[Nota de premsa] La Plataforma en Defensa de l’Ebre denuncia irregularitats en el procés d’execució del canal Xerta-Sénia, en relació a la construcció de la bassa A, la més elevada, del primer tram de l’obra , dins dels límits del Parc Natural dels Ports, zona declarada com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC), inclosa dins la Xarxa Natura 2000 i inclosa dins del Pla d’Espais d’Interès Naturals (PEIN).
La Declaració d’Impacte Ambiental no va tenir en compte que aquesta bassa, situada al costat de la històrica bassa d’Ossera es trobava en un paratge natural singular i que la seva construcció pot afectar als elements naturals que han servit per declarar-la com a zona protegida.
Segons indica la llei d’Espais Naturals, els espais qualificats com a sistemes d’espais lliures, zones verdes o similars no poden ser objecte d’usos o transformacions que no siguin congruents amb la seva natura d’espai natural i l’administració ha d’adequar les seves actuacions per controlar l’impacte produït per aquest tipus d’obres o activitats.
En aquest sentit la Plataforma en Defensa de l’Ebre denuncia aquesta construcció sense haver-ne avaluat l’impacte ambiental i que pot destruir els valors ambientals del paratge que són els que han servit per declarar-lo com espai natural protegit.
El canal Xerta-Sénia és una de les obres mes controvertides de les Terres de l’Ebre des del seu inici a finals dels anys 60 com a canal del Generalísimo i que havien de transvasar aigua de l’Ebre fins a la siderúrgia de Sagunt.
Posteriorment aquest projecte ha estat durant 40 anys actuant com a reclam en cada campanya electoral, transformant-lo en un canal de regadiu. No és fins a la llei del Pla Hidrològic Nacional del PP de l’any 2000, quan es dona concessió d’ús d’aigua i es projecta ser utilitzat com a canal per al transvasament cap al País Valencià, Múrcia i Almeria.
La derogació del transvasament no va impedir que continués aquesta obra, plantejada ara com un canal de regadiu, però que tal i com ha denunciat en infinitat d’ocasions la Plataforma en Defensa de l’Ebre, és el primer pas per al transvasament tal i com estava previst en la llei del PP. Prova d’aquest fet són les continuades declaracions polítiques i socials des del País Valencià i la proposta de canvi dels límits de la Demarcació de l’Ebre fins al Sénia.
A més a més, aquest projecte està sobre dimensionat per a les necessitats reals de la zona, on en tots aquests anys ja s’han posat en regadiu entre 6.000-8.000 hectàrees amb una aigua assegurada de major qualitat i disponibilitat procedents de pous. Tampoc existeix un pla de regadius, ni un cens rigorós de regants, ni se sap quin serà el cost que tindrà per als regants, el que porta a pensar que un cop acabada l’obra es donaran excedents i que aquests no seran un altra cosa que transvasaments més enllà de la Conca de l’Ebre tal i com s’ha expressat en multitud d’ocasions des de determinats sectors del País Valencià.
La Plataforma en Defensa de l’Ebre porta anys denunciant aquest engany a la societat de les Terres de l’Ebre a la que s’afegeix ara, el estar malmeten un espai natural com és el paratge protegit de la Bassa de l’Ossera en el terme d’Alfara.
14 d’abril del 2010
La PDE denuncia al Seprona 'irregularitats' en les obres del canal Xerta-Sénia
37 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Fa molt poc vaig anar a la bassa d'Ossera i a la font nova en bicicleta, i el que s'està fent em sembla un atentat al territori. És molt trist veure com s'ha fet aquesta obra d'esquenes a la gent, ens l'hem trobada d'un dia per a l'altre, i ara ja és molt complicada d'aturar...
ResponEliminaHome, d'un dia per a l'altre et pots trobar que canvien de lloc el contenidor del carrer, però una bassa com aquesta..... El que potser hauríem de criticar és als que "vetllen" perquè aixo no passi. Jo és la primera noticia que tinc.
ResponEliminaEl que jo us digue: som lo cul del món.
ResponEliminaNo veieu que per defensar una barbàrie ambiental tras una altra, només ho hem de fer mitjançant plataformes i més plataformes creades al propi territori?
On estan els Greenpeace, els d'Acció Natura, els Ecologistas en acción, els WWf, els SeoBirdLife, els d'EcologismeCat, etc,etc,etc..???
Resposta: enlloc perquè no interessem a ningú.
Bé, sí, per extreu-re'n els nostres recursos naturals o dilapidarlos. Llavors sí que comptem.
Llavors ens donen un caramelet i tots a callar, com les meuques.
Fàstic de tot!!
Jo,vaig molt en btt per esta sona,i he vist moltes senderes desapareixer,per culpa d'estes obres faraoniques,no se fins a quin punt es legal aixo,pero lo que si se,es que ho han fet en lo maxim silenci posible.Perque?Que amaguen?
ResponEliminaSaven que al territori estem en contra i aixo pareix que els bufa,despues quant ....Bueno,esigual.
Entre Industria i Agricultura atacant els Ports i Medi Ambient amb les calces baixades, que?
ResponEliminaAmb alcaldes de "rositas" amb nuclears i CiU, l'amic Puig, fent que no veu res, que?
Pos que ja us podeu baixar el model PADRE de la declaració de renda.
Lo que mos passa aquí, no passa a cap puesto, SÓM LA RESERVA INDIA DE L'EBRE!!
ResponEliminaSi els governs fessin les coses bé, no caldria ni tants de plataformes locals ni tants de ONGs "grans". No saben, els governs, les normes, lleis, regulacions, tramits per a seguir; en fi, el que es pot fer i el que no es pot fer.
ResponEliminaDespres podem discutir si ens agrada o no el que fan, pero el minim és que fessen les coses ben fetes.
Just avui, deu ser el dia, per cert aniversari de la República:
ResponEliminaLa UE expedienta al Gobierno por no corregir su política de aguas
La Comisión Europea ha dado a España dos meses para que modifique su política de aguas. Según WWF, el Ejecutivo no ha transpuesto correctamente la directiva marco del Agua.
Per favor tots portavem o portem lo nuset al cotxe,algú es creu que es xerta-sénia és per rega??lo que les "AULIVERES" me penso ignorant de mi que s'ho pensen lo PDE, jo no, penso que esta aigua regarà algun camp de golf i no sirà lo de vinallop.
ResponEliminaNo als transvasaments lo riu es vida !!
a este canal hauriem de deixar de dir-li canal Xerta-Sénia i dir-li pel seu nom:
ResponEliminaTRANSVASAMENT A VALENCIA
s'estan aprofitant d'una reivindicació històrica per encolomar-mos lo transvasament poquet a poquet, però al final el fet serà el mateix,
fins a dins que mos la clavaran!!!!!!!!!!!!!
diumenge, qui no sapigue que fer, que puge a vore la bassa en directe,
hem quedat a les 11:00 al SABECO
COM MES SEREM, MES RIUREM
D'un dia per un altre no ha passat. Doncs ja fa mesos que es veia que el moviment de terres era espectacular, sobredimensionat, anòmal.
ResponEliminaPotser la reacció no ha estat massa ràpida.
La PDE, sovint, ha reaccionat ràpidament a unes paraules polítiques i respecte aquesta actuació concreta dins de les obres del canal, encara no els havia sentit opinar. Potser m'hagi passat per alt.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaLes paraules de la PDE arriben tard.
ResponEliminaMolta gent ens haviem adonat de que aquest canal era més un trasvassament encobert que una estructura útil per als regadius de la zona (els quals ja dispossen d'aigua i a un preu més raonable).
Hem de tenir en compte que el PHN del PP garantía un cabal mínim (el mateix que defensa la PDE), a part de la inversió que ja s'ha comentat de molts calers, destinats al territori ebrenc.
Però ara si que ens l'han colada, resulta que de forma encoberta farán el mateix, això sí, sense aporta ni un duro al territori i sense garantir-mos un futur per al nostre estimat riu.
a vore, no fa poc que la PDE parla del Xerta/Senia!!!
ResponEliminaAltra cosa és si aquest tipus de "batalla" com aixo,o les interconexions, canal del segre, flix, contaminació, enfosament del delta,etc etc poden ficar decenes de milers de persones al carrer o despertar els ajuntaments locals com fa la paraula magica "transvasament".
Pero jo crec que queda prou constatat a la premsa i actes de la PDE que sempre ho han denunciat.
Bé, ens verem el diumenge, doncs.
Home Gutijaume! Tard?
ResponEliminaQuant han trigat les instancies democràtiques del pais, les que cobren un sou dels ciutadans, a mostrar-nos l'irregularitat manifesta?
Aquestes obres, sembla que fa uns sis mesos que van començar. Lo que ja heu vist les màquines que gasten.
I, també sembla estrany que havent informes negatius del Parc Natural, el DARP continués en unes obres que, entre altres coses, comportaran una sanció més de l'UE, com la de no executar bé les transposicions de la Directiva Marc d'Aigua.
També esmenar-te un error, el cabal ecològic de l'Ebre del PHN del PP, i del PP, era el que ara hi ha, que és una pura entelèquia sense cap base científica: 100 m3/s de cabal mínim. (a seques)
Et recordo Gutijaume que els cabals que recolza la PDE son els mateixos que recolza el Parlament de Catalunya, els de l'estudi del IRTA per la C.S.T.E.. Els únics existents elaborats amb mètode científic.
Gutijaume, dius: "el PP garantía un cabal mínim (el mateix que defensa la PDE)", home, el mateix TEMA que reclamava i reclama la Plataforma, però no el mateix cabal.
ResponEliminaAh, el gran impulsor i defensor de les obres no era aquest xicot de Mallorca anomenat Jaume Matas?
També cal dir que la denuncia i preocupació, pel que es veu, en el cas de la bassa A no esta en el fons o motivació de l'obra i si és demostració inequívoca de transvasament etc, el tema ve pels impactes ambientals i hipotètiques violacions d'espais naturals i de normes que ho regulen
Puntualitzo,
ResponEliminaLa PDE sí que ha plantat batalla al projecte de canal Xerta-Riu Sénia, però ha reaccionat tard amb les obres concretes de la bassa.
Des de fa mesos que els moviments de terra, l'escapçada d'oliveres, la instal.lació de canonades, tot el perímetre afectat ha estat tan espectacular, que qualsevol profà en la realització d'obres podria veure que l'impacte ambiental era evident.
Ara fa mesos que no hi vaig, però quan ho vaig veure l'impacte era molt superior a qualsevol cantera que hi hagi al territori.
Emili, Victor Gimeno i Toni Espanya se'n van oblidar de dir-t'ho,o de dir-li a Lluís Salvadó, i aquest al partit?
ResponEliminaQui governa? Qui fa presumptes delictes contra el medi ambient?
Quina mena de control hi ha per a que casos així tinguen que esperar que algú que "passava per allí" comencés un ingrat proces de denuncia particular?
Com és que es fa un canal, denunciat com a sobre-dimensionat molts cops, sense Pla de Regadius ni el nombre de regants sol·licitants de l'aigua i hectàrees afectades?
Gestionar oferta?
Gestionar demanda?
Com pot ser que els projectes estrella del DARP , Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia, tinguen tantes irregularitats i capital públic exposat i mal emprat?
X, a mi el Delegat ni els Directors de Serveis m'han de notificar les actuacions de l'Administració, si no és que m'afecten com administrat.
ResponEliminaPer damunt de tot sóc un ciutadà, com tú suposo, jo no ho oblido.
No raono sobre les bondats i maldats d'aquest canal, ni dels altres, ni dels regadius, ni de la pagesia.
Els meus comentaris fan referència a l'obra concreta de la bassa, excessiva a ulls nus.
Pos home, ja ho volia dir abans però, primer per no enfadar Emili i segon perquè alguna altra vegada ja ho he fet.
ResponEliminaEmili, una persona amb responsabilitats polítiques com tu en un partit de govern, encara que sigui a nivell local, trobo que hauria de fer alguna cosa més que afegir-se a les critiques i neguit que expressem aquí. Clar que ara em pots dir que t'han bon punt ho vas veure ja ho vas comunicar a qui corresponia.
Em fas gràcia Ximo. Ets demòcrata? Sí, veritat.
ResponEliminaQue vols que et digui, que ho vaig comentar a algú. Doncs sí, ho vaig fer.
Puc opinar ara? O és que les meves petites responsabilitas polítiques són una mordassa.
Fica-te-la tú si vols la mordassa, amb o sense responsabilitats polítiques.
Emili, em suposo com van les coses.
ResponEliminaEt demano disculpes per emprar-te com a vincle per indicar que l'administració està lluny de la realitat i vivint en un país de faula.
Evidentment tu ets un altre perjudicat, com jo, pel mal us de l'erari públic i la violació de les normatives, etc...
Qui primer han de donar explicacions son Llena i Espanya amb Baltasar i Gimeno.
Que va passar amb la "Mina de Bauxita"?
Quant van trigar a obrir la boca?
Ho veus Emili? Ja ho sabia que t'enfadaries.
ResponEliminaDe mordassa jo no te'n poso cap, el que faig és criticar que, segons m'ha semblat a mi, al no fer-ne al·lució als teus comentaris, no vas fer cap passa per denunciar l'obra.
I ( ARA ) dius que si que ho vas fer, pos be, si tu ho dius m'ho haure de creure, però estarem d'acord en que no dir-ho abans pot interpretar-se com una prova inaudita d'humilitat i modèstia i no se si és el cas i si és el que convenia ometre al debat.
Per a mi, una persona amb grans, petites o mitjanes responsabilitats polítiques ha de tindre un plus de conscienciació que el faci "actuar" a les primeres de canvi activant tots els ressorts al seu abast. Tot aixo com a reflexió general i per a tots; no cal que et sentis al·ludit; i sobre tot que t'enfadis.
El que tu diguis Ximo. Amen.
ResponEliminaXimo, te'l dedico, sabia que havia fet un comentari sobre aquesta obra.
ResponElimina24 d'agost de 2009!!!!!! Dis-me oportunista, ara.
http://ventdedalt.blogspot.com/2009/08/ahir-fangar-avui-via-verda.html
I si resulta que és un canal de reg de veritat, què ? Sempre ens posem la bena abans de la ferida. Jo sóc optimista i vull pensar que no és aigua per camps de golf ni per hotels.
ResponEliminaEmili, francament, no se quina opció agafar, si dir Amen com tu has fet o cel·lebrar que fessis un comentari public al bloc, també public, del teu president de l'executiva local i d'aquesta manera tots dos, ja conjuntament i oficial, poguéreu cridar l'atenció de qui fos, ja a l'Agost. Me'n alegro molt, no se si va fer efecte, però me'n alegro.
ResponEliminalluis, per haver un canal de rec, lo primer que te que haver son regants,
ResponEliminaquants regants reals coneixes?, saps com es van fer el "cens de regants" del xerta-senia? aquests pagesos saps quan estan disposats a invertir per atransformar en regadius? saps quantes tones de taronja es queden cada any al tros?
la PDE sempre ha denunciat que aquest canal és el canal del transvasament, primer la clase política ho negava i tractava de paranoics a la PDE, però ara callen i s'amagen
LLUIS!Vols que mos cambiesem lo nick?A tu trovo que te quedaria millor!
ResponEliminaNo gràcies, a tu et queda molt millor!
ResponEliminaNo tinc ni idea de quants regants hi ha o deixa d'haver, ho podeu preguntar a :
ResponEliminaComunitat General de Regants Canal Xerta-Sènia
President: Lluís Cortiella
Major, 154 – 43570 Santa Bàrbara (Tarragona)
Telf.: 977 71 88 46 – Fax: 977 71 97 13
xertasenia@hotmail.com
Encara que deu ser un malvat agent del tripartit, a sou de Camps per fer arribar aigua a Castello.
He tret les dades d'aqui: xerta senia
ResponEliminaSegons el mapa, la zona regada no arriba a entrar al Pais Valencia. Per això no entenc a on es vol transvassar, si aixi fora quin sentit tindria un canal descobert? I que acaba a la Senia! Serà un transvassament per als fabricants de mobles ?
ja s'ha parlat en el comunitat de regants i en tots els parts imnplicats i la veritat es que no hi ha regants reals, només una llista de la gent que va contestar "Si" fa anys a la pregunta ideal, "si en el futur, hagues aigua al canal, regarieu?"; pero ni ha sigut actualitzat, ni es va dir, ni s'ha dit mai, el preu ni condicions.
ResponEliminaEl propi Unio de Pagesos questiona el canal donat que no existeix cap pla de regar, cosa que habitualment es fa abans de fer l'obra.
El canal i tota la infraestructura esta molt pero molt sobre-dimensionat inclos si poden trobar regants, subvencionant el preu amb els diners publics, i està més que clar (per a mi), que no trigarem molts anys abans de que deciden continuar-ho fins al pais Valencia, amb l'excusa de "tenim excedents i hem de pagar l'obra....".
Si no es aixi, com es que els politics valencians ho tenen clar per a que es aquesta obra?
Jo d'això ( tampoc ) n'entenc; nomes plantejo i constato:
ResponEliminaNo vam quedar que el " tub " era de forma telescòpica, es a dir, començava amb 4,5 i acabava amb 2,2 m., per tal d'evitar precisament que es pugues enviar l'aigua cap a Castelló?.
Si les obres han d'acabar al limit de Castelló ( o P. València ), en la mesura que el canal el fa la Generalitat, se suposa que més enllà no pot anar, aixo no vol dir que més endavant l'altra Generalitat ( la valenciana ) o el govern central el seu moment no continuï les obres, lo qual, es cert, es contradiu amb l'argument del sistema telescòpic de l'obra. Nomes el temps, em temo ens ho aclarira i, parlant d'aigua, potser la treure'm clara, o no.
El que diu Brian no es gens descabellat, un cop vist que no hi ha demanda de l'agua concedida per a regadiu ( 16.000 Ha, 73 m3/any i màxim de 10 m3/sg. ) perquè no allargar-ho i vendre-la als de més avall?.
Per altra banda, vist el vídeo de l'acte d'ahir, es pot dir que nomes qui hi haguessin anat la meitat de persones que van a buscar aigua a la font Nova un cap de setmana, ja haurien segut el doble. Que vull dir?, pos que, afortunada o desgraciadament, aquest tema no crec que arribi a sensibilitzar la gent com ho va fer el PHN, no se si per cansament o per convicció; el que cada cop sembla més evident és que el dia que els nostres vots no siguin imprescindibles, faran el que voldran i aquí s'acabat el bròquil.
Respecte a la bassa, si tot és com denuncia la plataforma, resultaria que midi ambient, a les nostres terres es caracteritza per posa tota classe de pals i entrebancs que frenen el creixement com si el seu principal paper fos el de preservar-nos de la civilització i la riquesa que ells si ( a la capital ) poden disfrutar. I ara resulta que una afectació tant gran com és la construcció d'aquesta bassa, que segons la PDE és vinculant un informe del departament, per estar en zona protegida etc. ara no cal.
http://www.youtube.com/watch?v=qV5mJMyXrn0
Per un tub de 2,2 m poden passar fer passar tota la concessió, si és vol.
ResponEliminaI parlariem d'un minitransvasament semblant al de Tarragona.
Lo de la Bassa esta queda clar que és una "badada" del DAR i una acte de tolerància "increïble" del DMAH que ignora els informes del Parc Natural.
Les dues grans obres de regadiu S-G i X-S en les que, contràriament a lo més usual que és que els regants participen en la seva financiació, la Generalitat (els contribuents) assumeix els costs de construcció de l'obra prèviament a la participació dels regants.
Si més no, son obres atípiques dintre del panorama global de rius i regadius.
Essent el paradigma màxim el X-S, que no te ni pla de regadius ni regants en ferm.
Quin us en podrà fer la futura comunitat de regants del X-S dels pous dels regants que han de cedir a la Comunitat quan signin pels regadius?
Masses misteris per no fer tuf de manipulació.
Ja se que no ve res que veure però és molt lleig.
ResponEliminaEl fiscal demana inhabilitar 11 anys al delegat de Medi Ambient a l’Ebre
El mateix delegat que ha permès que es face la bassa al Parc Natural.
També em sap mal per ell, no tinc mal ànim cap a ningú.
Tenim un altre paradigma ebrenc. Deu ser una invasió...
crec que l'invent del tub telescopic es un altre intent de tratar-nos com els més tontos de la classe!
ResponEliminaSi decidien allargar o vendre concessions al Pais Valencia, creuen que per tenir un tub massa estret no ho faran - o potser canviaran un tram de tub i aumentaran els bombeigos? Ssshh, potser no s'els ha occurit...
... lo de la caça en barraca i el Delegat, penos!