13 de desembre del 2007

Els Monegros consumiran aigua i territori a gran escala

L'esperit de Las Vegas arriba al desert aragonès dels Monegros. Si el projecte del complex Gran Scala s'hagués presentat a Múrcia, estaríem tots pujant-nos per les parets. En canvi, si la inversió de 17.000 milions d'euros hagués aterrat a les Terres de l'Ebre, molts l'haurien justificat dient que l'aigua s'ha de consumir a les zones que tenen aigua, ja que és la manera d'evitar transvasaments. Això mateix deuen pensar molts a l'Aragó, que veuen passar l'Ebre de llarg, mentre els Monegros són una de les zones més deprimides del país. Ahir, davant de més 700 convidats d'arreu del món, el govern d'Aragó va signar el conveni amb el grup inversor ILD, que va anunciar que el complex Gran Scala començarà a construir-se al segon semestre del 2008, just després de l'Expo de Saragossa. De fet, fa tota la pinta que els promotors aprofitaran l'exposició universal sobre l'aigua i el desenvolupament sostenible per vendre el projecte dels Monegros, quan la primera impressió és que el projecte té poc a veure amb la nova cultura de l'aigua i del territori. A primera vista, Gran Scala em sembla una barbaritat, per molt que ens diguin que Las Vegas aragonesa reutilitzarà l'aigua i serà respectuosa amb el medi ambient. Tindrà 32 casinos, 70 hotels, 232 restaurants, 500 comerços, un hipòdrom, camps de golf i diferents parcs temàtics, una plaça de bous i museus. A més, es calcula que la inversió generarà 65.000 llocs de treball, i que puga atraure als Monegros uns 25 milions de turistes l'any 2015. Amb l'impuls del govern d'Aragó a projectes d'aquest tipus, cada vegada serà més difícil establir un cabal mediambiental per al tram final de l'Ebre. A pocs mesos de les eleccions estatals, caldrà veure què diu el govern del PSOE del projecte, i per tant com rebran la notícia les comunitats autònomes governades pel PP, sobretot el País Valencià i la regió de Múrcia, que són les que reclamen des de fa anys l'arribada de l'aigua de l'Ebre a través del transvasament.

Tot seguit teniu el vídeo oficial de la presentació de Gran Scala, en anglès.

I a continuació, el vídeo de l'acte d'ahir, penjat a Daily Motion pel diari Heraldo.

També us recomano una visita el web de l'Expo de Saragossa, i la lectura de l'entrada que ha fet aquest matí el nostre amic Manel Zaera, titulada Monegros, evident incoherència. També m'ha agradat veure com agafen avui la notícia al diari Las Provinicias.

13 comentaris:

  1. Respecto a si se hace o no o se queda a medias, señores hagan sus apuestas! ... no da más!

    ResponElimina
  2. Tot això me recorda el parc temàtic cardusiano que "haviem" de montar a Tenaces. No ho recordeu! Jo sí, recordo les reunions aquelles a l'Hotel Corona (primers temps de Sabaté) en la que ens deixàvem els diners els tortosins per a no res. És un tema oblidat com la carretera de circumval·lació o altres.

    ResponElimina
  3. A Saragossa no ho deixaran perdre, governen el socialistes i estan a la moncloa. Ells si que van per feina, tindran inversió i tindran l'aigua.

    I a terres de l'ebre, sense inversions i sense aigua, així anem, i qui any passa any empeny

    ResponElimina
  4. Monegros, monegros.
    Pos segons el vídeo, Monegros no son.
    Ja que e lloc que és veu al video de presentació (entre el minu1 1:00 i el 1:15 està situat al nordest de Coto i Belchite, a la comarca del campo de Belchite. Que em sembla que ja és fora dels Monegros, si bé és al costat.
    Us poso l'enllaç de Google Maps per a que ho pugueu situar.
    Estos ianquis!
    Algú, que no vaigue ratllat s'ha pogut empassar este cuento?

    ResponElimina
  5. Tots, més que mai anem a la manifestació d'aquest dissabte 15 de desembre a Tortosa, amb el lema Ja n'hi ha prou!!!

    NO AL TRANSVASSAMENT!!!

    ResponElimina
  6. Pos a mi em sembla molt be que l'Arago es desenvolupe,i natros pos que voleu que os diga som como "el perro del hortelano" ho debem portar als gens.
    Els nostres veins aragonesos que com natros son una terra que ha tingut poques oportunitats ara els desijo encerts i prosperitat, de tot cor.
    Per cert el projecte pot ser del tot SOSTENIBLE.

    ResponElimina
  7. Dis-li Monegros o dis-li Port-Aventura... amb la diferència que de Port-aventura no en veiem ni cinc.

    Aqui, a les Terres de l'Ebre, som la hostia. No fem res, ni deixem fer. Aixo si, tindrem un territori la mar de bonic, sense gent ni feina, pero la mar de bonic.

    Au, vaig a fer la maleta, que d'aqui un temps s'acabaran los caragols i l'arros ja no sera rentable, i haurem d'anar a treballar a los Monegros o a Barcelona per a guanyar-mos les garrofes.

    Volem conservar lo territori pero no sabem massa be per a aque, com si tots els habitants de les TE puguessim viure del paisatge i de quatre cases rurals.

    Exagero, si, pero res mes lluny de la realitat.

    "Jo tenia una put-put, que a la gabia no em cabia, si no se m'aguesa mort, encara la tindria..."

    ResponElimina
  8. Sera del tot sostenible o no sera, no siguem retros ni els que feu intens de ser "progres".
    Jo també m'alegro pels aragonesos, que per cert l'Ebre també es d'ells.

    ResponElimina
  9. Ningú a les TE diria no a una cosa d'aquestes, que no vinguen amb històries.

    Som a temps de plantejar un projecte de territori on avançar cap a un desenvolupament interessant i sostenible. Només cal superar els localismes radicals, la síndrome del "No a tot", la incapacitat d'una part dels polítics (cada cop menys) i dos o tres colls d'ampolla.

    Sobretot, cal SUPERAR EL PESSIMISME MALALTÍS. Exemples de bones orientacions n'hi ha molts: fàbrica de plaques solars a Flix, implantacions comercials a Amposta, nous hospitals previstos, nous comerços a Tortosa i altres poblacions, vivers d'empreses a Flix i Gandesa (este previst), turisme a Horta, Arnes, Miravet, oferta cultural en creixement a tot arreu, autovies C-12 i A-7 previstes, etc.

    No ens posem nerviosos. La clau és posicionar-nos a l'Arc Mediterrani amb qualitat i buscar cooperació amb Camp, Lleida, Franja, nord del P. Valencià.

    ResponElimina
  10. Jajajajajaja
    Ja ha parlat la colla de "desarrollistes suicides"
    Vatros, ignorants perque no llegiu, encara penseu que el desenvolupament és carretera i gran edifici. MENTIDA!
    Tot això és especulació que només s'aguanta en petroli i més petroli, aviam si estaran a les fosques!
    Vos donen un cromo i com si fos la Verge en persona.
    Patétics!
    Ignorants!
    Projectes d'espavilor!
    Passo de vatros penes!

    ResponElimina
  11. ell no estaran a les fosques, nosaltres si. Desenvolupament es veure com la mar se traga el Delta, això sí que és dessarrolo dels DE DEBÒ

    ResponElimina
  12. És evident q la notícia haurà sigut ben rebuda a la zona, pq entre tenir nuclears com natros i q et posen un macrocomplexe d'estos, pos jo ho tinc clar.

    Ara, això de respectuós en lo medi ambient pos no crec q ho sigue, la veritat. Però bueno, els socialistes ja ho tenen això: una cosa és el seu discurs i l'altra els seus actes. Diguem q en això la dreta ja no intenta enganyar-se.

    El temps ho jutjarà, com tot. Però este model de desenvolupament és calcat als Marines d'or peperos. Sembla q en aquest país no ho sabem fer d'una altra manera. Sens dubte ens convertirem en la Florida d'Europa: un centre d'oci per als jubilats europeus...

    Confiem q la temperatura no puge gaire i q si l'Ebre desapareix per manca de cabal estos "reis mides" n'inventen un de virtual ben xulo i hi posen una piràmide al costat... Pan para hoy hambre para mañana, però com que yo mañana no estaré...

    ResponElimina
  13. Pos si, ara ja no cal invertir en fer un pont entre Deltebre i Sant Jaume...podrem passar a peu!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta