4 de juliol del 2008

Una exposició repassa la història i la reforma del mercat del peix de Tortosa

El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va inaugurar ahir al vespre l'exposició sobre la història, l'evolució, la decadència i la rehabilitació de l'antic mercat del peix de Tortosa. De fet, la mostra és una iniciativa de la societat Infraestructures Comercials de Tortosa, que va obtenir la concessió per recuperar l'edifici i explotar l'antiga peixateria des del punt de vista comercial. «Vam pensar que seria bo fer una exposició perquè tothom veiés quina ha estat l'evolució d'aquest espai, que fins fa poc estava totalment degradat i que ara és un lloc recuperat per a la ciutat on també es poden fer concerts i exposicions a l'aire lliure», va valorar el portaveu dels promotors, Carlos Adam.
L'exposició es podrà visitar fins al 12 de setembre a la mateixa plaça dels Mercats, on s'ha instal·lat un sistema de plafons dissenyat pels arquitectes Robert Bagó i Oriol Forgas. L'historiador Felip Monclús, comissari de l'exposició, va detallar que també han volgut explicar com era la venda del peix a Tortosa abans de la construcció del mercat, que l'Ajuntament republicà va decidir construir el 1932, en bona part, per ajudar els obrers que s'havien quedat sense feina per la crisi econòmica del 1929. La mostra recull les difícils nego ciacions del consistori amb el Ministeri de la Guerra, així com la reconstrucció feta després de la Guerra Civil per Regiones Devastadas, que curiosament va propiciar que es mantingués l'escut municipal republicà, a la façana, durant tota la dictadura franquista. Però també hi ha la greu decadència de l'edifici, a partir dels anys seixanta. Amb tot, Monclús va explicar que sobretot han volgut recuperar la memòria oral i la història social de la gent que venia i comprava al mercat del peix.

El Punt (4-Juliol-2008)

3 comentaris:

  1. No hagues dit mai que per a una cosa aixi fos necessari dos arquitectes i un comissari. I de ferrer o paleta no cap?.
    I la xarxa blanca col·locada sobre " LA EXPOSICIO " suposo que a tall de para-sol, tambe es obra dels arquitectes o improvisat?

    ResponElimina
  2. Algú sap que hi va al final al mercat del peix? Tinc curiositat per visitar-la...

    ResponElimina
  3. A vere si estem mes al loro, que ja s'ha dit moltes vegades: hi va un franfourt de la cadena Viena.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta