26 de novembre del 2005

La plataforma de la Terra Alta intensifica l'oposició a la línia d'evacuació eòlica

El col·lectiu promou la presentació d'al·legacions conjuntes i prepara una gran concentració a Gandesa

La plataforma de la Terra Alta va convocar ahir una reunió informativa a l'antiga presó de Gandesa, amb l'objectiu de preparar la campanya d'al·legacions contra els projectes de centrals eòliques i la línia d'evacuació de l'energia, que travessarà la comarca i afectarà uns 400 propietaris. Les al·legacions, que entregaran dilluns a la delegació territorial del govern, reclamaran la paralització dels tràmits i la realització d'una declaració d'impacte ambiental conjunta per als parcs eòlics i la línia. D'altra banda, la plataforma ha programat per al dia 10 de desembre una triple caravana de cotxes que culminarà a Gandesa.

En el moment de tancar aquesta edició, la plataforma de la Terra Alta encara estava reunida a Gandesa, acabant de perfilar les al·legacions conjuntes als projectes dels parcs èolics i de la línia d'evacuació de l'energia. El portaveu Manolo Sanmartín va avançar que les al·legacions denunciaran que no poden haver-hi centrals eòliques a menys de 500 metres de cap nucli de població, i que la proximitat dels diferents projectes provoca que siga necessària una declaració d'impacte ambiental conjunta. De fet, Sanmartín va advertir que la comarca quedarà travessada per un reguitzell d'uns 30 quilòmetres de molins, així com per la línia elèctrica que evacuarà l'energia produïda pels aerogeneradors. «Per això demanem que s'estudiïn a fons els efectes que provocaran el conjunt de les centrals eòliques i la mateixa línia d'evacuació», va reiterar. Sanmartín també va explicar que la majoria dels propietaris afectats per la construcció de la línia, que podrien ser uns 400, no sabien que els seus terrenys seran ocupats. «I els que sabien alguna cosa es pensaven que la línia seria subterrània», va lamentar Sanmartín.Per la seua banda, el també portaveu Jordi Lluch va afegir que és important presentar les al·legacions i recollir el màxim nombre de signatures, «per no desanimar-se i tirar per terra tota la feina feta». Lluch també va avançar que la plataforma de la Terra Alta està coordinant una acció de protesta amb les plataformes del Priorat, del Baix Ebre i els rapitencs de Salvem la Mar de l'Ebre, programada per al dia 10 de desembre. Serà una triple caravana de cotxes que sortirà de Sant Carles de la Ràpita, l'Ametlla de Mar i Horta de Sant Joan, i que culminarà a Gandesa.

Acord històric a la DO Terra Alta

L'altra cita important que ahir tenia la plataforma de la Terra Alta va ser ahir al vespre, a la seu del Consell Regulador de la Denominació d'Origen (DO), que en sessió extraordinària va rebutjar l'actual model d'implantació eòlica. El debat va ser provocat per una petició de cinc vocals del consell: dos representants de les cooperatives i els tres cellers privats de Josep Vicens, Elias Gil i Mari Carme Ferrer. Després de dues hores de reunió, la proposta va rebre quatre vots a favor i quatre abstencions, entre les quals es trobava la del president Francesc Fuster. L'acord de la DO manifesta a les autoritats la preocupació per la massificació de projectes tramitats sense planificació prèvia i sense una visió de conjunt, i per les repercussions negatives que podria tenir sobre el turisme i el sector vitivinícola. La proposta també serveix perquè la DO presenti al·legacions a la línia d'evacuació, però sobretot representa «un canvi de tendència i un possible canvi de mentalitat», segons Ferrer. D'altra banda, a la Ràpita també hi havia prevista una reunió de la junta de la confraria de pescadors, per debatre sobre el parc eòlic marí després de la picabaralla política dels últims dies.

El Punt (26-11-05)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta