10 de setembre del 2007

Rufo i Rubí, o un aniversari molt poc lluït

Crec que el 50è aniversari dels gegants cristians de Tortosa, Rufo i Rubí, es mereixia alguna cosa més que una trobada gegantera amb 20 colles. Penso que no es pot fer un acte així l'endemà de l'últim dia de les festes de la Cinta, quan molta gent va quedar-se al llit dormint la ressaca o simplement preparant la tornada a les rutines del setembre. La trobada gegantera hauria d'haver-se programat dintre de les festes de la Cinta (de fet, totes les edicions de la Cinta haurien de tenir una bona trobada de gegants) o més endavant, per diferenciar-la clarament de les festes. A més, en l'organització del cinqüentenari he trobat a faltar algun tipus d'homenatge als ciutadans que van promoure la construcció dels gegants, i també als que moltes vegades des del voluntarisme (com Maria Cinta Llasat, Lluís Montagut o Joan Moreso) han facilitat la seua restauració i millora. De fet, s'hauria pogut homenatjar Manel Camós, que va morir fa pocs anys, ja que el també exregidor va ser membre de la comissió formada amb Tobias Barrobés i José Mora, que al maig del 1957 van signar un contracte amb el constructor Pedro Aixendri per a la construcció de Rufo i Rubí. Els gegants costarien 10.000 pessetes de l'època, i havien de ser rèpliques exactes de les figures que els soldats franquistes van destrossar el 1939. Per cert, sabeu en quin lloc de la ciutat, que fa molt poc estava de moda, van batejar-se els gegants fa 50 anys? Pos ni més ni menys que al velòdrom municipal. No haurien pogut fer-se les celebracions de l'aniversari al velòdrom, o com a mínim el final de la cercavila?

Foto: Ajuntament de Tortosa

1 comentari:

  1. la celebració del 50 aniversari de Rufo i Rubí, s'ha celebrat fora de festes segons l'ajuntament, per falta d'espai al programa, o dit d'una atra manera, per massa actes. les trobades geganteres se fan sempre en diumenge, perquè la majoria de components de les colles treballen la resta de dies. per tant, o se fea lo diumenge primer, coincidint en los actes litúrgics i dividint als ciutadans, o el següent. un altre tema a part és que les festes acaben en dissabte i en diumenge hi hagi tants d'actes com la setmana que el precedia.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta