4 de desembre del 2007

La catedral de Tortosa prepara l'obertura de l'exposició permanent

El degà president del capítol de la catedral de Tortosa, Josep Maria Tomàs, i l'arquitecte del pla director de la catedral, Josep Lluís Ginovart, van anunciar ahir la propera obertura de l'exposició permanent del tresor de la catedral. La inauguració es farà el 14 de desembre al migdia, amb un acte presidit pel conseller de Cultura i unes jornades de portes obertes amb visites guiades, que duraran tot el cap de setmana. Després, el donatiu per entrar a l'exposició permanent serà de tres euros, tot i que hi haurà preus reduïts per a la gent gran, per als xiquets i per a grups. «Serà el punt de referència en qualsevol visita turística a Tortosa, perquè la catedral té una canònica gòtica única a Catalunya», va dir Tomàs abans de lamentar que la catedral tortosina haja estat fins ara l'única del país que no tenia un museu d'art religiós. Per la seua banda, Ginovart va recordar que obrir la catedral a la ciutat era un dels reptes més importants del pla director, després de 15 anys d'obres com la millora de la coberta, la reparació de la façana de l'Olivera o la rehabilitació del claustre.
Segons Ginovart, l'exposició posarà en comú els sentiments religiosos i la història de l'art, gràcies a la rehabilitació de diferents sales i la recuperació d'alguns espais, com l'antiga canònica o els soterranis. La mostra té un conjunt de 80 peces secundàries i unes 120 peces principals, sobretot restes lapidàries, elements arquitectònics, escultures, mobiliari, còdexs i teixits, el cadiram del cor i orfebreria religiosa. Ginovart va detallar que a l'entresolat de la canònica s'exposarà la «peça magnífica» del Crist del Palau, que ha estat substituït per una còpia al lloc que ocupava fins ara. D'altra banda, també ha deixat a l'absis el retaule d'Huguet, que es veurà al refectori. L'exposició permanent tindrà uns 800 metres de recorregut per diferents àmbits, com l'antic palau del bisbe, l'antic palau del prior major, els soterranis del claustre, el menjador dels canonges, el dormitori, el claustre i la catedral.

El Punt (4-Desembre-2007)

4 comentaris:

  1. Bé ens hem de felicitar però que conste que no és el que la Catedral i el Bisbat necessitaria que seria un Museu conforme llei. Però de moment ens hem de felicitar i més encara si podem confirmar que lo exposat s'assembla més a Fidei Speculum que a Lux Dertosae.

    ResponElimina
  2. Esta foto és enganyadora, ni les parets de les cases ni molt menys la creu estan tan nets com sembla aquí, més aviat fan pena, amb lo bonica que és aquella creu i lo descuidada que està!(com tot lo nucli antic vaja)

    ResponElimina
  3. La foto no és enganyadora de res. Està feta ahir al matí a les 10.25 hores. Si t'haguessis llegit la notícia, sabries que han substituït la creu del Crist de Palau per una rèplica i que l'original es veurà a l'exposició permanent. Com podràs suposar, també han netejat una mica aquest espai.

    ResponElimina
  4. Ja he actualitzat el contingut de Wikipedia (article Tortosa) amb l'anotació que ja existeix una col·lecció museogràfica a la Catedral (me adelantat una miqueteta) però no veig cap notícia al respecte a la web del Bisbat. I per cert Gustavo, per al dia de la inauguració, podeu preguntar perquè no es fa difusió del patrimoni perdut durant la guerra civil aprofitant aquest nou espai? Vull dir que ho preguntis, si tens l'oportunitat i et sembla bé, en el cas que no hi hagi ni una trista fotografia del que malauradament ja no tenim, tal i com m'espero que passi.GARACIES

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta