TERRES DE L'EBRE.- Els Reis Mags també poden portar cultura. I un bon regal poden ser els llibres d'autors locals o amb temàtiques de les Terres de l'Ebre. Tot seguit us oferim una petita selecció dels llibres més interessants del passat 2012 al nostre territori, perquè els demaneu a Ses Majestats ara que encara falten unes hores per la tradicional cavalcada de Reis.
1.- 'Primavera, estiu, etcètera', de la riberenca Marta Rojals. Sens dubte, ha estat una de les grans sorpreses editorials dels darrers mesos, i no només a les Terres de l'Ebre, sinó al conjunt de Catalunya. Publicada el 2011, la novel·la d'aquesta escriptora de Riba-rojoa d'Ebre, editada per La Magrana, s'ha convertit en un petit fenomen que ha esgotat una edició rere l'altra gràcies al boca-orella i les recomanacions a través de blocs i xarxes socials com ara Twitter i Facebook. Podeu llegir una de les poques entrevistes que l'autora ha concedit, en aquest enllaç de Vilaweb.
2.-'Batavia Jazz, una orquestra irrepetible', del tortosí Carlos Martorell Fabregat. Amb la col·laboració de Quimo Panisello en el disseny. En molts aspectes, es tracta d'un volum excepcional, que explica la història de la mítica banda de revetlla, o grup de música de ball, que va amenitzar les festes de les Terres de l'Ebre -o del territori històric de Tortosa- entre els anys 1931 i 1962. En aquest sentit, la Batavia va ser una de les primeres del país que va incorporar la bateria, i entre els seus components van haver-hi músics de la talla del mestre Joan Monclús o el mestre Josep Faiges. Teniu més informació en aquest enllaç de Marfanta.com i també podeu llegir la ressenya que va fer-ne Quimo Panisello.
3.- 'El fàstic que us cega', de l'escriptor senienc Joan Todó. L'autor de la Sénia ha presentat recentment el seu darrer poemari. Todó va estudiar Teoria Literària i Literatura Comparada a Barcelona, i ha anat bastint una obra de prematura maduresa a partir d’un ultralocalisme que la converteix en universal. L'autor ha anat trenant el seu corpus creatiu com a músic (Les paraules del Riu i l’estimable bloc Palumbus Columbus) i assagista (col·laborant en revistes com Esment, La Veu de l’Ebre, Reduccions, Desmontando mundos, Divers, Paper de Vidre, Pèl Capell, El tacte que té, i actualment la celebrada secció “Lo melic del món” a L’Avenç). A més, també ha publicat el llibre de poemes Los fòssils (al ras) i és autor del llibre de narracions A butxacades (LaBreu Edicions, 2011). Teniu més informació al web de Labreu Edicions.
4.- 'Molles per no pedre'm', de Jesús M. Tibau. El darrer llibre de l'escriptor-blocaire de Tens un racó dalt del món es pot comprar tant en format paper (9 €), com en format electrònic (1,50 €). En aquest dietari, Tibau ha deixat de banda els seus reculls de contes i amb el suport de l’editorial virtual Petròpolis, que només existeix a internet, ha tret a la llum un dietari amb reflexions, experiències i vivències que durant els últims anys ha publicat al seu bloc o a les xarxes socials. De fet, el llibre està pensat per ser distribuït i venut a través d’internet, a un preu de només un euro i mig. Podeu veure l'entrevista que li vam fer al programa Primera Columna de Canal 21 Ebre, en aquest enllaç de YouTube.
5.-'Gerard Vergés i Príncep', a càrrec de l'escriptor Emigdi Subirats. Un altre blocaire ebrenc que acaba de publicar un llibre. En aquest cas, es tracta d'un assaig biogràfic que intenta retratar la vida del tortosí Gerard Vergés i Príncep, un dels grans de la poètica catalana contemporània. El campredonenc Emigdi Subirats és professor d’anglès i d’alemany. Investigador i crític literari, escriptor i blocaire, és autor de diverses novel·les, llibres d’història i biografies. Ha estat antòleg de poesia ebrenca i ha realitzat diverses traduccions literàries de l’anglès. Amb tot, s’ha especialitzat en l’estudi de la literatura ebrenca al llarg del temps, molt especialment durant els períodes de la Renaixença i de la diàspora. Molts dels seus estudis es poden trobar al seu bloc personal Lletres Ebrenques. Podeu fer un tast del llibre en aquest enllaç de l'editorial Onada Edicions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.