4 de juliol del 2013

Ferran Bel s'encomana a Europa per aturar el nou pla hidrològic per la via judicial i política

TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa ha votat en contra del nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre, en la seua condició de representant de la Generalitat, amb motiu de la reunió del Consell de l'Aigua reunit aquest dijous a Saragossa. De fet, Ferran Bel ha remarcat que és la primera vegada que un document d'aquest calat s'aprovat sense l'acord de les comunitats autònomes que formen part de la conca de l'Ebre. "Aquest pla neix sense consens polític -el Parlament de Catalunya s'hi ha posicionat majoritàriament en contra, sense consens institucional -ni la Generalitat, ni els ajuntaments, ni els consells comarcals hi estem d'acord, sense consens territorial, i sense consens social", ha afirmat Bel. Els únics vots en contra del nou pla han estat els sis dels representants de la Generalitat, un vot de la Chunta Aragonesista, un de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i un de Coagret. En canvi, les dues comunitats de regants del Delta han votat a favor de la nova planificació hidrogràfica de la conca de l'Ebre.

Davant d'aquest escenari, Bel ha retret a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que no haja cridat al govern de la Generalitat en cap moment durant el període d'al·legacions. "No ha fet res per buscar el consens", ha dit Bel, que també ha criticat el vot favorable de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, que "en cap moment ha consultat als municipis de les nostres terres". L'alcalde de Tortosa ha insistit en què aquest "no és un bon pla ni per al tram final de l'Ebre ni per a tot el riu en el seu conjunt. Els cabals mínims són absolutament insuficients, però també hem manifestat disconformitat respecte el diagnòstic de la qualitat de les aigües i la proposta que fa el pla com a mesures correctores. Són del tot insuficients", ha assenyalat Bel.

Segons l'alcalde de Tortosa, "no serveix de res que ens diguin que aquest document té validesa fins al 2015 i que fins llavors podem treballar-lo". "La Generalitat i les institucions del territori farem tot el possible en el marc de l'Estat espanyol i, especialment, en el marc de les institucions europees, per rectificar aquest pla". En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que els fronts de lluita a Europa tindran dues vessants, la política al Parlament Europeu, i la judicial davant dels tribunals comunitaris. Bel entén que aquesta hauria pogut ser "una eina útil", però que tal com s'ha aprovat serà un "entrebanc i un element d'enfrontament". "Un document com aquest sense consens, serà difícil d'aplicar", ha assenyalat Bel.

D'altra banda, en relació al sentit del vot de les comunitats de regants del Delta, que ha estat favorable al pla, l'alcalde ha afirmat que li hauria agradat un vot diferent, i ha retret a un dels portaveus dels regants de la conca que s'utilitzi aquest sentit de vot per intentar amagar que a les Terres de l'Ebre hi ha una posició clara i unitària en contra d'aquest projecte de pla hidrològic. El Consell de l'Aigua de l'Ebre està format per 98 representants de les diferents administracions, usuaris i agents socials.

Imatge CiU

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta