10 de setembre del 2007

Una rambla per la vora del riu (cartes dels lectors)

Començo per constatar que a Tortosa li manquen passejos i rambles.
A dia d’avui, tot i que els costums han canviat, la gent torna a apropiar-se dels espais vora l’Ebre i va sent molta la gent que, des del pont Nou al Pavelló Firal, o, dels del parc de Ferreries al davant de la Torre, fan el passeget diari per a contrarestar la manca d’activitat física de la vida quotidiana. De circuits pedestres, més o menys establerts, n’hi ha també el de Tortosa, Jesús, Roquetes, o viceversa. Així com els que van pels afores, tot buscant llocs amb bona miranda, ja siguen pel perímetre de ciutat: la Suda, l’Hospital, Tenasses, o els que van més enllà: Mig Camí, el Coll de l’Alba...
Però tornant a l’objectiu d’aquesta reflexió i, amb ànim positiu, diria que els eixos de passeig de Tortosa, a banda i banda del riu, ja estan delimitats. Un passeig de dos cares que, per potenciar-lo cal connectar-lo amb el màxim de ponts i passarel·les de vianants. Per a això és bàsic que les actuacions urbanístiques futures faciliten aquest model de ciutat amable que busquem. Qui va a peu té la prioritat! I a partir d’aquí repensem la ciutat per a la infanteria: voreres amples, espais de trobada agradables, mobiliari urbà adient. Som a les portes d’aplicar el nou POUM, i tot just hem iniciat el PINCAT. Tenim oportunitat de rectificar i de ser contundents en les noves propostes. Pensem que el que farem avui ens durà a un o a un altre model de ciutat. Jo, personalment, canviaria la gimcana que suposa anar pel carrer avui pel de la caminada amb garanties.
El darrer dissabte de festes de la Cinta s’ha pogut comprovar com, a partir d’una oferta d’actes al Pavelló Firal i al Parc, molta gent s’ha desplaçat a peu, tot considerant-lo un passeget agradable de fer. I com que en un futur això serà el pa de cada dia, que millor que anar pensant en una rambla que ajunte, pel riu, els dos parcs, el Municipal i el de Remolins. I de pas donem solució al coll d’ampolla que és la vorera que va des de la plaça Paiolet fins la mateixa entrada del Parc de la Fira.
També es podria dinamitzar una altra zona de passeig històric com és l’Ensanche. M’imagino una rambla –de fet ja ho és- amb un únic nivell de terra i amb dos vials que possibilitessen el pujar i baixar cap a la Simpàtica. Aquí hi ha l’avantatge de comptar amb un avinguda cèntrica, dotada d’infrastructura comercial i d’oci. I de ben segur que, si el que importa és el model, tot el que ha de projectar-se pot passar pel sedàs de l’amabilitat vial.


Alons Navarro (Tortosa)


Si voleu participar en aquesta nova secció, els lectors de La Marfanta teniu la paraula. Podeu fer-nos arribar les vostres cartes, signades amb nom i cognom, població, DNI i número telefònic de contacte, al correu electrònic gustaumoreno@gmail.com. No es publicaran cartes signades amb pseudònims ni amb inicials. Tindran prioritat els escrits que no excedeixin de 20 ratlles i les cartes que siguin d'actualitat. Aquest bloc es reserva el dret de seleccionar-les, corregir-les i resumir-les quan siga necessari. Gràcies a tothom per participar.

5 comentaris:

  1. Aquesta novetat de penjar les cartes dels lectors és una bona iniciativa.

    El que no em sembla bé és que l'administrador del bloc es reservi el dret a retallar i resumir el contingut de la carta, ja que d'aquesta manera pot canviar fàcilment el que volía dir el lector.

    És una manera més de manipular i opinar enlloc d'informar.

    ResponElimina
  2. Ventura, jo ho tinc clar: si no confies en l'autor del bloc, o aquest te la defrauda, ho pots publicar en el teu propi bloc. És de franc, de funcionament senzillíssim i sense filtres aliens.

    ResponElimina
  3. Alons, tot i estar d'acord amb el fons de la teua carta, deixam dir-te alguna cosa ( nomes per no fer-ho tant aburrit), dius: " Qui va a peu té prioritat" , home, com a filosofia pot ser correcte, pero els demes tambe tindran que passar no? i a vegades primer.
    Segur que per la teua aficio a la bicicleta i el montanyisme, dius amb referencia al trajecte Parc-Pavello, que: "molta gent s’ha desplaçat a peu, tot considerant-lo un passeget agradable de fer.
    No se si ho has consultat amb molta gent, pero, vols dir que si, per exemple vius al temple i estas pel parc i t'has de desplaçar a peu al pavello i despres de l'actuacio ( a tal i quin hora has de tornar al temple no es fa una mica pesat i poc agradable?
    En quan al coll de botella que, efectivament, com dius es produeix a l'altura del palau episcopal, no entenc quina seria la solucio que proposes quant planteges " una rambla que ajunte, pel riu, els dos parcs, el Municipal i el de Remolins. Una pasarel·la elevada paralel·la al marge esquerra i per dins el riu? o potser estaries d'acord en tomba el palau aprofitant quan es tomben les cases del costat? ( per provocar que no quede, Alons); I un eixamplament de la calçada mitjanzant una " marquesina " de quatre metres pel riu que anes des de l'antic escorxador fins al pont del tren?

    ResponElimina
  4. I, per cert, que haurà de passar per a que arreglen les baranes des d'abans del pont fins l'escorxador?
    Ha de caure algú i que tots plorem?
    Això si és un perill de mort diari!

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta