6 d’abril del 2011

La reconstrucció del barri de Sant Jaume, per al 2012


L'Ajuntament i l'Incasòl amplien els enderrocs i l'alcalde assegura que Tortosa podrà concórrer a una altra convocatòria de la llei de barris · Confien en la iniciativa privada per recuperar el sector ·

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el director de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), Josep Grau, van visitar ahir al matí els treballs per enderrocar dues illes més de cases al barri de Sant Jaume, al sector de Remolins. Les obres tenen un pressupost d'uns 300.000 euros, a càrrec de l'Incasòl. De la mà del consistori, l'Incasòl ha destinat 1,2 milions d'euros a les demolicions per esponjar i sanejar el barri. De fet, dilluns al vespre, el ple de l'Ajuntament va aprovar una modificació puntual del pla d'urbanisme, per reordenar tot el sector de Sant Jaume amb dos polígons d'actuació. Segons Bel, el tràmit –que s'allargarà uns vuit mesos– servirà per agilitzar les actuacions urbanístiques al barri, un dels més degradats del nucli antic de Tortosa.

Aquest 2011 s'acaba la pròrroga del pla integral del nucli antic (Pincat), un pla que va deixar fora el barri de Sant Jaume. Així, Bel va donar per fet que l'Ajuntament aspirarà el 2012 a una altra convocatòria de la llei de barris amb l'objectiu d'impulsar una reforma integral del sector. Són 10.241 metres quadrats entre el passeig de Ronda i els carrers Costa de Capellans, Santa Anna i Rasquera. La base del projecte serà la proposta seleccionada a l'octubre del 2009 per l'Ajuntament i l'Incasòl, obra dels arquitectes Sebastià Jornet, Carles Llop i Joan Enric Pastor. L'alcalde, però, va aclarir que es conservaran una trentena dels habitatges actuals, bàsicament els que tenen façana a la plaça de Sant Jaume. Bel també va dir que confien en la iniciativa privada per reconstruir uns 70 habitatges del barri. Segons l'alcalde, amb 10 milions d'euros de la llei de barris es podrien pagar la reurbanització dels carrers, les places i un gran equipament públic. És a dir, el consistori i l'Incasòl deixarien els solars nets i amb els carrers fets, preparats per a la reconstrucció.

+Àudios:
-Ferran Bel assegura que el nou barri de Sant Jaume s'inspirarà en l'anterior, adaptant-se a les necessitats del segle XXI
-El director de l'Incasol afirma que l'actuació al barri de Sant Jaume de Tortosa serà emblemàtica


Publicat a El Punt

4 comentaris:

 1. Quina iniciativa privada?
  Amb els crèdits com estan de tancats, poca, poca, poca.
  No ens enganyem.

  ResponElimina
 2. Senyor Bel,
  no hi ha uns pisos a Remolins de protecció oficial que encara no s'han venut perquè el seu preu és elevat? Les mesures per a revitalitzar el barri ppodríen començar per aquí.

  I si com diu el nou barri s'inspirarà en l'anterior, no faci una plaça de disseny com la que van fer, faci-la com era abans: un lloc per relacionar-se, per conviure, per prendre la fresca a l'estiu i el sol a l'hivern.

  ResponElimina
 3. Pisos de lloguer de protecció oficial, vitalicis i a preus assequibles com a Holanda, i s'acabarien tots els problemes.

  ResponElimina
 4. I ningú ha pensat que tenim una universitat al costat? És podria convertir en una barri universitari, amb lloguers assequibles per als estudiants i joves del territori.

  I com diu Yuca, no fer places com si fossin heliports, grises, poc funcionals i sense ombra dels arbres.

  ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta