13 de novembre del 2009

El nou hospital i les carreteres centren l'«esforç inversor» del govern a l'Ebre


Salvadó anuncia que el pressupost total de la Generalitat superarà els 226 milions d'euros el 2010.

El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va donar a conèixer ahir el pressupost definitiu del 2010 per al territori, que finalment superarà els 226 milions d'euros. Segons Salvadó, en el pressupost anunciat pel Departament d'Economia i Finances, que era de 118,9 milions, cal afegir-hi les inversions amb finançament específic (35,6 milions) i també les partides no comarcalitzades dels diferents departaments (44,5 milions). Salvadó va destacar «l'esforç inversor» de la Generalitat a l'Ebre –mentre que a Catalunya el pressupost s'ha reduït en un 9%–, amb obres com el nou hospital, més sòl industrial i carreteres.


El pressupost ordinari de la Generalitat pel 2010 a l'Ebre suposa un increment del 39% respecte de l'anterior, quan en lloc dels 118,9 milions actuals va ser d'uns 85,5 milions. El Punt publicava dissabte, per error, que enguany pujava a 93 milions, en confondre com a duplicades inversions que en realitat estan partides per la meitat entre dos municipis o comarques, com ara la carretera entre Xerta i Horta de Sant Joan. Però segons Lluís Salvadó, si es tenen en compte les inversions amb finançament específic, aquelles que es faran a través de l'Institut Català de Finances (ICF) o en col·laboració amb els ajuntaments, el pressupost ascendeix a 154 milions d'euros, i l'increment seria del 21% (l'any passat va ser d'uns 127 milions). «Per tant, si sumem els dos conceptes, estem parlant d'un increment del 30%, que és la xifra que el president Montilla va anunciar l'altre dia», va precisar el delegat del govern. En aquesta línia, Salvadó va recordar que el pressupost de la Generalitat per al conjunt de Catalunya es reduirà un 9%, i va destacar «l'esforç inversor» del govern català en favor de les Terres de l'Ebre. Sobretot, amb les inversions previstes pels departaments de Política Territorial, amb 82,6 milions; de Salut, amb 58,7 milions; d'Agricultura, amb 37,4 milions, i d'Educació, amb 19,5 milions.

Amb tot, el ball de xifres continua, ja que si el que es té en compte és el pressupost definitiu de 226 milions per a l'Ebre, l'increment respecte del pressupost del 2009 només seria d'un 4%. Siga com siga, el delegat va destacar la primera anualitat per al nou hospital de les Terres de l'Ebre, que ha de substituir l'actual hospital de Tortosa Verge de la Cinta. El govern ha previst una primera partida de 33 milions d'euros pel 2010, ja que la intenció del Departament de Salut és que l'any que ve es puga posar en concurs públic, en un únic paquet, tant la redacció del projecte com l'execució de les obres. «Per tant, és necessari tenir una primera anualitat important, per tirar endavant el projecte», va dir Salvadó. A més del nou hospital, Salut també ha inclòs partides per als nous CAP de l'Aldea i l'Ametlla de Mar, o per als consultoris de Paüls i Bot.

11 milions per fer més polígons

Els comptes de la Generalitat inclouen partides per finalitzar tres de les obres en carreteres més importants dels últims anys a les Terres de l'Ebre. És el cas del nou pont entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja, de la millora de la carretera entre Ulldecona i Vinallop, o de les obres a la carretera entre Horta de Sant Joan i l'eix de l'Ebre, a l'altura de Xerta. Tres obres que Lluís Salvadó espera que puguen estar totalment acabades abans del final de l'actual legislatura. El delegat va destacar els 11 milions per ampliar el sòl industrial, amb la segona fase del Catalunya Sud i el nou polígon del Molló, així com els 64 milions en obres a carreteres. Així, a més de l'estudi per desdoblar l'eix de l'Ebre, han previst la millora de la C-44 i la variant de la C-43 a Gandesa.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 13-11-2009 Pàgina 10

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

6 comentaris:

  1. Fantàstics els pressupostos. Per cert, algú ha entès alguna cosa?, jo no!!! Salvadó, tampoc, això em tranquilitza.
    El millor de tot és la interpretació: si mirem els números cap per amunt s'incrementen un 30% (que era el que havia promès Monty, quina casualitat!!) si els mirem cap per avall només pugen un 4%.Això de les matemàtiques cada dia és més difícil...

    Salut!!!

    ResponElimina
  2. Si mireu la be foto,l'Antoni Sabate mira el movil,no es que tingue comunicacio directa amb Monty (Cliff?) el que mira es els numeros de la Primitiva,que fer ahir al xiringuto del carrer S.Blai,testimoni:Joan Sabate

    ResponElimina
  3. Si està bastant mal explicat, no sé si per part de Salvadó o del periodista :-P necessito l'Excel per treure l'aigua clara.

    ResponElimina
  4. Es que els pressupostos aquests els ha fet una perdiu marejada...

    ResponElimina
  5. Esta clar que el projecte del nou Hospital de referència es una inversió. Però aquesta no reverteix de forma immediata al territori, dons el mes probable es que es faci a Barcelona.
    Si considerem que la redacció d’aquest projecte es perllongarà per tot l’any 2010, la quantitat d’obra que es pugui fer un cop licitat l’Hospital, serà “pírrica”.
    Ja veurem si l’ampliació de sol industrial revertirà en llocs de treball de la zona, o pel contrari l’Incasol treballarà a la seva manera...
    Certament uns pressupostos molt difusos i difícils d’entendre sense mes aportacions.

    ResponElimina
  6. Honestament, a mi el que em diuen aquests pressupostos, es que determinades partides de projectes i obres que igualment estaven previstes, han estat desplaçades cap els pressupostos del 2010 , per inflar-lo de manera descarada.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta