10 de març del 2011

Sabaté desaconsella al Senat una intervenció europea a Líbia


El senador tortosí de l'Entesa Catalana de Progrés, Joan Sabaté (PSC), ha intervingut per primera vegada com a nou portaveu del seu grup a la Comissió d'Afers Exteriors del Senat espanyol. Sabaté ha aprofitat la compareixença del Secretari d'Estat d'Afers Exteriors, Juan Antonio Yáñez-Barnuevo, per dir que l'Estat hauria de seguir col·laborant en l'ajuda a l'evacuació de Líbia,"donada la situació de gairebé guerra civil" que travessa el país. A més, Sabaté també ha assenyalat que cal "atendre els evacuats que arriben al territori de la Uunió Europea, i estar atents a aquest fenomen que pot afectar el nostre país".

De la mateixa manera, el senador ha advertit del "camí fonamentalista que poden derivar aquests processos que ara tenen un caràcter democràtic". Per tant, ha afegit que la diplomàcia espanyola ha de treballar per "reforçar els aspectes de la revolució que aposten per la democràcia i els drets humans". Segons Sabaté, la nova situació al Magreb "afecta a la seguretat del nostre país i de la Unió Europea pel veïnatge, seguretat militar, energètica i demogràfica". D'altra banda, quant a una possible intervenció a Líbia, Sabaté l'ha descartada "per evitar mals majors i per respecte als revolucionaris libis que no estan per la intervenció militar".Amb tot, sí que s'ha mostrat partidari de crear una zona d'exclusió aèria "per a evitar una possible massacre de Gaddafi, així com per evitar la continuïtat d'aquest règim". Per acabar, Sabaté ha finalitzat la seua intervenció subratllant la importància de la Unió pel Mediterrani, en el qual Espanya hauria de tenir un paper destacat.

Imatge: PSC

11 comentaris:

  1. Em pensava que el Senat era una institució de representació territorial i que Sabaté estava allí com a representant del territori. Però veig que enlloc de fer propostes i demandes pel nostre territori veig que es dedica a fer intervencions pel territori de Libia. Tenim uns grans representants a Madrid.....

    ResponElimina
  2. Sobre Líbia, la situació ja és de guerra civil, sense el gairebé.
    I pot afectar, no, afecta ja. Nosaltres consumim el 10% del nostre petroli d'allí, Repsol ha evacuat personal, no crec que els ports funcionen gaire, etc.
    Lo de la zona d'exclusió aèria és d'una complexitat ben gran i suposaria, en cas de violació, una intervenció militar aèria.
    Rússia i la Xina han anunciat el vet a una ordre d'intervenció de l'ONU. Per tant la determinació l'haurien de prendre UE, u OTAN unilateralment. O bé els països africans o àrabs. Complicat també.
    Els mercenaris no s'estan d'hòsties i estan ben formats militarment i ben armats. El poble revolt te kalashnikovs i alguna cosa més, espardenyes i 4x4.
    La cosa està peluda de veritat. Morts a diari.
    I encara a Tunísia i a Egipte no s'ha avançat gaire.
    Marroc promet reformes i Argèlia aguanta amb repressió. Iemen esta que trina, els països del golf pèrsic també.
    I el petroli puja cada dia.
    Que no ens afecta?

    ResponElimina
  3. Pau, com a portaveu del grup, a la Comissió d'Afers Exteriors, que trobes, hauria de parlar dels correbous?. Si tots els senadors han de tractar nomes temes territorials, potser el que hauries de proposar és la desaparició de la Comissió d'Afers Exteriors.

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. En aquest moments l'exercit de Gadaffi està bombardejant per terra, mar i aire les ciutats del litoral nord-est de Líbia.
    El règim s'ha envalentit i, amb armes i mercenaris, com fa uns anys a Espanya, va a per totes.
    La família de Gadaffi lluita a mort. El poble crida però contra tant de poder, no te gaire a fer.
    El genocidi cada cop és més clar.

    ResponElimina
  6. Cucafera, el que proposaria és la desaparició del Senat sencer.

    ResponElimina
  7. Això és un altre tema, que jo comparteixo. I més ara.

    ResponElimina
  8. És complicat fer desaparèixer el senat per ser una figura reconeguda a la constitució espanyola, fet que implicaria haver de modificar la constitució, que com és sabut, és molt difícil de modificar.

    Ara bé, en moments de crisi com l'actual, caldria que tots els polítics tinguessin consciència i es posessin d'acord per fer desaparèixer una càmara que no té cap funció destacable (és cert que funciona com a càmara de segona lectura, i que pot donar un toc de qualitat o control a les lleis que acaba aprovant el congrés, però és discutible si això justifica la seva existència). Amb aquesta simple acció s'estalviarien anualment molts milions d'euros en sous de polítics, dietes, intèrprets, seguretat i altra gent implicada... que es podrien destinar en altres pilars de l'estat realment importants com salut, educació o justícia, i ara no estaríem discutint si ha estat o no pertinent una intervenció que s'ha dut a terme al senat i que no tindrà cap més trascendència.

    ResponElimina
  9. Nou OT: La nova constitució.
    16 advocats europeus "cum laude" opten a fer una nova constitució.
    En queden set i la fan.
    Sanseacabó!
    Cada 28 anys es fa un nou concurs.

    ResponElimina
  10. Sabater, lo nou Moratinos!! però si no ha sortit mai de Tortosa i va pixant fora de test al Senat...més li valdria que treballés una mica pels seus...arà parlarà a favor de la intervenció, se suposa. Intervenció que ara beneixen los que van permetre al mister Gadaffi acampar la tenda de beduí davant de les seves seus...

    ResponElimina
  11. Una cambra territorial, no és una cambra on s'ha de parlar dels temes de tots i cada un dels territoris o comarques de l'estat. Una cambra territorial és aquella on els problemas generals, es tracten pels parlamentaris organitzats en grups territorials i no en grups de partit, és el model dels estats federals, com ara Alemanya amb el Bundesrat, la seva cambra territorial, i és el model cap al que hauria de caminar el Senat espanyol. És per això que l'any 2000, es va constituir el grup de l'Entesa Catalana de Progrés al Senat, que ha estat des d'aquell moment el grup majoritari en representación de Catalunya al Senat.

    Respecte al conflicte de Líbia i devant les opinions dels saberuts, s'ha de dir que Joan Sabaté, portaveu de l'Entesa a la comissió d'AA.EE. i Cooperació, va defensar la creació d'un espai d'exclusió aèria, que és el que finalment ha mandatat el Consell de Seguretat de les NN.UU. i que s'està aplicant amb intervenció d'Espanya.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta