11 de juliol del 2012

La Generalitat adaptarà la proposta d'EbreBiosfera per convéncer la Unesco

TERRES DE L'EBRE.- La presència de tres centrals nuclears dins o prop del territori inclòs en la candidatura de Reserva de la Biosfera ha estat l'argument que ha utilitzat el Consell Internacional de Coordinació del Programa MAB de la Unesco per rebutjar, d'entrada, la proposta de les Terres de l'Ebre. Com ha avançat Marfanta.com aquest dimecres al migdia, així ho proposa al seu informe tècnic la Comissió Consultiva per a Reserves de la Biosfera, tot i la decisió definitiva s'ha de prendre en la trobada que el consell celebra a París fins divendres. Amb tot, el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha explicat que la negativa és fruit d'un canvi de criteri -després de l'accident nuclear a Fukishima- i ha anunciat que, en cas de rebuig definitiu, el projecte d'EbreBiosfera es modificaria segons els paràmetres que proposarà la Unesco.


De les 25 propostes de nova declaració presentades per al Consell, l'informe tècnic en recomana aprovar catorze, demanar més informació per al vist-i-plau en cas de quatre i l'ajornament de cinc. De fet, únicament en el cas de la reserva de les Terres de l'Ebre es planteja obertament el rebuig del projecte. La paraula utilitzada és "rejected", que en anglès vol dir "rebutjada". El comitè ha apuntat que tres de les vuit centrals nuclears de l'Estat espanyol estan situades en la proposta ebrenca de Reserva de la Biosfera, i que l'energia nuclear no és compatible amb els principis del programa MAB", argumenta l'informe, en referència a les centrals d'Ascó I i II (Ribera d'Ebre), així com Vandellòs II (Baix Camp).

En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, el delegat del Govern, Xavier Pallarès, ha reconegut la possibilitat que el projecte acabe sent tombat divendres, tot i els contactes i gestions efectuats, inclòs un viatge a París la setmana passada, així com tots el suport institucional -desenes d'entitats econòmiques, socials, culturals i ambientals del territori-, amb acords favorables del govern de la Generalitat i de l'espanyol, per elevar la proposta a l'organisme internacional amb els termes adequats. "El Comitè no veu clara l'existència de zones industrials", ha admès, tot recordant, però, que altres reserves en països com Rússia i Sud Àfrica disposen d'aquest tipus d'instal·lacions a l'interior. "No és una resposta tant bona com esperàvem. Es va fer sota els paràmetres que ens van dir i que ara han canviat: no les volen en àrees d'influència de les nuclears i la indústria", ha remarcat. Segons ha explicat, en aquests moments, la voluntat del Govern és esperar l'informe final amb la resolució definitiva, que es podria demorar fins principis de la setmana vinent, sense amagar que el projecte ha quedat tocat.

En el cas d'una decisió negativa, Pallarès confia que de la reunió de la comissió d'aquest dimecres surten els nous criteris per aconseguir la declaració de Reserva de la Biosfera. "Ens adaptarem. La voluntat del Govern és tirar endavant aquest projecte", ha insistit el delegat. Aquesta adaptació, ha aventurat, podria passar per redibuixar l'àrea inclosa en el projecte deixant fora les àrees d'influència nuclear. És a dir, deixa el nord de la Ribera d'Ebre fora de la candidatura d'EbreBiosfera. Tampoc es descarta efectuar una consulta entre els alcaldes de la zona, per conèixer si continuen apostant per aquesta declaració.

Imatge Ebrebiosfera a Facebook

1 comentari:

  1. Em sembla que als escacs no es pot jugar amb blanques i negres alhora, Sr. Delegat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta