El monument que Tortosa va dedicar a l'Exèrcit Espanyol acaba de complir 30 anys al parc municipal Teodor González. Es tracta d'una pedra monolítica plantada al mig d'una de les zones enjardinades properes al passeig central, just al darrera de la zona de jocs infantils, amb una inscripció escolpida. A la llegenda del monument es recorda que l'estela està dedicada "Al Ejército Español que unió el nombre de Tortosa a los premios culturales con los que se exaltan los valores eternos del soldado y en los que colaboraró el Iltre. tortosino D. José Celma Prieto". A més, al monòlit també figura la data de l'homenatge, el 3 de setembre de 1979.
De fet, aquest homenatge a l'Exèrcit va ser un dels actes de les festes de de la Cinta del 1979. Avui encara podem llegir la crònica que el periodista tortosí Josep Àngel Òdena va escriure a La Vanguardia, amb els diferents actes que s'hi van organitzar. La banda de música del regiment Badajoz, de Tarragona, va participar en la tradicional Ofrena de Flors i Fruits a la Cinta. A més, va visitar Tortosa el tinent general i cap de l'Estat Major, José Gabeiras Montero, que va arribar a l'estadi municipal amb helicòpter. Després de visitar l'Ajuntament, Gabeiras Montero va portar l'estendard principal a la processó de la Cinta, acompanyat pel capità general de Catalunya, Luis Otero Saavedra, i pel mateix Celma Prieto. L'endemà, dilluns de la Cinta, és quan va fer-se l'homenatge a l'Exèrcit al parc municipal, que va iniciar-se amb el descobriment del monòlit, amb honors a la bandera espanyola, i amb una desfilada militar amb música de la banda del regiment Badajoz. Tot seguit, i a les dependències de l'antic Banc d'Espanya va ser inaugurada una exposició dels premis Exèrcit de pintura, i l'entrega d'uns premis Tortosa de música i pintura, en un acte presidit per l'alcalde Vicent Beguer (CiU). Finalment, va celebrar-se una sessió d'Alforjas para la poesía, i un sopar de gala en homenatge a les "altes jerarquies de l'Exèrcit", durant el qual l'Ajuntament va rebre una pintura amb el retrat del rei Joan Carles I.
Durant aquest sopar, el tinent general va dir que "l'Exèrcit no té por dels regionalismes", i que la seua missió "en temps de pau és el de gelós guardià de l'ordre constitucional, la integritat territorial i la sobirania i independència d'Espanya". Curiosament, a la mateixa pàgina de La Vanguardia del 4 de setembre del 1979 hi ha una altra notícia que ens porta fins a Arenys de Munt, ja que els veïns van decidir canviar el nom de l'antic carrer Cervantes pel de Rieral Pascual, tot i que l'Ajuntament havia proposat el nom d'Àngel Guimerà. Amb això, podem veure que, 30 anys enrera, Arenys de Munt ja feia referèndums i sondejos d'opinió entre els veïns, mentre que Tortosa feia homenatges institucionals a l'Exèrcit espanyol.
9 de setembre del 2009
El monument de Tortosa en homenatge a l'Exèrcit Espanyol compleix 30 anys al parc municipal
4 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Recordo això de l'helicòpter i que estaven acampats a l'estadi, perquè nosaltres ho veiem des de l'institut Bau on estudiavem. També recordo que aquells dies es va fumar molt de "xocolate" i de molt bona qualitat, que portaven els legionarios, que van desfilar per Tortosa (no recordo si amb cabra).
ResponEliminaDe fet, era graciós (o paradòjic, no ho sé): la Tortosa rància emocionada amb els soldats i els seus recis valors militars, i els estudiants totalment fumats del "xocolate" que ens donaven. Per tal com les gastaven aquells soldats, només els faltava un bordell de putes a la vora (en comptes de l'institut, que era el que tenien). Depravació i vici de la mà del conservadorisme tortosí!
La veritat és que vivim en una ciutat molt graciosa
Em sembla que la memòria la tinc malament, perquè si eren les festes de la cinta no podiem ser a l'institut. Potser em dec confondre amb una altra estada de militars -en aquella època en van haver més- que van acampar a l'estadi. (No seria per la fira de maig?).
ResponEliminaCrec que va ser per Setmana Santa... per a més Inri. ;)
ResponEliminaTortosa , la ciutat graciosa...!
ResponElimina