TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha demanat explicacions, per carta, davant la possibilitat que comunitats de regants de l'Ebre i de Múrcia estiguen negociant vendes d'aigua de les seues concessions. Arran d'algunes veus del govern murcià on s'apunta d'aquestes negociacions, el moviment social ha deixat clar que aquests "bancs d'aigua" són el nou transvasament de l'Ebre cap al País Valencià i la regió de Múrcia. Davant d'això, la Plataforma ha enviat aquest mateix dijous cartes al Ministeri d'Agricultura, i a les conselleries de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura de la Generalitat. "Volem que ens diguin què en saben de tot això", ha assegurat la portaveu Susanna Abella.
El moviment social ha fet saltar les alertes després d'unes declaracions, del passat mes de gener, del conseller d'Agricultura murcià, Antonio Cerdà, on assegurava que si el mecanisme dels bancs d'aigua funcionava al llevant espanyol no es descartava que es pogués aplicar a altres conques com la de l'Ebre, on podria haver-hi comunitats de regants que volen vendre aigua per a Castelló i el nord de València. "Estan negociant un transvasament de l'Ebre de forma camuflada, a través de bancs d'aigua, però és el mateix que ja volia fer José Maria Aznar", ha assegurat Abella.
A més, segons la Plataforma, això es pot fer a través d'una Llei d'Avaluació Ambiental, on a darrera hora el PP va introduir dos esmenes per permetre aquests bancs d'aigua. "Ara ha passat molt inadvertit però després d'anys de lluita ens la volen colar, i des de les Terres de l'Ebre ja diem que no, que facin servir la paraula que vulguin, però no permetrem la venda d'aigua de l'Ebre", ha afegit.
La PDE ha demanat explicacions, d'una banda, al Ministeri d'Agricultura, demanant-li una trobada amb la directora general de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre el pròxim 21 de febrer, aprofitant que estaran a Amposta per participar en unes jornades que organitza la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre. També s'ha adreçat a la CHE, demanant al seu president que doni explicacions sobre aquestes negociacions i que, en cas, que no en tingui coneixement convoqui el Consell de la Conca de l'Ebre perquè els regants de la conca es posicionin. Aquesta mateixa petició a la CHE també s'ha fet arribar des d'organitzacions socials de l'Aragó, que també s'han fet arribar al mateix govern d'Aragó i als partits polítics.
Així mateix, la Plataforma ha demanat al Govern, concretament a les conselleries de Territori i Sostenibilitat i Agricultura, el seu parer sobre aquestes negociacions. "Està clar que ells no podran dir res en unes negociacions entre privats, però tenen molt a dir perquè l'aigua haurà de passar per un canal, i com no creiem que el facin nou, la infraestructura que utilitzaran serà el canal Xerta-Sénia, una infraestructura que encara estem pagant tots els catalans. Si el Govern vol, té la clau perquè això no es faci", ha sentenciat Abella.
Via ACN (Anna Mayor)
...por empezar, el agua del Ebro que entra a los canales no es propiedad de las comunidades de regantes, ellos son dueños del agua que riega sus tierras, la sobrante no es suya, esta agua a de ir al mar, pues es su finalidad, y es igual si entra al Mediterraneo por el cauce natural del rio o por una canalizacion paralela al rio, y en caso que se venda, los dineros no han de ir a parar a los regantes sino a la sociedad del terreno, es esto ya hace años que hubo ciertas "polemicas" (como dicen "algunos" de la desembocadura del Ebro...
ResponElimina