories de Pio Moa, Cesar Vidal i altres revisionistes: Legitimar i justificar l'alçament militar. Després li pots pegar les voltes que vulguis i buscar-hi les justificacions que vulguis. Llavors, com co***ns t'ha de fer nosa cap simbologia que ho recorde, enaltisca i commemore ?. Lògic i coherent.

    Ah, què Espanya fos una bassa d'oli abans del 18 de Juliol de 1936, jo no ho he dit.
    Per cert, a tu que et sembla que, com a record de com n'és de terrible el terrorisme, al País Basc, hi haguessin carrers amb noms d'etarres condemnats per assassinat ? Sobre tot, si aquests noms han estat posats com a reconeixement explicit de les "accions alliberadores".
    No em val la quimera de que el monument està dedicat als caiguts. El més ignorant dels ignorants sap en honor i gloria de qui i què es va construir.
    Em vols explicar quantes amnisties polítiques es van fer al llarg del franquisme, en demostració de concòrdia i reconeixement de tots ?

    ResponElimina
  67. Quin govern legalment establert pelava opositors a la rereguarda?

    ResponElimina
  68. jotabe, ets un noi molt llest !!! En realitat jo soc Pio Moa, que com no sé que fer vinc a aquest blog a excitar els tortosins... no sé com m'has pogut descobrir !!!

    krupp : La República. Exemple : el meu iaio que va ser afusellat per unes brigades arribades al poble a l'agost del 36. Motiu: ser algualcil del poble.

    ResponElimina
  69. I si la Republica hagués guanyat la guerra i haguessin fet un monument però de signe contrari (dedicat als que van matar el teu iaio, directa o indirectament), defensaries mantenir-lo perquè formaria part del passat i per no oblidar-la ?

    Al meu no el van matar, només va estar 2 anys en camps de concentració de les Espanyes patint molta gana i fred. Afortunadament no pertanyia a cap partit politic, sino jo no hauria nascut :-)

    ResponElimina
  70. Morigan, em sap molt mal el del deu iaio. De ben segur ens pots contar moltes coses a tots, jo també te'n contaria, en l'altre sentit també. La memòria te això.
    A l'agost del 36 molts governs municipals havien sigut substituïts pels anomenats "Comités antifeixistes" on els governs llegítimament constituïts es veieren desplaçats per "representants" de sindicats i d'altres que imposaren unes voluntats que res tenien a veure amb una democràcia, legalitat o humanitat. Paral·lelament es produí l'arribada de persones de fora del territori que imposaren accions totalment menyspreables. Ben coneguda fou "La específica", a la qual se'n pot responsabilitzar de bona part d'aquells desastres.
    Millor que jo ho explica Per Joan Cid i Mulet a "La guerra civil i la revolució a Tortosa, 1936-1939", del que pots llegir bons trossos online en l'anterior enllaç.
    Lamentablement molt es va destruir, vides incloses.
    Jo estic convençut, si m'ho permeteu, de que allò no s'hagués produït sense l'alçament franquista que va desencadenar tant desori i patiment.
    He viscut desenes d'anys sota un règim dictatorial i nefast per a la llibertat, no en vull pas cap altre, ni tampoc cap símbol que el magnifique contínuament, com el monument del mig del riu que no és cap monument als caiguts, sinó a la glòria del dictador i el seu règim. El riu no és mereix tant oprobi, ni nosaltres tampoc.

    ResponElimina
  71. lluis, si mon iaio hagues anat a altres pobles a matar gent jo procuraria tenir la boca tancada... respecte el monument ja he dit abans que me "trae sin cuidado", però jo no em gastaria ni un duro en treure'l...

    Nion, el que dius dels Comitès antifeixistes no allibera la República de les seves responsabilitats.

    ResponElimina
  72. Si,es veritat,jo ho se.

    ResponElimina
  73. Morigan, si realment penses que l'haver estat 2 anys en camps de concentració de les Espanyes, és necessàriament per haver anat a altres pobles a matar gent, llavors, el teu és més greu del que semblava.
    En aquests camps, de presoners, fins i tot n'hi havien per causes comunes, això si, en un jerarquia superior als anomenats polítics.

    ResponElimina
  74. Hem de conviure Morigan.
    Com més prompte ho aprenguem millor.

    ResponElimina
  75. jotabe, no volia ofendre't, es clar que és una putada que el teu iaio passés 2 anys a un camp de concentració. Al iaio de la meva dona també li va passar el mateix. No obstant, dins de la desgràcia, millor això que no morir afusellat...

    ResponElimina
  76. Morigan, jo no t'he parlat de mon iaio. ( torna a llegir el comentari de Lluis i el meu ).
    Quant al que és millor, dit així, sembla obvi, però també sembla que vulguis dir què mentre uns afusellaven, els altres, els empresonaven.

    ResponElimina
  77. Los pistoleros de la FAI no eren "el govern legalment constituït". Molt me temo que lo govern de la República no estava en disposició d'oposar-se a les ires dels milicians extremistes, almenys durant bona part del conflicte. I tant m'hi fot si Pio Moa diu lo contrari.

    ResponElimina
  78. Tornant al títol de la noticia.
    He sentit una entrevista a la radio a una portaveu de la plataforma que es queixava de les dificultats i definitiva negativa per poder fer l'exposició a Tortosa. Escoltant-la, i sense voler provocar enfrontaments familiars de la portaveu i Pere Panisello, ara em pregunto, i a Jesús, no ho heu plantejat ? Inclús al mateix Casal de l'associació de veïns....
    També m'ha cridat l'atenció que a un debat que faran ( 15 d'Abril a l'auditori ) sobre la qüestió, Convergència ha rebutjat assistir-hi per raons de proximitat de les eleccions municipals. Abans les autonòmiques, ara les municipals. Bona excusa té el malalt.

    ResponElimina
  79. He vist que l'enllaç amb el llibre de Cid i mulet no funciona. Us el torno a posar sense html.

    http://books.google.es/books?id=5yWualQ5H5oC&pg=PA18&dq=cid+i+mulet&hl=ca&ei=lfWJTbPEJ4OCOqje9LYO&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CDgQ6AEwBA

    He trobat altres referències al tema
    http://www.historiacritica.org/anteriors/anteriors2/estudis/estudis10.html#16

    Una de Subirats Pinyana, en pdf
    http://revistes.iec.cat/index.php/gazeta/article/viewFile/26504/26492

    A cavall de la utopia de Ramon Puig Puigcerver
    http://books.google.es/books?id=InsckTwh0KkC&printsec=frontcover&dq=a+cavall+de+la+utopia&hl=ca&ei=kQCKTc9GgZg6rcW8sQ4&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

    ResponElimina
  80. Gracies Nion, ja havia vist que no anava i t'ho volia demanar ...

    ResponElimina
  81. Acabo de llegir en un altre forum que a Navarra els que s'emportaven als d'esquerres a fer el "paseillo" els deien els "cuneteros". Es obvi que durant la guerra a tots 2 bandols es van fer barbaritats, això ningu ho nega. I si el llibre de Cid i Mulet es molt recomanable.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta