28 d’octubre del 2013

Agricultura recorrerà l'arxivament del procés contra els propagadors del caragol maçana al Delta

L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha anunciat que la Generalitat recorrerà judicialment l'arxiu de les diligències prèvies per esclarir l'origen de la plaga del caragol maçana al delta de l'Ebre que instruïa el jutjat número 5 de Tortosa. Pelegrí ha insistit en la necessitat de mantenir viu el procés judicial obert arran la denúncia contra la l'empresa dedicada al comerç d'espècies exòtiques que estava ubicada a l'Aldea i a qui el Departament considera responsable d'haver escampat els gasteròpodes pel Delta. D'altra banda, el conseller ha avalat la necessitat de sacrificar part dels ajuts agroambientals per poder lluitar contra la plaga davant les crítiques dels arrossaires.

"Entenem que teníem la nostra raó. Vam aportar proves per demostrar els fets", ha declarat el conseller, després d'anunciar la interposició del recurs un cop els serveis jurídics del Departament analitzin la resolució que arxiva el cas per prescripció "per veure si és possible que es trobin els responsables i se'ls castigui degudament per aquesta infracció".

La Generalitat va denunciar la promotora Bama, les instal·lacions de la qual es trobaven prop de l'ermita de l'Aldea, focus inicial de la propagació, i que posteriorment, en coneixer-se els fets, va abandonar la zona, per la seva suposada responsabilitat en la introducció del caragol maçana a tot el Delta. Segons els càlculs oficials, la plaga podria estar afectant unes 2.000 hectàrees d'arrossars, una xifra que es queda curta segons diverses fonts del sector.

La notícia ha causat indignació entre els arrossaires, just després que la setmana passada Agricultura anunciés un pla de xoc per aturar la plaga, amb l'assecament de més de 7.000 hectàrees d'arrossars i la inundació de més de 2.000 hectàrees amb aigua del mar. Precisament, l'assecament suposarà que els pagesos deixin de percebre uns 54 euros per hectàrea dels ajuts agroambientals per deixar d'inundar els camps durant aquesta tardor, segons ha comunicat Brussel·les.

Els agricultors han posat ja el crit al cel davant d'aquesta situació perquè, consideren, penalitzarà els camps més afectats que enguany ja han hagut de resembrar fins a tres cops i han registrat pèrdues de fins la meitat de la collita. "Tenim el dilema d'actuar de forma contundent per eradicar caragol o no fer-ho. La meva responsabilitat és estrictament aquesta voluntat d'eradicar-lo de forma defintiva", ha assegurat el conseller, tot reconeixent les penalitzacions en els ajuts europeus.

"No totes es perdran. Hem intentat deixa clara la solució amb el sector i estan d'acord", ha afegit al conseller, tot insistint en la necessitat d'explicar la transcendència i l'abast de la plaga davant el govern espanyol i la Unió Europea perquè s'impliquin directa en el problema i aportin recursos econòmics en la lluita davant la possibilitat que la plaga "malmeti l'ecosistema, la fauna i la flora", a més d'escampar-se a altres zones del continent.

En aquest sentit, considera Pelegrí que les crítiques dels pagesos per manca d'habilitat política a l'hora de gestionar la continuïtat dels ajuts mantenint les mesures de la plaga són "normals". "Sempre es voldria més del q s'aconsegueix. Hem esmerçat tots els esforços econòmics, de negociació i d'acords amb el sector per fer possible una solució per eradicar el caragol. Hem buscat diners que no teníem per posar a la lluita contra el caragol", ha tancat Pelegrí. El Departament ha anunciat una aportació de 600.000 euros per implementar el pla de xoc.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta