11 de setembre del 2009

Lluís Salvadó: «L'Ebre ha de marcar-se nous objectius, després de la universitat i la vegueria»

El delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó, va aprofitar l'acte institucional de la Diada, ahir al vespre a Tortosa, per advertir que les Terres de l'Ebre han de marcar-se «nous objectius, per després de la implantació de la universitat i de la creació de la vegueria». Salvadó, que va anunciar que la primera pedra del nou campus de la URV es posarà el 2 d'octubre, va afirmar que «digui el que digui la sentència del Tribunal Constitucional», el procés de reconeixement del territori «culminarà el 2011» amb la recuperació de la vegueria. «El camí no serà fàcil, però esperem poder superar tots els entrebancs», va dir Salvadó, que va assenyalar que aquesta tardor s'aprovarà la llei de vegueries, una mesura que permetrà fer «un salt històric» i trencar amb el marc provincial. El delegat va recordar que tant la universitat com la vegueria es van perdre el 1714, i que després de la recuperació «d'aquests dos motors de desenvolupament territorial» l'Ebre necessitarà «noves apostes, arriscar i buscar noves estratègies». Segons Salvadó, entre els reptes que caldria assumir des del territori es troben l'assoliment de la circumscripció electoral i la declaració de reserva de la biosfera per part de la Unesco.

D'altra banda, el delegat va destacar la importància del desplegament de la llei de la dependència, que permetrà crear més de 2.000 llocs de treball a l'Ebre, en un moment en què cal continuar l'aposta per potenciar el sector terciari. Salvadó va afegir-hi que, després de la crisi, les Terres de l'Ebre no poden tornar a caure en l'error d'apostar-ho tot al sector de la construcció, i va tenir un record especial pels treballadors i les famílies ebrenques que durant els últims mesos estan sofrint els efectes de l'actual situació econòmica. El delegat de la Generalitat també va recordar els cinc bombers morts durant l'incendi d'Horta de Sant Joan, i va defensar l'actuació dels comandaments i del cos de Bombers de la Generalitat, així com dels GRAF, en les tasques d'extinció del foc al massís dels Ports. En l'apartat positiu, Salvadó va remarcar la importància de la posada en funcionament de la dessaladora del Prat de Llobregat i del projecte de la planta de Cunit. Segons el delegat, aquestes dues plantes dessaladores també són una inversió indirecta per al territori, ja que allunyen el fantasma del transvasament de l'Ebre. Finalment, el delegat de la Generalitat va fer una valoració molt positiva del desplegament dels Mossos d'Esquadra al territori durant l'últim any.

L'encarregat de pronunciar la conferència de la Diada va ser el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, que va recordar que les universitats són un dels motors de desenvolupament de les ciutats i de les regions. Grau, que va afirmar que Tortosa serà en 10 anys «una ciutat de referència a Europa» en els estudis i la investigació sobre el medi ambient i el canvi climàtic, va refermar l'aposta de la URV per potenciar el campus de l'Ebre amb un centre de recerca i una oferta acadèmica única i especialitzada. «Tortosa ha de reclamar la capitalitat mediambiental del país», va sentenciar el rector, després de recordar l'existència al territori de la unitat d'aqüicultura de l'IRTA, a Sant Carles de la Ràpita; de l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, i dels dos parcs naturals del Delta i dels Ports.


9 comentaris:

  1. "digui el que digui la sentència del Tribunal Constitucional», el procés de reconeixement del territori «culminarà el 2011» amb la recuperació de la vegueria"

    Ja se d'un, que tindrà mes munició per al seu arxiu de frases del Delegat...

    ResponElimina
  2. Cal recordar... la neteja de Flix, el cabal ecològic de l'Ebre, los regadius sense regants, la proliferació de centrals elèctriques pel consum extern, les avaries de les nuclears, les baixades de preus de l'oli, p.e., l'atur, els projectes d'industries altament contaminants, les noves plagues, etc. I el poc desenvolupament de l'identitat social ebrenca, a banda de l'administrativa.

    ResponElimina
  3. UNA EMPOBRIDA, TRISTA I SEGRESTADA CATALUNYA.-
    Com molts de vosaltres podríeu pensar, no es el victimisme el que inspira aquesta visió personal de Catalunya, però avui; en la commemoració Institucional de la nostra Diada del 11 de setembre he vist una Catalunya feble, trista i emprenyada com mai havia vist.
    Ja no son els xiulets a l’ofrena de flors a Casanova dels qui han tingut la desgracia de perdre la feina, ni l’actuació de Noa que es pretenia boicotejar. Es tracta d’una visió que per mi te mes calat i que de ben segur no ens podem permetre de projectar mai mes al conjunt d’Espanya.
    Avui he vist una Catalunya empobrida, segrestada econòmica, política, i culturalment.


    http://www.avui.cat/cat/notices/2009/09/abans_pero_els_millors_71372.php

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. És un bon article McCalan.

    ResponElimina
  7. Senyor McCalan, li agraeixo la recomanació. És un article excel·lent que se m'hauria passat.

    ResponElimina
  8. Pos jo també en recomano un d'article; d'una persona independentista però que esta mal vist per altres independentistes ( això pel que es veu passa molt ) perquè no esta d'acord amb les estratègies emprades.

    http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/de_bellvitge_estant_41730.php

    ResponElimina
  9. M'estranya que recomanes un article d'aquest paio perquè les vegades que l'he vist a l'Agora m'han grinyolat les meninges. Si no fos perquè deu ser convergent, el faria d'estat català minim. Però és una sensació, no em faces massa cas.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta