27 de febrer del 2013

El call de Tortosa s'obre al mercat internacional amb un projecte de la Red de Juderías i Google

TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha presentat aquest dimecres el projecte conjunt que l'associació Red de Juderías-Caminos de Sefarad i Google han posat en marxa per promoure internacionalment el patrimoni jueu dels 24 municipis que formen part d'aquesta xarxa, entre els quals hi ha la capital del Baix Ebre. Així, amb la tecnologia que el cercador ha posat a l'abast dels seus usuaris, ja es pot visitar i recórrer virtualment els calls o barris jueus dels municipis de la Red de Juderías, passejar pels seus carrers, descobrir el seu patrimoni, i conèixer la història que s'hi amaga. Tota la informació es concentra en una única plataforma: www.redjuderias.org. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el regidor de Turisme, Alfredo Ferré, i el regidor de Cultura, Joaquim del Pino, han presentat els detalls d'aquesta innovadora proposta.

La Red de Juderías, amb la col·laboració de tots els municipis que en formen part, ha incorporat la tecnologia de Google Maps, que permet geoposicionar els diferents punts d'interès del call i acompanyant-ho d'unes fitxes històriques, que es despleguen quan es passa el cursor per sobre. També hi ha la possibilitat de trobar tota la informació mitjançant un complet panell de cerc,a que divideix els diferents enclavaments segons categoria, tipologia, zona geogràfica o datació.

El call vell i el call nou, el portal dels Jueus, la sinagoga, la torre del Célio o la muralla de Tortosa, són alguns dels elements que es poden identificar al web i recórrer virtualment, gràcies a la tecnologia desenvolupada per Google. El giny es complementa amb una cronologia que situa en la història els diferents episodis clau del judaïsme a Tortosa i a la Península, de manera que s'hi poden trobar la datació de la fundació del Call Vell (1148) i del Call Nou (1230), la Disputa de Tortosa (1413) o l'expulsió dels jueus (1492). Destaca la làpida trilingüe (segle VI) en hebreu, grec i llatí, una de les troballes jueves més antigues de la península Ibèrica i un dels elements més importants del patrimoni cultural tortosí.

El portal recull, en total, 523 enclavaments, 910 entrades cronològiques, 1.674 imatges, 67 textos complementaris i 138 veus lèxiques comentades. L'alcalde de Tortosa, que durant l'any 2012 va tenir la presidència de la Red de Juderías, moment en què es va començar a gestar aquest projecte, ha explicat que es tracta d'una iniciativa destinada a captar l'interès dels visitants potencials estrangers, especialment el mercat nord-americà, un dels més importants i més sensibles a l'oferta del turisme vinculat al patrimoni jueu. L'esforç documental i historiogràfic emprat fa que aquesta eina siga atractiva també per als investigadors i persones interessades a conèixer de més a prop el llegat jueu de casa nostra.

La Red de Juderías es va fundar el 1995 i actualment compta amb 24 ciutats associades. El seu objectiu és conservar i promoure el patrimoni històric, artístic i cultural jueu. Els membres de la Red actuen de manera conjunta en la promoció internacional d'esdeveniments de caràcter cultural, turístic i acadèmic.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta