16 de juliol del 2008

Tortosa mesura la radiació electromagnètica de dues antenes de telefonia mòbil a Remolins

L'aparell de mesura de radiacions electromagnètiques que s'havia instal·lat a l'avinguda de Remolins de Tortosa ha donat una lectura que indica que les antenes d'aquesta zona compleixen la normativa de referència. Segons l'Ajuntament, els registres efectuats durant dos mesos confirmen que la radiació es troba al 10% del màxim permès per la llei. L'aparell va ser instal·lat a requeriment dels veïns de la zona, a causa de la proximitat de dues antenes de telefonia mòbil. En un primer moment, el mateix aparell havia estat instal·lat al CEIP Cinta Curto de Ferreries, atesa la preocupació de les famílies dels alumnes per la presència de l'antena de l'edifici de Telefónica a pocs metres de l'escola, amb uns resultats també dins de l'«absoluta normalitat».

14 comentaris:

  1. La normativa la marquen els governs, però al gust dels lobbies, en aquest cas de les telecomunicacions, però sense fer estudis sobre els riscos per a la salut de les persones... aquests estudis no reben finançament perquè no interessa. I els estudis que es fan son silenciats si no surten com volen o s'acondicionen perquè surtiguen com volen.

    ResponElimina
  2. Josep ; t'estas lluint maxo!! No en tens n.p.i.

    ResponElimina
  3. Josep estic en tu. De fet el mesurador que es va posar (encara hi és) al barri de Remolins per saber el nivell de camp electromagnétic que emeten les dues antenes de telefonia mobil que hi ha al barri es va posar gracies a mi; vaig ser jo el que va recollir prop de 150 signatures y les vaig lliurar al Ajuntament. Es veritat els nivells de radiació surten entre 2.50 i 3 voltios per metre (la normativa catalana autoritza fins 27 voltios per metre) pero segons molts experts y cientifics el fallo está en la llei que es massa permisiva nomes mira la butxaca de les grans empreses de la telefonia mobil i s'oblida de la salud publica. En fi, jo tinc molta informació d'aquest tema pero no vull enrollarme parlant perque podria estar 2 hores escribint sobre la lluita que estic portant per intentar aconseguir la retirada i desmantellament d'aquestes 2 antenes de Remolins que ens estan perjudicant la salut i experimentant amb la nostra salud com si fossim rates de laboratori.

    Per cert, a quina zona vius Josep? Vius a Tortosa ciutat o algun poble de la comarca?

    Al Mc Calan li diria que abans d'insultar s'informe bé del tema com he fet jo. Si vol continuar amb els ulls tancats i creures la versió dels politics i de les grans multinacionals de la telefonia mobil que diuen que les antenes no son perjudicials per a la salut pos allá ell. A mi i a la meua familia ni el Gobern ni les Empreses de Telefonia no ens faran callar!! Ni en aquest ni en molts altres temes...
    ebromanel@yahoo.es

    ResponElimina
  4. Estic d'acord amb aquesta proposta de retirada d'antenes.
    Havent llocs on posar-les, separades de l'entorn humà, a que patir?
    Hi ha prou informacions i testimonis a la xarxa com per dubtar d'aquestes instal·lacions.
    He conegut gent sensible, que es posa malalta, a les radiacions i obligats a refugiar-se lluny d'antenes.
    Com sempre, el genere humà mostra la seva supèrbia a l'autoritzar massa ràpidament els "avenços tecnològics".
    L'estalvi econòmic de les companyies en instal·lar aquesta mena d'antenes urbanes és tan elevat que permetria sufragar amplament, i amb sobrants sucosissims, la seva re-ubicació instantània.

    ResponElimina
  5. Hola x2-x,

    Gracies per apollarme amb les teues paraules. De fet l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, está al corrent del problema que tenim a Remolins amb aquestes dues antenes, però no vol fer res per ajudar-nos. Alega que les antenes tenen llicències i diu que "no penso retirar les antenes de Remolins ni cap antena de telefonia mobil de Tortosa" perque "no penso deixar Tortosa sense cobertura de mobils". En fi un comentari absort, tenint en compte que com dius tu, avui dia hi ha tecnologia suficient com per posar les antenes a les afores de les ciutats (entre 500 i 1000 metres de tot lloc habitat) i disminuir la potència radiada de les antenes sense que es vegi afectat greument la cobertura dels telefonos movils. Només es tracta d'una qüestió econòmica. No podem assegurar rotundament que els càncers que apareixen siguin consequencia directa de les radiacions de les antenes pero ningun cientific s'atreveix a negar-ho tampoc. Com els efectes d'aquestes radiacions es produiran a mig i llarg termini, no ens sembla decent continuar com estem, per a dintre de 15 anys lamentar-mos per lo que deuriem d'haver fet. Pero per supost a les empreses de la telefonia movil no els interesa que estes informacions surtin a la llum, ja que com és logic elles intentaran, igual que el Gobern, tranquilitzar a la població dient que les antenes no son perjudicials per a la salud. Pero us aseguro que ni el Rey Juan Carlos a la Zarzuela, ni Zapatero a la Moncloa, ni el President de Telefónica al seu xalet tindrán cap antena de telefonia mobil. Per algo sera,no? Les operadores lo unic que saben dir és que les radiacions de les antenes estan dintre de la llei, pero el que no diuen és que altres paisos d'Europa i del món seguint recomanacions cientifiques i mèdiques han reduit la potencia maxima autoritzada y han allunyat les antenes de les vivendes on viuen persones.

    Bueno ja no m'enrotllo mes perque podria estar 5 hores parlant i contant tot el que se de la meua lluita...

    x2-x don ets tu? on vius?

    salutacions.
    ebromanel@yahoo.es

    ResponElimina
  6. manel, no se si tens raó o no, de fet potser ni tu mateix ho saps, ara, dir: " us aseguro que ni el Rey Juan Carlos a la Zarzuela, ni Zapatero a la Moncloa, ni el President de Telefónica al seu xalet tindrán cap antena de telefonia mobil " és demagògic, però demagògic de veritat. D'ordinador cal suposar que en tens, no cauré en la trampa, però, de preguntar-te si tens televisor, microones, mòbil etc. , perquè potser em diràs que no; però hi ha molta gent que si i, pel que sembla vol, pel que fa a la cobertura telefònica, que aquesta no sigui afectada gens ni mica, per comoditat i potser per una qüestió que més d'un no sap. Per a un USUARI de mòbil, pel que he llegit, es més potencialment perillós parlar amb una cobertura deficient, ja que l'aparell ha d'emetre més radiacions per agafar senyal, que no pas l'antena en si.

    ResponElimina
  7. Hola Ximo,

    Et contesto al teu missatge. Evidentment, com la gran majoria de la gent tinc Televisor per saber que passa al món, entre altres coses. Tinc telèfon movil pero intento utilitzarlo lo mínim posible perque també desprén radiacions. De microones no en tinc, ni en vull. Per calentar el menjar el millor és una paella o una cassola, com s'ha fet tota la vida...

    Em dius que el movil emitix amb més radiacions si s'allunyen les antenes? Bueno, no teu discutiré, és posible que tinguis raó.

    Pero hi ha una gran diferència entre tenir un telefon movil i una antena de telefonia. Lo primer és que el movil (igual que el microones) cada persona pot escollir si el vol utilitzar o no. Ningú et pot obligar a que et compris un telefono movil o un microones. L'antena de telefonia TE L'HAN IMPOSADA davant de casa, una empresa privada, llámese Telefónica, Vodafone, Orange etc. Aquesta empresa no t'ha preguntat si podia ficar l'antena al costat de la teva vivenda i "ametrallarte" a camps electromagnetics continuament. No ta preguntat si podia experimentar amb la teua salut. Perque has de tindre en compte que una antena no para de soltar radiacions, encara que ningu estigui parlant pel movil. Les 24 hores del dia, els 365 dies del any l'antena emitix camps electromagnetics d'alta frequencia. El movil el pots desconektar o apagar cuan no et faci falta. L'antena no la pots apagar.

    Un tribunal francés va reconèixer que:
    "Exponer a los vecinos contra su voluntad a un riesgo cierto y no hipotético como pretende la defensa, constituye una molestia para la vecindad cuyo carácter anormal es su incidencia en la salud humana"

    T'invito a llegir el text complet a la pagina:
    http://noantenascerca.blogspot.com/2009/02/francia-se-desmantela-antena-e.html

    ResponElimina
  8. Es cert, el mòbil és voluntari, l'antena no. Precisament per això en el meu comentari destacava amb majúscules lo de "USUARI".

    ResponElimina
  9. Hola ximo,

    No se si has entrat a la pàgina on s'explica la sentencia del tribunal francès...

    A vere, este tema, el de les antenes de telefonia mobil és un tema molt delicat i molt dificil. Hi ha massa interessos econòmics i politics i no interessa reconeixer que les lleis actuals estan mal fetes y no protegeixen la salut de la població.

    Les companyies telefoniques, com no poden demostrar que les radiacions de microones que emeten les antenes son inofensives per a la salut, perque no hi ha cap cientific que s'atreveixi a certificarho tenen que dir que compleixen la llei per intentar tranquilitzar a la població, població majoritariament ignorant.

    Ja ho van fer en el seu dia les companyies tabaqueres que es van passar dècades afirmant també que no estava cientificament demostrat la relació del tabac amb el càncer. Avui dia, han hagut de passar 50 anys per a que les autoritats sanitàries reconeguin que el tabac perjudica la salut. Ens hem de esperar uns altres 50 anys per a que es demostri, que efectivament les antenes de telefonia eren nocives per la salut? La meva familia i jo pensem que és massa arriscat. Si volem defensar la salut o deixem que les antenes ens continuin irradiant; això és el que s'hauria de decidir.

    Ximo, l'article 43 de la Constitució Espanyola estableix que:

    "Se reconoce el derecho a la protección de la salud. Compete a los poderes públicos organizar y tutelar la salud pública a través de medidas preventivas y de las prestaciones y servicios necesarios".

    Diu medidas preventivas, i el Gobern no pren cap mesura per protegir la salud de la població.

    L'article 18 de la mateixa Constitució diu que: El domicilio es inviolable, i els camps electromagnetics estan penetrant dintre la meva vivenda i m'estan produint mal de cap crònic, palpitacions, estress, ansietat, insomni, perdua de memoria etc. Si no teu creus et puc ensenyar un informe redactat per un fisic nuclear que va venir a casa meva a ferme medicions, farà 4 mesos y va trobar nivells de radiació dintre de casa.

    El artícle 45 del text constitucional estableix: Todos tienen el derecho a disfrutar de un medio ambiente adecuado para el desarrollo de la persona.

    Don ets ximo? On vius?

    Bueno, Ximo, per acabar dirte que tu tries: Vols defensar la teua salut i la de la teua familia o prefereixes quedarte de braços cruzats i deixar que les antenes ens continuin irradiant? Jo agafo la primera opció.

    Si algu pensa com jo, pot contactar amb mi. Email: ebromanel@yahoo.es

    ResponElimina
  10. Per ampliar una mica la informació sobre el tema, una nota de premsa recent de la Generalitat:
    "L’STSI reuneix els municipis que tindran noves sondes per controlar les emissions de les antenes de telefonia mòbil
    El director general de Xarxes i Infraestructures de Telecomunicacions, Josep Ramon Ferrer, ha començat avui un seguit de reunions per explicar l’ampliació del projecte SMRF (Sistema de Monitorització de Radiofreqüència) a representants dels 72 municipis que tindran noves sondes La primera trobada s’ha fet a la seu de l’STSI, a Barcelona, davant de representants dels 32 municipis de l’àmbit metropolità que s’integraran al projecte durant aquest 2010
    (...)Aquest 2010, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques instal·larà 72 noves sondes de control arreu del territori català. Les noves sondes s’afegiran a les 142 que s’han instal·lat des que, el 2004, es va posar en marxa el projecte, que fins ara s’ha desenvolupat en una primera fase (2004-2007) en què es van instal·lar 84 sondes, i una segona (2008) en què se’n van instal·lar 58 més. Així doncs, la xarxa de mesura d’emissions de les antenes de telefonia mòbil comptarà amb 214 equips distribuïts per tot el territori català.

    Les noves sondes s’incorporaran al cercador que la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge han posat a disposició de la ciutadania a (www.gencat.cat/societatdelainformacio) i que permet consultar el nivell d’emissions de camps electromagnètics de les antenes de telefonia mòbil que formen part del projecte.

    Els ajuntaments que no disposen de sondes i que en vulguin tenir o ampliar-ne el nombre, poden acollir-se al conveni marc segons el qual el consistori es fa càrrec de l’adquisició, manteniment i assegurança de l’equip i aquest s’integra a la xarxa SMRF de la Generalitat de Catalunya, que és l’encarregada de gestionar i monitoritzar l’equip a través del centre de control del sistema, així com d’informar periòdicament l’ajuntament de les dades de les mesures efectuades i de lliurar-li un informe tècnic amb el seguiment i conclusions.

    Sobre el projecte SMRF

    Els camps electromagnètics que generen les antenes de telefonia mòbil són imperceptibles per a l'ésser humà. Això fa que, en alguns casos, els ciutadans desconfiïn d’aquestes antenes. El Sistema de Monitorització de Radiofreqüència (SMRF) objectiva les mesures dels nivells d’emissió i permet contrastar-los amb els límits que autoritza la legislació, vetllant així per la qualitat ambiental. Per transmetre confiança a la ciutadania i facilitar el desplegament d’infraestructures de telecomunicacions, la Generalitat ha creat un cercador que permet consultar en tot moment les emissions de les antenes de telefonia mòbil.

    El sistema SMRF es composa d'una sonda que rep el senyal des de qualsevol direcció i que mesura els nivells de camp electromagnètic cada mig segon, les 24 hores del dia, tots els dies de l'any, d'acord amb la normativa establerta per la Generalitat de Catalunya. El sistema disposa també d'una base de dades i mostra les gràfiques actualitzades de manera constant. La mateixa sonda emmagatzema les dades i les transmet al Centre de Control situat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI), que gestiona i controla aquesta informació a través d’una plataforma en programari lliure en català.

    Des que el projecte està en marxa, cap antena ha superat mai el límit que marca la normativa catalana, 27 V/m, que és molt més restrictiva que la normativa europea, que situa el llindar en els 41 V/m per freqüències de 900 MHz (el cas més restrictiu per a les freqüències de la telefonia mòbil)."

    ResponElimina
  11. sobre una cosa que ha dit Ximo:
    jo també he llegit (i vist un documental) afirmant el que diu Ximo sobre "es més potencialment perillós parlar amb una cobertura deficient, ja que l'aparell ha d'emetre més radiacions per agafar senyal" ..... per aixo, diuen que es tan dolent tenir la gent usant els mobils en llocs tancats i/o soterrats, tipus el metro o a una sala tancada dins de una planta baixa etc etc.

    ResponElimina
  12. A mi, simplement el que em passa es que dubto i, ironies a banda, dubtant dubtant, dubto fins i tot dels que dubten tant.
    Es tant sospitós aquells que ho defensen tot com innocu, sense totes les proves, com aquells que ho ataquen tot, per sistema i per principi. Dit això, val més prevenir que cura, òbviament.
    A la pagina que ens vas dir vaig veure un vídeo d'Intereconomia ( això si que em sap mal ) on van debatre el tema. Una cosa em va sobtar: Una científica del CSIC va dir clarament que a una escola era preferible instal·lar una connexió a Internet per cable abans que el Wifi o un router inalambric
    L'argument de la comparació amb el tabac i la negació original de que era nociu, es prou categòrica.
    Ara, Manel, permetem dir-te que no sé si em fas més temor tu o les radiacions de les antenes, quan ens preguntes a tots on vivim. Al meu poble ja en van retirar una d'antena, i em temo que no precisament per motius de salud publica.

    Un apunt al marge ( o no tant ):
    Com potser compatible els efectes de la proximitat de centrals nuclears, les radiacions dels mòbils, els aparells inalambrics, les teles, els electrodomèstics etc. amb la cada cop més llarga esperança de vida?
    A no ser que els afectats actuals, ja no la tinguéssim tant llarga l'esperança, clar.

    ResponElimina
  13. Algú s'ha estat una estona baix una torre d'alta tensió?
    Imagineu tindre la caseta baix.
    Sobre les escoles i la radiació wifi.
    Francament, per innòcua que sigue, per un infant, amb cel·lules en continua divisió i creixement, i com a pare, preferiria el cable, com a informàtic, també.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta