TORTOSA (Baix Ebre).- Un estudi sobre el càncer de mama d'un equip d'investigadors del grup de recerca en patologia oncològica i bioinformàtica de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ha estat inclòs en una de les beques que l'Institut de Salut Carlos III atorga anualment. El projecte, liderat per la doctora Marylène Lejeune, centra la recerca en trobar aquells factors que pugui predir la recaiguda del càncer de mama que no respon al tractament de quimioteràpia previ a una operació. L'estudi va començar el passat mes de gener i té una durada prevista d'uns tres anys. Hi participa un grup multidisciplinari que inclou patòlegs, oncòlegs i biòlegs de l'hospital Verge de la Cinta.
L'objectiu de l'estudi és trobar marcadors cel·lulars i moleculars del microambient tumoral capaços de poder predir la recaiguda en un subgrup específic de càncer de mama que no respon al tractament quimioterapèutic preoperatori.
El microambient tumoral consta de totes aquelles cèl·lules no canceroses i substàncies que envolten el tumor i hi interactuen. Així, des de fa anys, se sap que la progressió i l'evolució del tumor no es pot entendre només des dels punt de vista de les cèl·lules tumorals, sinó que cal tenir-ne en compte el microambient, que és des d'on les cèl·lules canceroses obtenen els nutrients, l'oxigen, i els senyals cel·lulars necessaris per créixer. A més a més, també es coneix que els tractaments de quimioteràpia poden modificar aquest microambient.
Com a resultat de l'estudi, si es coneixen quins components del microambient poden estar implicats en la recaiguda de les pacients de càncer de mama que no han fet una resposta completa al tractament quimioterapèutic preoperatori, es podran instaurar noves pautes d'administració dels tractaments actuals i, en el futur, dissenyar nous fàrmacs basant-se en aquests biomarcadors.
La doctora Lejeune lidera un equip multidisciplinari que inclou patòlegs, oncòlegs i biòlegs de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. En total, en aquest projecte hi participen deu centres estatals i estrangers. Com a centres hospitalaris hi participen l'Hospital de Tarragona Joan XXIII, Hospital de Bellvitge, Hospital la Macarena de Sevilla, Hospital Sant Joan de Reus, Hospital de Ciudad Real, i el centre de lluita contra el càncer François Baclesse de Caen (França). A més, hi col·laboren matemàtics i enginyers de l'Institut d'Enginyeria Biomèdica i Biocibernètica de Varsòvia i del grup BioTICLA de l'Universitat de Caen Basse-Normandie.
Via ACN
Imatge Institut Català de la Salut
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.