31 d’octubre del 2007

L'efemèride: els 250 duros d'Amadeu de Saboia i La Marfanta

El 31 d'octubre de 1871 hi havia una gran satisfacció a Tortosa, ja que el dia anterior l'Ajuntament havia començat a repartir entre els pobres la suma de 250 duros, regal del rei Amadeu de Saboia. Segons va escriure Vergés Paulí, el nou rei dels espanyols havia passat per l'estació tortosina el 8 de setembre, i va ser rebut per una comissió de l'Ajuntament presidida per Josep Gotós Vives, que li va entregar una luxosa i artística carpeta amb exemplars dels periòdics locals.
El 31 d'octubre de 1898, Domingo Bladé, "fill del tristement cèlebre Arca", va matar la seua dona i després va suicidar-se. El mateix dia també va editar-se el llibre El arte en la Santa Iglesia Catedral de Tortosa-Guía descriptiva, de Francesc Mestre i Noé. El llibre era una monografia descriptiva de la catedral tortosina, "la primera obra de ciència arqueològica" que s'ha escrit a la ciutat.
El mateix cronista explica que durant l'octubre del 1892 va acabar-se la restauració de l'ermita gòtica del Coll de l'Alba, i que també va publicar-se l'anomenat Álbum biográfico dertosense, una iniciativa de don Obdulio Rodríguez González de los Ríos, que va editar-se a la tipografia de Gabriel Llasat. A més, a Bilbao va morir Eduardo Arévalo i Lledó, un cronista tortosí que exercia un important càrrec a la duana. També a l'octubre, però del 1895, el primer batalló de Navarra marxa cap a Tarragona, per embarcar-se cap a Cuba, i Tortosa es queda sense guarnició. Van haver de vigilar la presó els guàrdies municipals i els serenos. L'any següent, també a l'octubre, el mestre Felip Pedrell va ser nomenat catedràtic d'Història i Estètica de la Música a l'escola d'estudis superiors de l'Ateneo de Madrid.
El 31 d'octubre de 1917, segons El Pueblo, visitava Tortosa un famós metge ortopedista de la clínia Prim d'Alsazua (Navarra). Les visites van fer-se a la fonda Barcelonesa, al barri de Ferreries. El mateix periòdic anunciava que la visita es repetira l'endemà, 1 de novembre, a l'hotel Suizo de Castelló. No sabem com devia anar la visita, ja que al mateix número d'El Pueblo denunciava que tots els dies, des de les cinc de la tarda a les dotze de la nit, el barri de Ferreries es quedava sense llum.
El 31 d'octubre del 1947 es poden comprar als estancs de Tortosa les marques de tabac Craven A i Abdulla, segons escriu Francisco J. Renau al llibre Rapsòdia en gris.
El 31 d'octubre de 1945, el Fèmina estrena la pel·lícula Virginia.
El 31 d'octubre de 1948, el cinema Fèmina estrena la pel·lícula Botón de ancla, una comèdia militar molt popular durant la postguerra, dirigida per Ramon Torrado i amb grans actors com Fernando Fernán Gómez, Antonio Casal, Alicia Romay o Mary Santpere. Anys més tard va fer-se una altra versió, Botón de ancla en color, amb el Dúo Dinámico i Miguel Gila.
El 31 d'octubre de 1952 mor el senyor Conrado Barberà.
El 31 d'octubre de 1954, el cinema Fèmina estrena Murió hace quince años, dirigida per Rafael Gil, amb Francisco Rabal i Rafael Rivelles. Aquesta era la típica pel·lícula anticomunista, amb un guió de Vicente Escrivá que adaptava una novel·la homònima de José Antonio Giménez Arnau.
El 31 d'octubre del 2003 els veïns de Tortosa sabien per la premsa que l'Ajuntament pujava un 85% el rebut de la recollida de la brossa, per la necessitat de portar els residus sòlids urbans fins a l'abocador de Tivissa. A més, els diaris també informaven de l'aparició d'un home mort a trets en un camí de la partida de la Petja.
El 31 d'octubre del 2005 va nàixer el bloc La Marfanta, que ara esteu llegint.

5 comentaris:

  1. Gustau,
    moltes felicitats per aquests 2 anys de La Marfanta!! Que poguem brindar per molts anys més fent xarxa!
    L'enhorabona!

    ResponElimina
  2. felicitats pels dos anyets!

    :DD

    ResponElimina
  3. Felicitats pels dos anys de singladura. Per molts més Gustau.

    ResponElimina
  4. felecitats!!!

    ResponElimina
  5. Felicitats per aquests dos anys !!!.

    Ah, i al recordar-nos el que va passar ara fa quatre anys amb el rebut de la brossa, hem pensat si la brossa dels Reguers ara la deuen enviar uns quants kilometres més amunt de Tivissa, ja que la "pujada" anunciada és de quasi el 24 %.

    Paciència i resignació, tot sigui per puguer viure a Jauja.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta