17 de juliol del 2008

Apareix morta una àguila protegida al costat del parc eòlic del coll de l'Alba

Els grups SEO / Bird Life i Gepec-Ecologistes de Catalunya van alertar ahir de l'aparició d'un exemplar mort d'àliga marcenca al costat d'un aerogenerador del parc eòlic del coll de l'Alba, a Tortosa. Aquest fet, segons els ecologistes, «demostra» la incompatibilitat dels molins amb les àrees de distribució dels grans rapinyaires protegits, just quan s'està en ple debat sobre la «implantació eòlica massiva» a Catalunya, i sobretot sobre el cas de la Terra Alta.
L'exemplar mort va ser trobat dimarts al matí al nord del Mas de Cuello, davant del coll de l'Alba, quan els organitzadors de la Cursa del Llop netejaven les senyalitzacions i altres restes de l'esdeveniment esportiu. En trobar l'àguila morta just per on havia passat la cursa, van deduir que es tractava d'un fet molt recent, i van comunicar-ho al Gepec, que els van assessorar perquè donessin avís a les autoritats. De fet, els agents rurals es van presentar al lloc dels fets. L'exemplar mort d'àguila marcenca, un dels pocs rapinyaries que fa el niu a les zones protegides properes al parc eòlic, tenia un fort impacte que li havia trencat una de les ales. Segons els ecologistes, el fet seria «doblement greu» si es confirmés que és un mascle progenitor en plena cria, ja que en aquesta època l'àguila marcenca encara alimenta el seu únic poll. El mascle progenitor és l'encarregat d'aportar aliment al niu, i la mort de qualsevol adult implica la possible pèrdua del poll.

El Punt (17-Juliol-2008)

Foto: Fontde a Flickr

5 comentaris:

  1. Una mostra més de l'egoísme i la inconsciència humana i de com aplicar una energia que podria ser inoqua de forma perillosa per al medi que diu protegir. Posem los molins a la vora de l'autopista, a les entrades dels pobles, que siguen de propietat pública i que en traguem benefici totes i tots! I a les terres de l'ebre ja en tenim més que de sobres.

    ResponElimina
  2. I quan les àligues traspassin les autopistes i les entrades dels pobles els hi posem una fletxa de direcció obligatòria... Ah i els hi donem un GPS perquè no mes sobrevolin l’espai públic, amb una cartografia actualitzada.
    Tot i sentint en l’anima la mort d’aquest aguilot, la cosa no es tan senzilla quan volem estar calentets al hivern i fresquets al estiu...La ecologia i el seu sosteniment es un repte que requereix renuncies que molts no volen assumir, mentre no sigui un negoci. Dons fem-ho negoci!!

    ResponElimina
  3. Fa uns mesos, aquí a La Marfanta, en un post semblant sobre la mort d'un moixó protegit, un anònim preguntava: "A quina hora és l'enterrament?"
    Era una contestació irònica envers els conservacionistes, a mi em va fer gràcia, però.
    Gustau, a quina hora enterren aquesta àliga? Enterrament civil o eclesiàstic?

    ResponElimina
  4. Un dels tràmits per posar un "parc" eòlic és un informe d'impacte ambiental, i en cas de que siguen zones de cria d'espècies protegides, no s'haurien de poder construir. Per on es passen aquest tràmit? Com es fan aquests informes?
    Sobre cobrir les necessitats d'escalfor a l'hivern, estic convençut que podràs trobar maneres que no passen per la destrucció d'espais d'interés natural o històric... a no ser que treballis a l'administració i t'hagis tornat cec i insensible a la voluntat de la gent del territori. No a la massificació eòlica! (parlem?)

    ResponElimina
  5. ...Jo afegiria mes encara: “No a la massificació de cap tipus”

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta