23 d’octubre del 2011

El tercer institut de Tortosa canvia de nom i passa a dir-se Institut Cristòfol Despuig

El consell escolar de l'Institut de Tortosa ha decidit, reunit en una sessió extraordinària el passat 20 d'octubre, aprovar la proposta de canvi de nom del centre, que passarà a dir-se Institut Cristòfol Despuig. "Un cop instal·lats a la part esquerra de la ciutat i amb un edifici propi hem cregut que calia guanyar en identificació i imatge pròpies; aquestes raons ens han portat a plantejar el canvi de nom", ha escrit el director, Josep-Ramon Subirats, en una carta adreçada al Departament d'Ensenyament.

"Cristòfol Despuig és un dels personatges més rellevants de la història tortosina. Cavaller del segle XVI, fou l’autor de l’obra en català més important del Renaixement, Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa'", segueix la carta. 'Aquesta obra està escrita en forma de diàleg en què tres personatges, dos tortosins i un valencià, debaten sobre temes relacionats amb la ciutat, Catalunya i la política del seu temps, entre altres. Amb aquest canvi de nom pretenem créixer encara més com a institut i com a comunitat educativa de referència a la nostra ciutat", conclou la carta del director de l'institut.

50 comentaris:

  1. M'agrada molt el canvi, i molt encertat, donant importància a personatges de la ciutat que han marcat una fita, i han deixat obres immortals per a la nostra cultura i gent.

    ResponElimina
  2. Els grans literats que han fet que el nom d'un lloc resplendeixi com la llum del sol es mereixen un gran respecte i tots els honors...la cultura és el bé més preuat de tots i és el que dóna personalitat a un poble

    ResponElimina
  3. Un bon canvi. Ara tenim un institut amb nom de tota una referencia cultural, i un altre institut (Ebre) amb nom del riu de que ja parlaven els Ibers, i un tercer institut amb nom de un politic franquista.

    ResponElimina
  4. Donçs ja tenim varietat de noms, un de clàssic (Riu Ebre), un de carismàtic (IES Cristòfol Despuig) i un d'una època que més val oblidar (IES Joaquim Bau)...per varietat que no sigui!!! A ver quien da más, damas y caballeros, a ver quien da más!!!

    ResponElimina
  5. Les èpoques bones no s'han d'oblidar, les dolentes menys Cristòfol.

    ResponElimina
  6. No t'amoines, que no oblidarem les epoques dolentes, pero suposo estaras d'acord en que no és el millor manera de recordar-los, ficant el nom d'un franquista a un centre educatiu. La memoria historica no ve per ficar noms com Bau als llocs on estan preparant la generacio del futur. Noms que simbolitzen alguna cosa positiu, com a minim.
    Ho trobo potser més escandolos, i més facil de canviar, que l'aguila al riu!

    ResponElimina
  7. No entraré al debat un cop més, Bau va fer molt per aquesta ciutat PUNTO

    ResponElimina
  8. Gutijaume, els teus comenatris són molt interessants de llegir...i no ho dic amb ironia, que consti!!! Les èpoques bones s'han de recordar per a tenir-les d'exemple i les dolentes per a no repetir-les més...en això estic d'acord. I en relació al que ha dit en Lluis jo diria que tots els alcaldes fan coses encertades i no encertades al aciutat que gobernen, i això no té res a veure amb el signe polític que tinguin...només amb la seva habilitat política.

    ResponElimina
  9. Correcte, estic d'acord que tots els alcaldes tenen pros i contras - per aixo, que jo mai posaria el nom d'un alcalde, ni que fos democrat, a l'institut - buscaria un referent cultural-cientific-social, primer.

    Pero el fet és que Bau no va ser cap alcalde de la democracia, sino va ser alcalde durant el franquisme que ja son figues d'un altre paner, i per més inri, va formar part del "famos" junta de Brugos de Franco, a bande d'altres lligams en el dictador. Per tant, no es pot excusar com potser algun alcalde d'un poble petit que anava fent sense aixecar el cap per evitar al franquisme. Bau va ser dels del regim en totes les de la llei. En fi, no entenc com s'ha aguantat fins ara el seu nom a l'institut.

    ResponElimina
  10. I el més absurd de tot és que es digue Joaquim enlloc de Joaquín que era el seu nom. En tortosí Coaquin per cert.

    ResponElimina
  11. Bau era molt guapo i PUNTO.
    Bau era simpàtic i PUNTO.
    Bau era un home i PUNTO.
    Bau era l'únic civil al govern de Burgos del 37 i PUNTO.
    Bau era tant franquista com lo bisbe i PUNTO.
    Bau volia poder i PUNTO i per tant tant li fotia democràcia que dictadura, tant li fotia portar l'institut a Tortosa com donar els vist-i-plau als afusellaments de gent de les Terres de l'Ebre.
    I si es canvia el nom de l'institut es donaria PUNTO i FINAL a tanta injustícia i a tant poca democràcia. Encara que alguns siguen uns nostàlgics d'altres règims dictatorials i tinguen elements que actuen coma tals i PUNTO.

    ResponElimina
  12. La Junta de Burgos? No era la Junta que va sorgir del 36 després mateix de la insurrecció armada i qui va coordinar la repressió franquista a la zona rebel durant tota la guerra? Quina cosa més horrible i quins horribles personatges qui en formaven part de la mateixa! Ho sento, això no ho sabia!!!

    ResponElimina
  13. Lo nom del nou institut potser hauria d'homenatjar un altre insigne alcalde demòcrata com Joaquín Fabra Grifoll, organitzador de la inauguració del monument a los que Hallaron la Gloria en la Batalla del Ebro.

    Si es deixa triar al professorat, s'obvien els grans prohoms de la història local... no se'n pot esperar res d'este col·lectiu de sindicalistes, separatistes i "maltrabajes"!

    ResponElimina
  14. A Ferreries el nou col.legi es va anomenar CEIP Cinta Curto. Aquest és un nom molt important, ja que va permetre amb la seva herència que es contruís aquest edifici a més de ser una molt bona docent que va dedicar la seva vida a la docència. Què no es podria fer el mateix en aquest cas? Existeixen molts bons docents la dedicació dels quals no ha estat gaire reconeguda...els professors haurien de tenir veu i vot en aquest tema.

    ResponElimina
  15. Pos ara ja ho saps Cristòfol. És el que té estar durant més de 70 anys dient que quin gran home que era Bau i quant de bé va fer per a Tortosa. Com els qui ara reten homenatges d'estat a Jose Antonio Samaranch o qui veu amb normalitat que Fraga Iribarne no hagi estat portat a presó pels fets de Gasteiz del 73 o de les penes de mort que va firmar el molt malparit. President honorífic del partit dels successors d'aquell règim.
    I encara hi ha que els pretén posar al mateix nivell que Marcel·lí Domingo o Lluís Companys.

    ResponElimina
  16. És una gran injustícia, Arjub, que algú que hagi comès crims sota el franquisme no hagi sigut condemnat per la democràcia pels crims que ha fet o manat fer quan va governar...així no hi ha justícia possible per a les seves víctimes...i això és extensiu a qualsevol règim opressor existent abans, ara o en el futur!!! Qui fan bé se'ls ha de recordar amb alegria i qui ha ha fet malament se'ls ha de reprovar, no sigui cas queserveixin d'exemple al algú que vulgui fer com ells.

    ResponElimina
  17. Pos està molt bé el nom!
    Felicitats per l'encert.
    També opino que la seguent jugada-canvi de nom, li toca a l'institut Bau.
    Només cal que li treguen la B. Institut Au! IAU ben curtet.

    ResponElimina
  18. Cristòfol encara guardo molt bon record de Cinta Curto i la seva mítica frase "hola cocacola" jajaja.

    En quant al debat, no hi entraré, agafeu els llibres d'història esborreu-los i escriviu-los al vostre gust, és el que sempre heu desitjat...

    ResponElimina
  19. Escriure la història és el que fan els guanyadors, Gutijaume. Per això encara avui s'homenatja la figura del dictador i dels membres del seu règim, així que em sembla totalment cínic el teu comentari. A vatros no vos ha fet falta reescriure res, tot va quedar escrit al vostre gust, el que vos fot és que ara puguem opinar.

    ResponElimina
  20. No és tan complicat, no cal discutir sobre si es aixi o aixà, comencem amb fets objectius que poden constatar tothom: Va formar o no va formar part de la Junta de Burgos?

    ResponElimina
  21. Sí Josep Manel, alguns ho fan, però també s'homenatja als presos etarres, i s'homenatja al comunisme (causant de tantes morts com les dictadures feixistes), i s'homenatja al Ché Guevara, i s'homenatja a les universitats públiques la II República espanyola (on també van haver-hi morts), i s'homenatja a Santiago Carrillo...

    Ser anti-franquista al segle XXI és molt fàcil senyors. Els que no pertanyem ni a un bàndol ni a un altre, que pertanyem al bàndol de la democràcia, ja no ens interessa jutjar a les persones pel seu color polític...que tots els comunistes són uns assassins? Que tots els que varen col•laborar amb el règim franquista (molt o poc) són uns assassins? Tota la esquerra abertzale són assassins?

    Però a mi, ja arriba un punt que m'és exactament igual, si voleu canviar el nom de l'Ies Joaquim Bau, si això satisfà les vostres ànsies de algo, endavant...A partir d'ara es pot ser pràctic i ficar el nom de importants docents del centre, com ha dit Crsitòfol, i jo n'he tingut uns quants.

    ResponElimina
  22. Deixeu-me posar cullerada. Guti, si ets del bàndol de la democràcia, aleshores hauries d'oposar-te al fet que l'institut portés el nom d'un alcalde que va ser-ho per reial decret, és a dir, no democràticament elegit. De fet, per aquí també s'ha escrit que Bau va ser un alcalde franquista, i no va ser així. Bau va ser alcalde durant la dictadura de Primo de Rivera. Això sí, després va formar part del govern de Burgo i més endavant va ser un prohom del règim i de la restauració monàrquica.

    ResponElimina
  23. Com t'he dit, la qüestió no és si el van ficar a dit o no, si no que fes bé la seva feina, i el Institut Joaquim Bau neix essent ell alcalde, tot i que amb la República és Marcel•lí Domingo qui dictà la lliçó inaugural. El negar-li a una persona els seus mèrits pel simple fet de que fou alcalde quan no hi havia democràcia no m'es vàlid, precisament perquè no hi havia democràcia, no hi havia elecció ni per als que haurien de votar ni per als que haurien de presentar-se.

    http://www.xtec.cat/iesjbau/002_informacio_centre/002_historia.htm

    Aquí està la història del institut, amb la col•laboració de Lluís Margarit, que és professor del centre.

    I com a defensor de la democràcia sóc partidari de que si així ho escull representativament el poble, se li canviï el nom i s’oblidi la figura pública que fou Bau, un alcalde de la il•lustríssima ciutat de Tortosa. Posats a votar el de Gerard Verges seria prou representatiu.

    ResponElimina
  24. Democràticament parlant tens raó, Gutijaume. Fem un resum de les opinions que he llegit i treiem conclusions. L'IES Joaquim Bau fou un alcalde franquista, que, sent franquista o no, va fer coses bones i no bones per Tortosa, com tots els alcaldes que hi han hagut i hi hauran rondant pel món ara i en el futur, encara que participés a la Junta de Burgos. Això és cert. Com a historiador s'ensenya que els fets històrics, per a ser ben mirats han de ser despullats de qualsevol pensament subjectiu i han de ser estudiats objectivament basant-se en proves objectives, cosa que també sap el professor Margarit(per això he fet aquesta anàlisi). Per tant, objectivament crec que si la ciutat, democràticament, ha acceptat que aquest home és mereix un nom a un centre educatiu de la ciutat, qui som nosaltres per a negar-ho? El poble sobirà ho ha dit...i encara que sigui de tendències no gaire amigues del PP (ho sento Gutijaume, però cadascú pensa el que pensa) considero favorable el teu comentari i hi estic d'acord amb tú. Ben mirat, Napoleó fou un dictador i tothom el considera un geni polític...i el venera, encara que fos un dictador al seu temps!!! Considero que això és un bon resum...vosaltres que creieu?

    ResponElimina
  25. .....Pos jo crec que a mi, al menys, no m'ho han preguntat lo de posar el nom de Bau a l'institut. Per tant, això de "la ciutat, democràticament, ha acceptat que aquest home és mereix un nom a un centre educatiu", no ho entenc. Això no vol dir que, si ho preguntessin, " vaya Vd a saber " igual que amb el monument......

    ResponElimina
  26. Ximo, a mí no m'ho van preguntar això, tampoc. Quan vaig néixer ja devia ser fet suposo, o per fer, no ho sé jo l'any que es va fer, l'edifici, que vaig anar l'any 1984 per primer cop, però com ningú ha demanat oficial ni públicament de treu-re'l per això he escrit aquestes coses...

    ResponElimina
  27. Cristòfol, de demanar-ho públicament si que s'ha demanat i varies vegades. La darrera, fa un anys i 10 dies en una moció al ple de l'ajuntament on es demanava la retirada del monument franquista, el canvi de nom del barri del 13 de Gener i el canvi de nom de l'institut. Va ser rebutjada.
    No sé si, amb això, per passiva, ja consideres prou legitimat i referendat el nom actual. Jo no. És perfectament legal però està lluny del que representaria el resultat d'un sondeig general o, no cal dir-ho, d'un referèndum.

    ResponElimina
  28. Mira, Ximo, jo no coneixia res sobre el Ple que tú refereixes, així que perdona la meva ignorància. Sí, en canvi, considero que per a algun fet important cal un referèndum entre la població...ho diu la Constitució i hi crec fermament.
    Creu-me si et dic que sento els errors en matèria política i administrativa que faig...quan vaig dir que he anat a l'IES el 1984 em vaig equivocar, ho sento. Vaig anar el 1994. Tinc 30 anys acabats de complir i no entenc tant de política com vosaltres. Per això faig aquests errors tan brutals. Perdoneu-me els errors que cometo però ho faig el millor que puc i sense mala intenció. Espero aprendre de vosaltres, que sabeu mil cops més que jo i esteu més al dia.

    ResponElimina
  29. Tranquil Cristofol, i no cal demanar perdo. Tots (bé, almenys jo) aprenem coses aqui; i si els comentaristes fossem tan craks, aniriem a les tertulies dels Matins de Tv3 a cobrar!
    Tornat al assumpte; també em consta que més d'un cop s'ha parlat del tema dins de l'institut - no sé si al claustre o al consell escolar, pero vull dir que no és un nom gravat en pedra i algun dia segur que ho canviaran.

    ResponElimina
  30. Per cert, a la tardor de l'any passat quan es va demanar el canvi de nom del Bau, i retirada del monument, es va dir que no era el moment de parlar-n'hi, que venien eleccions i tot aixo era "fer politica". Despres festes de nadal, i va arribar la primavera 2011, i tornem-n'hi, que "no és el moment de debatre, que venen eleccions". Despres venia l'estiu. I ara , un any despres, tornen eleccions.
    En resumen, que sempre hi venen eleccions pero no per aixo hem de deixar coses al calaix de l'oblido, coses que s'havien d'haver arreglat fa 30 anys. Ara, ens diran que hi ha crisi ... tampoc es que costa diners canviar un nom, i pocs més retirar el monument (que ja pensarem que ficar al seu lloc quan tornem a tenir diners!).

    ResponElimina
  31. Igual que en el tema del monument, el govern actual està més prop ideològicament de Bau i Fabra que del progresisme o fins i tot del catalanisme que en teoria representen. Bel segueix representant els interessos de la oligarquia tortosina tal com van fer els alcaldes franquistes...així que des de l'Ajuntament no cal esperar cap ajuda en el tema. Independentment de si Bau era dels "bons" o dels "dolents" me sembla excessiu que este bon senyor tingue un Institut i una plaça en lo seu honor, estaria bé si no canviar el nom de l'Institut que la plaça portès el nom d'algun prohom republica com Josep Martinez que fou assassinat per els franquistes o Subirats Piñana (també de gran importancia en el periode de la transició)

    ResponElimina
  32. per aquells que posen tant a caldo a Bau com si fos l'anticrist i a despuig com a model de virtuts, llegiu el contingut del següent enllaç i després opineu... ni tot es blanc, ni tot es negre...
    http://www.raco.cat/index.php/Recerca/article/view/27176/122849

    ResponElimina
  33. ¿De quin Josep Martínez parles? El que jo conec, ministre d’estat durant la II República i alcalde de Madrid fou assassinat en una de les famoses “checas”, la de la “Cárcel Modelo” de Madrid pel règim republicà, juntament amb 60 persones més aquella nit, irònicament fou assassinat junt al seu principal rival polític.

    Curiosament aquesta idea teva de llevar el nom d’un franquista i col•locar a un republicà diu molt de tu i de les teves idees ;)

    ResponElimina
  34. Tornant a la noticia. Em crida l'atenció que ara fa uns mesos, crec recordar que aquí mateix ( La Marfanta ) va hi haure cert debat quant al nom de l'institut. Es podria pensar que el nom, en tant que així s'anunciava, estava dat i beneit a pesar de la polèmica, i més d'un defensor del nom de "Tortosa" -crec jo- escrivia amb representació dels que havien pres la decisió, i ara, resulta que es canvia el nom i "ningú" dels defensors a ultrança d'aquell nom, ara, diu res. Si més no, tot plegat, ho trobo una mica estrany. Això de " la proposta de canvi " de qui ha vingut ? Hi veig pressions o crides a l'ordre.
    No fa gaire mesos que demanaven, i aconseguien, idees per al logotip del centre. I ara que faran, aprofitaran el logotip només canviant Tortosa per Cristòfol Despuig ? . De moment, potser haurien de començar per canviar el nom del bloc.
    En definitiva, sobta que, pràcticament, de la nit al dia s'hagi decidit canviar el nom.
    Algú s'atreveix a fer-ne cinc cèntims ?

    ResponElimina
  35. He de fer una correcció Guti, volia dir Josep Rodriguez Martinez, alcalde republicà de Tortosa que va morir afusellat a Tarragona, com que sóc vellet pos me passen estes equivocacions...però si dixeses de llegir al Pio Moa i provesses de tenir més capacitat crítica sobre la Guerra Civil i també tenir altres lectures vories que no és un joc de bons i dolents. Et fotria al mateix sac que el Sanchez Cervello quan diu que les uniques víctimes van ser els republicans, prou d'utilitzar la Guerra segons les vostres idees. Jo també te puc parlar de "Cheques" i "paseos", de "Paracuellos" o també de la plaça de Bous de Badajoz, Dels afusellaments de Montjuïch, de les penes de mort que firmava Franco cada dia, de les degollines de la guardia mora, de Garcia Lorca o si vols també parlem de Muñoz Seca que t'agradara més...i si, crec que lo sinyó Bau en un institut i una Plaça ja en té massa!seria un gest d'agermanament i dixar de ressucitar aquest odi. Ara que crec que Rodriguez té un carrer al 13 de gener (quines paradoxes)

    ResponElimina
  36. Ademés li conservo lo nom a un franquista que l'han batejat per partida doble!!:)el voler que no li treguin i li reconeguen per partida doble també diu molt de les teues idees Guti ;)

    ResponElimina
  37. Gutijaume, aquesta mania teva de contraposar o equiparar la república i tots els seus defensors al franquisme, és, com a mínim sectària per no dir fastigosa. Pot ser legítim que compares cert fets ( o molts, si vols ) en període de de guerra. Però no compares la dictadura de Franco i el franquisme amb la república i els republicans, com es desprèn dels teus ( insistents ) comentaris en aquests sentit.
    Hauries de començar a saber que, des d'un punt de vista d'estricte sentit democràtic, efectivament, podries treure el nom de Franco d'un carrer i posar el d'un republicà, amb tot justícia i legitimitat. Però t'hauries de preguntar ( o ja ho saps ? ) si tindria el mateix sentit democràtic fer el mateix a l'inrevés, es a dir: treure el d'un republicà ( d'aquells que tampoc en siguin mereixedors ) i posar el de Franco. Llavors, Gutijaume, centrem-nos una mica. Només cal això.

    ResponElimina
  38. Qui havia de pensar que el nom d'un IES donaria tant de parlar...si gairebé esclata de nou la Guerra Civil a dins d'aquest blog!!! Seríeu uns rivals dignes de respecte, sincerament, en un mítin polític, tots plegats, cadascú a la seva manera, però seríeu temibles!!!

    ResponElimina
  39. Jo penso que la plaça ja te un nom, al menys per a mi.
    "Plaça de la Vegueria". Que no estaria malament posar el nom d'un desig a una plaça. I, quan fos realitat.... eleccions a veguer, no imposició de delegats.
    Autogovern, si més no.

    ResponElimina
  40. Saberut jo no m'hi nego, abans he comentat de ficar-li el nom d'algun important docent, si així es decidia...en canvi la teua idea de canviar-li el nom per la d’un republicà ajusticiat respondrà a alguna cosa.

    Ximo, aquesta mania ve donada per la crispació, la “qüestió religiosa” (la crema de convents comença un més després de instaurar-s’hi la República) i una forma de fer les coses molt diferents a lo que entenem per democràcia avui en dia.

    Per això no parlàvem de Franco, si no de Bau, qui amb tota justícia i legitimitat té una plaça i un institut al seu nom (ell va aconseguir que es fes el institut de secundària).

    ResponElimina
  41. Si t'ho mires bé, Cristòfol, el nom de l'institut n'ha generat ben poc de debat. El que en genera son les derivades ( l'altre institut, Bau, el monument o el 13 ). El que si va ser motiu de controvèrsia, com havia dit abans, va ser quan es parlava de si "Tortosa" sí o "Tortosa" no. Bàsicament per part dels contraris, ja que tots els instituts ho eren de Tortosa.

    ResponElimina
  42. ....I Franco va fer els pantans, Gutijaume.
    Si es per fer coses, el dictador més assassí de tots els assassins, en fa de coses.
    Ja t'ho han recordat per aquí amunt. Això de llegir tant a l'exterroista del GRAPO no pot portar res bo que, per altra part, està molt bé que sigui EX però que no doni lliçons d'història com fa i parlant com si fins que ell va començar a escriure a Espanya no hi havien historiadors..Bé, sí, estava Cesar Vidal.

    ResponElimina
  43. Ximo, una pregunta, qui és este EX-terrorista del GRAPO que esmentes?
    Es que m'he perdut.

    ResponElimina
  44. Aquí el tens M.d.A.:

    http://es.wikipedia.org/wiki/P%C3%ADo_Moa

    ResponElimina
  45. Gràcies Ximo. He lligat caps.
    Pos quina ràbia gasta lo Pio este.
    Deixem-ho córrer que la conec de massa anys.

    ResponElimina
  46. Quina banda de malparits els Moa, Vidal i companyia. Però reconec que de tant en tant llegeixo La Razon per pur massoquisme, l'ultim article de l'obès mòrbid multi-llicenciat deixava a caldo la pelicula Pa Negre. Si el trobés a internet us el posava aquí, era antològic.

    ResponElimina
  47. Lluis, no has buscat molt, eh ?
    Suposo que et refereixes a este:
    http://larazon.es/noticia/1653-tsitadel-pa-negre-y-12-o
    Ni més ni menys perquè és catalana i en català.
    Per cert, no és dels més Heavy. N'hi he sentit i llegit per a fotre'l a la presó.

    ResponElimina
  48. Hi ha una corrent de pensament que ha tingut èxit per les "Espanyes" però que aquí no ha triomfat, amb l'excepció de Tortosa i Ferran Bel i Meritxell Roigé al capdavant. Aquest pensament posa la mateix nivell "1era República, dictadura de Primo de Rivera, 2a República, Dictadura de Franco i Democràcia parlamentària". Això que per a la gent de Catalunya és un insult a la intel·ligència, a les Espanyes ha tingut fortuna i tot ho posen en un mateix pla, per tant, amb aquesta teoria a la mà, tot segueix una "legalitat". Aquest sense sentit és el que en certa manera crec que segueix Gutijaume. Potser ho ha sentit tantes vegades que tot és lo mateix, que està molt prop de creure-s'ho, si no se ho ha cregut ja. Perquè confondre uns fets delictius amb una democràcia no té cap sentit. Seria com dir que jo rebutjo l'actual democràcia perquè els bancs són uns lladres o hi ha un munt de polítics arreu de l'Estat implicats o condemnats per casos de corrupció. Per tant, no es pot tolerar de cap manera certes comparacions.
    I Bau tenia un altra opció, la de no cooperar o la de no seralcalde amb la dictadura de Primo de Rivera. Encara n'hi ha q es pensen que era un destí fatal i et tocava passar per l'haro perquè alguns no volen recordar que hi havia molta gent que ni va cooperar o va alçar la veu en contra de les dictadures i per tant, Bau, com el bisbe o el governador Civil o Fraga o Samaranch i un llarg etcètera, estaven al lloc on estaven per convicció i no per un destí fatal.

    ResponElimina
  49. Arribo tardíssim, ja ho sé, però sol en llegir els primers comentaris m'ha fet opinar.

    Trobo encert el canvi de nom pel meu institut, Institut Cristòfol Despuig és un bon nom per Tortosa, ja que era un home molt important.

    També opino, que ara li toca el canvi al Joaquim Bau, no perquè sigui de l'època franquista, que també seria un dels múltiples motius. Però tal com ha dit Brian, s'ha d'optar per un nom que no tingui una vinculació política tan clara com era en el cas del Sr. Joaquim Bau, però, no li ficaria tampoc el nom, per exemple, Institut Lluís Companys, encara que quedi bé, però s'ha de buscar un personatge mític de Tortosa, com per exemple quedaria bé, Institut Quico el Cèlio, no per l'interpretat per Artur Gaya, sinó, per l'autentic Quico el Cèlio: "Paco Calbet, Quico el Célio, ha adoptat aquest malnom d'un altre Célio que va viure a Tortosa a principis de segle: Ramon Vergés Pauli, a Les espurnes de la llar, ens explica que era "tot un bohemio que despreciava el vil metal". Aquell Quico el Célio, descendent dels antics célios de Remolins (zeifos), es deia Francesc Roca, tocava el violí i anava acompanyat de la seua dona" text extret de la pàgina del grup musical que parla de qui era en realitat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta