1 de setembre del 2007

Vergés aprofita el pregó de la Cinta per preguntar si l'Ebre és un «territori maleït»

El poeta tortosí critica l'allau de projectes energètics

Tortosa va començar ahir nou dies de festa major, amb el pregó a càrrec del poeta Gerard Vergés i la proclamació de la reina i la reina infantil de la Cinta 2007. Vergés, que va destacar la història, el ric patrimoni cultural de Tortosa i la bellesa del riu i el seu Delta, va posar una nota ombrívola quan va preguntar si les Terres de l'Ebre són un «territori maleït».

«Quan jo era estudiant de batxillerat, per l'Ebre discorrien 555 metres cúbics per segon, una xifra difícil de recordar i avui difícil de creure», va lamentar el poeta i pregoner de la Cinta 2007, Gerard Vergés. De fet, després de lloar el patrimoni de Tortosa i els valors naturals del territori, Vergés va lamentar provocar, en plena festa, «una mala digestió» als presents, i va preguntar-se si les Terres de l'Ebre són un territori «maleït». L'autor de L'ombra rogenca de la lloba va recordar que el territori ja té dues centrals nuclears, i que ara també està amenaçat per la possible construcció del cementiri de residus radioactius. Vergés també va assenyalar l'allau de parcs eòlics i el projecte per construir una macrocentral eòlica davant de la costa del Delta. En aquest punt, el pregoner també va advertir de l'amenaça del dipòsit submarí i de la planta de tractament de gas que projecten entre Vinaròs i Alcanar. Vergés va avisar que les amenaces de futurs transvasaments encara continuen actives, i que tot dependrà de qui guanyi les properes eleccions estatals. «L'Ebre emmalalteix», va concloure Vergés recordant l'escàs cabal, la penetració de la falca salina i plagues com les algues, la mosca negra o la contaminació química.
«Però no ens hem de posar tristos ni abaixar la guàrdia», va dir un Vergés més animat. «Hem de sentir-nos satisfets del nostre passat i esperançats en el futur, tot i tenir tantes amenaces», va remarcar el pregoner abans d'animar els tortosins a gaudir de les festes de la Cinta.
Vergés va estar acompanyat per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ahir presidia per primer cop la proclamació de la reina i de la reina infantil de la Cinta. Enguany la reina és Sílvia Alarcón, de l'associació de veïns de Sant Llàtzer, mentre que la reina infantil és Maria Otero, del Club de Tennis. A l'acte també va assistir-hi la reina de les festes de la ciutat agermanada d'Alcanyís, Cristina Boltai.

> Actes religiosos i tradicionals

Les festes de la Cinta afronten a partir d'avui el primer cap de setmana, amb un programa d'actes en què la majoria són religiosos i els més populars i tradicionals. A primera hora del matí començarà el repartiment del típic panoli pels carrers de la ciutat, amb l'acompanyament de les colles de grallers. Amb tot, hi haurà dos llocs de la ciutat on es podrà anar a buscar la prima de panoli: als porxos de l'Ajuntament i al barri de Ferreries, a la cantonada del carrer Ulldecona amb la plaça de l'Estadi. Ja al vespre, després de l'entrega de la bandera de la ciutat a la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, començarà la tradicional ofrena de flors i fruits a la Verge de la Cinta. L'acte d'homenatge als tortosins absents torna a programar-se en diumenge, i demà serà la primera vegada que es farà al nou Espai Sant Domènec. Després del ball dels gegants començarà la missa estacional, a càrrec del bisbe Xavier Salinas, i a les dues del migdia la banda municipal de música interpretarà el Pasdoble de Tortosa a la plaça d'Espanya. Al vespre hi haurà la processó de la Cinta, i a la nit el ball de les pubilles, al pavelló firal.

El Punt (1-Setembre-2007)

18 comentaris:

  1. '

    Tenim lo síndrome dels màrtirs!
    És clar, amb l'herència que tenim de capellans, monges, cacics i vassallatge no m'estranya!
    Potser ho acabaríem fent una professó a l'antiga. Arrossegant cadenes i amb flagelacions vàries. O, millor encara, que les facen los polítics bledes i porucs que tenim. Ells son los que han d'anar a les professons ara aquí, a Barcelona, Madrid o Brussel·les, i exigir que ens deixen ser com els demés i no uns "putos marginats de merda en qui ningú pensa en bé"
    Gerard ha donat el nivell actual de la nostra situació. L'hauran escoltat la colla "d'americanats" de les primeres files? L'hauràn entès? Siran capaços de menejar un dit?
    Mentrestant, és el poble més pla i ebrenc qui es veu en la necessitat de fer el que els seus polítics "dixats i pixats" no tenen ous ni ovaris per fer.
    Bones festes a tots i bons cagats per a ja sabeu qui!
    "Chapeau" mestre!

    ResponElimina
  2. Efectivament, estem en una constant i permanent amenaça. El model de progrés que ens volen imposar esta totalment en contra del que dicten les mateixes directrius europees en matèria de desenvolupament harmònic.
    Com deien “Els Pets” Tarragona m’esborrona , Constantí em fa patí...Ja s’hi van acostant !
    Quan precisament s’està qüestionant el model turístic actual per un de major qualitat, sense massificacions, amb entorns no massa degradats i amb potencials ofertes gastronòmiques , d’oci, culturals , esportives etc, ara ens foten panxa per amunt aquest model i es vol convertir-lo en una mena de zona estratègica de primer ordre: nuclears, transvasaments d’aigua, generació eòlica, cultius de cereals al delta per la producció de biocarburants, macro estació gasista , plantes de cicle combinat...
    Quina mena de planificació es aquesta?
    Algú sap que es el PEN ? Com es desenvoluparia realment en cas de fuita radioactiva greu ? No vull parlar més...Avui estic indignat.. Como quiere los langostinos señor ? Con gas o sin gas ?
    Au ! Adeu i Bones Festes!

    ResponElimina
  3. Sento discrepar de la parròquia, però no som un territori maleït ni les víctimes de decisions malèvoles de gent de fora que no ens estima.

    Si ens van col·locant tots els morts que ningú no vol és perquè aquí mai ha faltat qui vulgués quedar-se'ls.

    Durant el franquisme i en democràcia, sempre hi ha hagut qui volia vendre el territori per al que més convingués.

    Ja sé que ara per a molts sembla que el món va començar amb el Pla Hidrològic. Però cal remuntar-se una mica en la història. I anar fins i tot més enrera de les nuclears.

    Perquè això ens ensenya que quan no ens han col·locat el mort de torn, han estat les classes dirigents les que han buscat que ens fessin el "favor". L'episodi de com Tortosa va intentar tenir la refineria de petrolis que s'acabaria construint a Tarragona ho exemplifica a la perfecció.

    Per tant, menys laments i més autocrítica. I sobretot senyalar amb el dit, que en democràcia no és un costum tan lleig com ens han volgut fer creure.

    ResponElimina
  4. Bé, el primer acte de les Festes no l'hem començat prou bé...

    Jo també vaig ser un dels "americanats", però no de les primeres files. Suposo que per això ni vaig poder escoltar ni entendre tot el que ens va dir el Sr. Gerard Vergés. Quina megafonia, oi ??.

    El Sr. Toni Gallardo ha estat molt encertat amb la seua opinió, que compartim molts de tortosins.

    Ara bé, també suposo que els socialistes i Joan Sabaté al capdavant no seran "culpables" també de tot això, oi ??.

    Bones festes a tothom !!!

    ResponElimina
  5. Senyor Gallardo; sense treure-li la raó en certs aspectes de la seva intervenció , deixi’m dir-li una cosa; si jo visques a Calafell com vostè, possiblement pensaria igual. Però es que aquí estem una mica cansats sap ? I perdoni que el senyali amb el dit...

    ResponElimina
  6. NOOO Pedani presisament son els responsables d'aquestes reiterades traïcions a la nostra Ciutat els que l'han tret del govern, per tant jo també penso que no som un territori malaït,
    Crec que la dreta tortosina que llevat de poques anomalies de l'histora(com els dos governs d'en Sabatè) ens han governat desde sempre (vull recordar que el dia de la presa de posició d'en Bel era a la primera fila l'ultim alcalde franquista de la cuitat)ho han fet sempre prioritzant els seus interesos(colectius o individuals) i no han mirat per la ciutat.
    Per tant de terra malaïda res de res, potser estaria millor parlar de politics malaïts.
    Per cert pedani la perilla t'afovorix molt.

    ResponElimina
  7. per cert bones festes a tots i totes.

    ResponElimina
  8. Senyor McCalan, si vostès visqués a Calafell, com jo, s'adonaria de dues coses.

    Primera, que només un cert nivell de renda permet dissimular que el Baix Penedès és un territori massegat per infraestructures "d'interès general" que es mengen les hectàrees a desenes de milers, però que ningú ha sabut descobrir quin avantatge representen.

    Segona, descobriria que Calafell i altres pobles semblants s'han convertit en ciutats-dormitori i que els que més se'n lamenten ara són els de tota la vida que ho han fet possible venent-se el poble a trossos. I que ploren desprès d'haver fet caixa.

    Li reconec que aquí al menys no ens aboquen deixalles i que les autopistes les podem fer servir. Però ja veu que a tot arreu passen coses semblants, si es grata darrera de la imatge exterior.


    Senyor McCalan, pot senyalar-me amb el dit sempre que vulgui, perquè sóc evidentment un pèssim tortosí. I és clar que tinc un punt de vista lleugerament diferent pel fet de residir fora des de fa molts anys. Però no cregui que certes coses em deixen indiferent. Perquè creu que he escrit el que he escrit? Pensa que és perquè m'avorria?

    En tot cas, senyor MacCalan, la vida m'ha portat a treballar i a viure lluny, però no m'he venut ni un pam ni un cèntim del meu lloc d'origen i em sembla que la d'avui no és la primera "retratada" que faig. Es pot ser mal tortosí, però conservar un mínim sentit de la vergonya, si més no en la variant de vergonya aliena.

    Em té a la seva disposició per continuar senyalant-me amb el dit, però considerant que vostè i jo no pensem tan diferent potser ens divertiríem més senyalant junts als autèntics responsables.

    Al pedani, per acabar. L'inconvenient de parlar de la teva terra des de lluny és que perds una part de la perspectiva. Perspectiva que guanyes per una altra banda, gràcies precisament a la distància. Escriure des de lluny et permet prescindir de la politiqueria del moment.

    ResponElimina
  9. Vinga va: Baus, Fabres, Sabates, Ballestes, Nomens, Tallades, Lluesmes, Bisbes, Periodistes del regim.... Aquests son els que senyala el dit?

    ResponElimina
  10. Senyor Ximo

    no em sembla malament la seva selecció, tot i que potser es troba a faltar elements més recents. No obstant, la tria que vostè faci per senyalar és exclusivament seva, i els altres com a màxim podem comentar-la.

    ResponElimina
  11. Opino que tè tota la raó. llestima que sigui una persona gran i no tingui uns anys menys. Si molts polítics tinguéssin una ment tan lúcida com ell... Otro gallo cantaria...

    ResponElimina
  12. Senyor Gallardo , el senyor Ximo li acaba de donar una oportunitat per a que vostè també SENYALI AMB EL DIT. Quins elements recents troba a faltar ? Aprofiteu !

    ResponElimina
  13. Senyor McCalan,

    no troba una incoherència "inhabilitar-me" per opinar pel fet de viure a Calafell i a continuació reclamar-me que em mulli?

    No obstant, vostè i jo no som enemics, tot i no conèixer-nos. Em sap greu que busqui la confrontació, però no per mi, que m'és igual. És que em sembla que adopta vostè una actitud que també té part de culpa en el què passa. Descartem les opinions "forasteres" i trobem que tot el mal ve de fora. És una excusa com qualsevol altra per evitar retratar-se i dir que el mal el tenim a casa.

    Però no tinc cap inconvenient a complaure'l. Que li sembla aquesta petita selecció d'emergència: Vicenç Beguer; Marià Curto; els dirigents de les comunitats de regants; l'exdiputat Joan Martí; les famílies de sempre de Tortosa; els alcaldes que deien "sí senyor" per a què no els treguessin de la foto; els parlamentaris que, quan el PHN, aquí prometien una cosa i a Madrid en votaven una altra; el govern de Jordi Pujol, que va mantenir el territori en la postració; el govern actual de la Generalitat, que pretenia regatejar els diners per a la Universitat...

    Escolti, la llista no s'acabaria mai. Quan aquestes coses es posen en marxa, es comprova que no hi ha exclusivament dolents i heroïs, sinó que la cosa està bastant repartida.

    Espero amb fruïció la seva retratada i creguim que trobo aquest diàleg molt instructiu i interessant.

    ResponElimina
  14. Li recordo les seves paraules "Per tant, menys laments i més autocrítica. I sobretot senyalar amb el dit, que en democràcia no és un costum tan lleig com ens han volgut fer creure."
    Que vostés estiguin engollits pel marasme caótic d'una connurbació no li dona dret a dessitjar el mateix per les Terres de l'Ebre sencillament perque el progrés no es aixó ! Gràcies

    ResponElimina
  15. Disculpi perque practicament em estat simultanis en les respostes. Li agraeixo la seva aportació

    ResponElimina
  16. Senyor McCalan,

    com pot comprovar és molt recomanable llegir amb atenció les coses abans de comentar-les.

    Vostè creu que jo desitjo per a les Terres de l'Ebre els problemes que hi ha al Penedès? O que considero progrés el que passa a la comarca on visc des de fa onze anys? Va, home.

    Si li he explicat el que passa a Calafell és perquè vegi que hi ha situacions que passen a tot arreu. Els d'aquí que es lamenten de la ciutat-dormitori, en donen la culpa als de fora que han vingut viure. És un pretext com qualsevol altre per no reconèixer que no tenien cap obligació de vendre's el patrimoni familiar per a fer-hi pisos, però que van elegir en pro d'aquesta possibilitat de la qual ara tan es planyen.

    Em sembla que és un exemple il·lustratiu, però res més que això. M'ha agradat molt parlar amb vostè i m'agradarà de nou fer-ho en el futur.

    ResponElimina
  17. això és lo que passa
    sempre el mateix
    potser si que ens malaim dia a dia!
    o evolucionem ràpid o, senzillament, no existirem.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta