25 de juny del 2013

Pallarès augura un altre xoc entre la Generalitat i l’Estat espanyol pel pla hidrològic de l'Ebre



El delegat del Govern assumeix el discurs de la PDE i parla de "revisar les concessions de regadiu" per garantir el cabal ambiental · Afirma que caldrà recórrer a la Unió Europea i aprofitar la declaració de Reserva de la Biosfera ·

TERRES DE L'EBRE.- El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha assegurat aquest dimarts que els representants de Catalunya defensaran un altre cabal mediambiental en la reunió del Consell de l’Aigua de la Conca que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ja ha convocat per al proper 4 de juliol a Saragossa. En aquesta reunió hauria d’aprovar-se el nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre, amb el polèmic cabal mínim proposat per la CHE que establia només una mitjana de 106,9 metres cúbics per segon al pas del riu per Tortosa. Un cabal ambiental, per tant, que les institucions del territori i el mateix govern de Catalunya van rebutjar, tot seguint els criteris de la Comissió per la Sosteniblitat de les Terres de l’Ebre i la reclamació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). En aquest sentit, Pallarès ha lamentat que en la redacció i aprovació del pla hidrològic han prevalgut els criteris polítics per damunt dels criteris científics, i ha reconegut que és “pràcticament impossible” negociar una solució amb el govern de l’Estat. De fet, el delegat de la Generalitat ha assenyalat que al govern català estan molt preocupats davant del nou escenari. Pallarès ha fet aquestes declaracions durant una entrevista a Canal 21 Ebre.

Segons la CHE, el nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre incorpora algunes de les 1.619 al·legacions que ha rebut durant els sis mesos que ha estat sotmès a exposició pública. Superada aquesta fase, l'esborrany haurà de ser sotmès a la conformitat del Comitè d'Autoritats Competents, i a partir d'aquí només quedarà elevar-lo al Consell de Ministres perquè puga aprovar-lo definitivament en forma de Reial Decret. Per tant, la confrontació amb la Generalitat està servida, ja que el ministre d'Agricultura va afirmar dimarts passat al Senat que el règim hídric per al tram final de l'Ebre que es reclama des de Catalunya "està fora de tota lògica". En aquest sentit, Pallarès ha acusat el govern del Partit Popular de voler fer prevaldre criteris polítics per repartir-se l’aigua de l’Ebre entre les diferents comunicats, potser amb la voluntat de preparar nous transvasaments.

De fet, el delegat ha donat la raó a la PDE quan ha afirmat que les diferents comunitats haurien de renunciar a una part de les concessions de nous regadius que tenen assignades, amb l’objectiu de garantir un cabal mediambiental òptim per al tram final de l’Ebre. De la mateixa manera, Pallarès ha evitat donar consells a la PDE en quant a noves mobilitzacions, però ha afirmat que l’objectiu compartit del govern de Convergència i Unió és la defensa del riu. De fet, ha afegit que fins i tot es plantejaran acudir a les manifestacions que puga convocar la PDE.

Finalment, Pallarès ha afirmat que la Generalitat, al costat de la PDE, explorarà la via europea per aturar el nou pla hidrològic de l’Ebre a les institucions comunitàries. De fet, ha conclòs que la declaració de Reserva de la Biosfera per part de la Unesco hauria de servir per protegir el tram final de l’Ebre de les polítiques d’aigua que vol aplicar el govern espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta