5 de gener del 2013

Vila assegura que el litigi per l'ATLL demostra que a Catalunya hi ha 'transparència' i 'Estat de Dret'


BARCELONA.- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat aquest divendres que el litigi al voltant de la concessió d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona demostra que a Catalunya hi ha "transparència" i és un "Estat de Dret amb garanties i seguretat jurídica per tothom". "En una república bananera, com diuen alguns, això no passa i els governs concedeixen a qui els sembla més oportú", ha sentenciat Vila. El Govern i el conseller estan convençuts que la mesa de contractació que va assignar l'ATLL a Acciona va fer correctament la seva feina, i per això procedeix que els gabinets jurídics de la Generalitat presentin un recurs contra aquesta decisió. El Govern va anunciar dijous que recorreria la decisió d'un òrgan independent de control sobre les adjudicacions públiques, que va qüestionar la concessió de l'ATLL a Acciona en detriment d'Aigües de Barcelona (Agbar). La Generalitat obrirà una via contenciós-administrativa contra aquesta resolució per defensar la decisió dels seus funcionaris.

En unes declaracions després d'inaugurar el desdoblament de l'Eix Transversal, Vila ha explicat que és "satisfactori" que un òrgan independent fagi un informe contrari a una decisió de l'administració pública i que això genera garanties i seguretat jurídica per a tothom. Segons el conseller, és "legítim i respectable" que ara la decisió quedi en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. "Ara toca que la justícia doni la raó a una de les dues parts. A ningú se li escapa que hi ha dues empreses interessades en la privatització de l'ATLL que estan en litigi i es legítim que competeixin", ha indicat.

Proposta de resolució del PSC

Per la seua banda, l portaveu del grup parlamentari socialista, Maurici Lucena, i el diputat del PSC Jordi Terrades han registrat una proposta de resolució que insta el Govern a anul·lar la concessió d'Aigües Ter-Llobregat. El grup socialista també ha plantejat una modificació legislativa perquè el subministrament d'aigua a la Regió Metropolitana de Barcelona es presti des d'un ens públic. El PSC ha afirmat que la Llei òmnibus "va comportar l'inici del desmantellament de les institucions públiques d'aigua de Catalunya". El grup socialista ha fet notar que l'aigua és a l'estat espanyol "per llei, de titularitat pública" i que segons la directiva marc "no és un bé comercial com els altres, sinó un patrimoni que cal protegir".

La proposta de resolució critica que la Llei òmnibus va determinar "la dissolució de l'ens d'abastament d'aigua Ter Llobregat, incorporant el seu patrimoni al patrimoni de la Generalitat i subrogant-se en la posició jurídica de l'esmentat ens d'abastament d'aigua pel que fa als béns, els drets i les obligacions de qualsevol tipus de què sigui titular". "L'aigua és un dret de les persones i com a tal correspon als poders públics vetllar per la seva conservació i garantir-ne el seu accés", recull la proposta de resolució socialista.

Crítiques del portaveu del PPC


Per la seua banda, el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, considera "ridícul i sospitós" que el Govern recorri contra la resolució que exclouria Acciona del concurs d'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), tal com va anunciar aquest dijous el conseller de presidència, Francesc Homs. Per Millo, això demostra que "alguna cosa s'ha fet malament" i en aquest sentit considera que "algú hauria d'assumir les responsabilitats" de la gestió. D'altra banda, el portaveu popular ha acusat el president Mas d'"ocultar novament la veritat" en afirmar que les obres públiques tenen millor resultat quan s'executen des de Catalunya i ha assegurat que "el traçat inicial de l'Eix Transversal el va pagar el govern de l'estat".

Enric Millo considera que el procés d'adjudicació de la gestió d'ATLL a Acciona s'ha portat amb "precipitació i manca de transparència" i ha afirmat que aquest fet "denota que les aigües baixen tèrboles". En aquesta línia, ha alertat que "aquesta possible negligència temerària" pot provocar "conseqüències econòmiques molt greus per la Generalitat".

"Aquesta mala gestió pot afectar les finances públiques de la Generalitat, ja que l'empresa adjudicatària pot demandar per danys i perjudicis", ha sentenciat, en referència a Acciona, que ja ha anunciat que reclamarà a la Generalitat els 298.651.830 euros que va avançar-li com a primer pagament per la concessió del servei d'ATLL, més danys i perjudicis, si finalment s'anul·la el contracte.

Per aquest motiu, Enric Millo ha demanat que "s'assumeixin les responsabilitats polítiques pel possible perjudici econòmic que pot ocasionar tot aquest procés a les finances públiques de la Generalitat, que després hauran de pagar tots els catalans".

Via ACN


1 comentari:

  1. Si hi hagés prou transparència, sabríem el que ha passat fil per randa i no ho sabem. Ni ho sabrem.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta