21 de febrer del 2014

La federació de regants de l'Ebre assegura que rebutjarà la venda d'aigua fora de la conca


AMPOSTA (Montsià).- La Federació de Regants de la Conca de l'Ebre s'ha mostrat contrària, aquest divendres, a la possibilitat que es puguen vendre excedents d'aigua a altres comunitats autònomes, com ara Múrcia. El president de la Federació, César Trillo, ha negat contactes amb el govern murcià per una possible venda d'excedents d'aigua de les concessions dels regants de l'Ebre, i ha manifestat que s'hi oposaran. Preguntat pels periodistes, Trillo ha assegurat que pensar que pugui haver-hi "transvasaments" d'una comunitat autònoma a altres comunitats autònomes és "somniar una mica desperts". El president dels regants de la conca de l'Ebre ha fet aquestes declaracions a Amposta, on ha participat en unes jornades sobre barreres salines organitzada per la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre i l'associació de deltes de la Mediterrània, Deltamed.

De fet, en aquesta jornada s'ha confirmat que el nou pla de conca de l'Ebre, pendent només de la seua aprovació "imminent" al Consell de Ministres, ja preveu la construcció d'una barrera anti-sal per reduir l'impacte de la falca salina al Delta. Així ho ha assegurat el president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Xavier de Pedro ha assegurat que el Ministeri està disposat a tirar endavant l'obra, amb la col·laboració d'altres administracions implicades com la Generalitat o els regants, i ha assegurat que un cop s'aprovi el pla de conca caldrà posar-hi fil a l'agulla per elaborar un avantprojecte.

De Pedro ha defensat la construcció d'aquesta barrera, que també reclamen els regants, com una mesura complementària al cabal ecològic i que, en temps de sequera, permetrà complementar les possibles carències de cabal al Delta. Tot i que no s'ha atrevit a fixar una xifra de la inversió que suposaria aquesta barrera, el president de l'organisme de conca veu factible que es pugui materialitzar. "Cal fer un avantprojecte seriós, però tot i que serà una obra d'un cost important, pot ser assumible en el marc d'uns pressupostos de col·laboració amb altres administracions", ha afegit. Tampoc sense donar un calendari, De Pedro ha explicat que un cop s'aprovi el pla de conca, suposarà posar en marxa les mesures que s'inclouen, entre les que hi ha la barrera anti-sal.

Alguns estudis, com el del professor Luis Berga, plantegen una barrera de tipus mòbil, amb comportes tipus clapeta, i abatible sobre el fons del llit fluvial. Aquesta barrera es situaria a cinc quilòmetres de la desembocadura. La construcció d'una barrera anti-sal és una de les mesures que es plantegen, juntament amb la millora de la qualitat del riu, l'aportació de cabals, la xarxa de canals, o la reutilització, per combatre la falca salina. Una falca que, segons les aportacions del professor Berga, amb un cabal mínim de 100 metres cúbics per segon -el que fixa l'actual pla de conca- tindria una permanència durant sis mesos a l'any fins al barranc de La Galera, quatre mesos fins a Amposta, i dos mesos fins a Deltebre.

En aquest sentit, Berga s'ha mostrat partidari de fixar un cabal ecològic superior al que preveu actualment el pla de conca, dels 100 metres cúbics per segon, però tampoc excessivament superior. "Cal una proposta que no sigui molt baixa, ni sigui un altre extrem. El riu és gran, fins ara s'ha desenvolupat molt, a partir d'ara aquest tipus de desenvolupament ha de ser més petit, amb un compromís entre la producció, la sostenibilitat i el medi ambient. No es pot tenir un cabal baix, ni que tota l'aigua arribi al Delta. Les xifres molt altes proposades també són desproporcionades", ha assegurat.

Via ACN i Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta