29 d’octubre del 2007

Villafranco del Delta i el 13 de Gener

El grup municipal d'Esquerra d'Amposta (EA-ERC) ha presentat una moció per reclamar la retirada dels noms i de la simbologia franquista que encara hi ha a la ciutat, així com l'oficialitat del nom del nucli de població de Poblenou del Delta, que en veritat encara es diu Villafranco del Delta. El ple es farà avui al migdia, i caldrà veure com es posicionen els diferents grups, ja que no és la primera vegada que una proposta així prospera a l'Ajuntament ampostí. Però el Poblenou encara porta el nom d'homenatge al dictador, des que l'any 1957 el Insituto Nacional de Colonización de la zona marítima va inaugurar Villafranco del Delta. L'objectiu era formar una residència fixa per als pagesos que treballaven els arrossars de tota aquella àrea de conreu, que ocupava part dels termes municipals de Sant Carles de la Ràpita i Amposta. Els primers colons van ser 97 famílies, que van instal·lar-se un cop sanejada la zona i construïdes les infraestructures bàsiques. Finalment, Amposta va quedar-se tota la pedania de Villafranco del Delta en detriment de la Ràpita, però el nom de Poblenou del Delta no s'ha acabat d'oficialitzar.
A Tortosa passa més o menys el mateix amb el barri del 13 de Gener, dit així perquè el 13 de gener de 1939 és el dia en què les tropes de Franco van ocupar totalment la ciutat (al barri de Ferreries i al marge dret de l'Ebre van arribar el 18 d'abril del 1938). El nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) encara anomena aquesta barriada del sector del Temple com a "Conjunt 13 de Gener", dins dels conjunts i ambients urbans d'interès del terme municipal de Tortosa. El promotor de l'obra va ser el Patronat del Cardenal Arce Ochotorena, i l'autor l'Obra Sindical del Hogar. El POUM protegeix el 13 de Gener amb un figura menor, com a bé inventariat del patrimoni cultural català (BIPCC). Algun grup polític de l'Ajuntament de Tortosa voldrà canviar el nom al barri que commemora allò que els franquistes anomenaven el Dia de l'Alliberament? O encara haurem de recuperar la festa local del 13 de Gener?

1 comentari:

  1. hòstia no sabia això del 13 de gener .... però crec que haurien de ser els residents a este barri qui haurien de decidir si es canvien o no el nom

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta