17 de juny del 2013

La XX Mostra de Jazz de Tortosa, amb Andrea Motis i la Sant Andreu Jazz Band, Avisai Cohen i un tribut de Manel Fuentes a Springsteen



TORTOSA (Baix Ebre).- La Sant Andreu Jazz Band, amb Andrea Motis, fent un homenatge al seu mestre i fundador Andreu Chamorro, i el contrabaixista israelià Avisai Cohen seran dos dels noms més destacats de la vintena edició de la Mostra de Jazz de Tortosa, que tindrà lloc entre els pròxims 1 i 6 de juliol. Amb voluntat de resistir la crisi, l'empresa organitzadora, Acadèmic, manté la programació d'uns 25 concerts en sis jornades. A més, enguany donarà continuïtat a actuacions a l'Observatori de l'Ebre, amb observació astronòmica inclosa; organitzarà una fira del disc de vinil; tornarà a oferir la mostra de cuina Cajun, i acollirà els nous valors de l'estil en la setena edició de l'Espai del Jazz Jove dels Països Catalans.

La Mostra aprofitarà la celebració del seu vintè aniversari per retre homenatge, en el concert inaugural -el dilluns, 1 de juliol al vespre al Teatre Auditori Felip Pedrell- a la figura de Joan Chamorro, pedagog, fundador i director de la Sant Andreu Jazz Band, una banda integrada per 26 joves intèrprets d'entre vuit i dinou anys que, en aquesta ocasió, comptarà també amb la presència de la coneguda intèrpret Andrea Motis.

"Aquest senyor ha creat un sistema educatiu de forma que hi ha nens que fan jazz i quan tu tanques els ulls et dóna la sensació que no sigui possible. És una música que, tradicionalment, per fer-la en condicions, necessites una maduresa musical. Realment és impressionant", ha subratllat el responsable d'Acadèmic i de l'organització del festival, Xavier Bertomeu. Amb l'objectiu d'afavorir l'assistència dels més joves, s'han establert preu de les entrades de tres euros per als menors de quinze anys acompanyats del seus pares -que pagaran sis euros-.

La programació de sis concerts centrals incorpora des d'artistes autòctons, figures de renom internacional i d'altres més mediàtics. Així, una de les principals atraccions serà també l'actuació del grup del baixista i contrabaixista israelià Avisai Cohen, una de les figures de més projecció en el panorama jazzístic internacional, que arribarà a l'auditori Felip Pedrell la nit del 4 de juliol. El Cor Flúmine tortosí oferirà un repertori de jazz a la Sala d'actes del Patronat el dia 2 a la nit. A l'endemà, la Jamboree Big Latin Band presentarà en exclusiva el seu nou disc al mateix auditori Felip Pedrell.

També tindrà continuïtat una de les propostes assajades l'any passat amb el concert de Benjamin Leon Trio a l'Observatori de l'Ebre, de Roquetes. Una proposta integrada dins l'anomenada 'Jazztronomia', que oferirà la possibilitat d'assistir a l'actuació, fer una visita guiada per les instal·lacions, un sopar i una observació astronòmica el divendres, 5 de juliol.

Fuentes homenatja Springsteen

Per al tancament, dissabte 6 de juliol, la mostra ha programat l'actuació del periodista i presentador Manel Fuentes amb La Vella Dixieland, amb un particular homenatge al nord-americà Bruce Springsteen. Serà un concert amb entrada gratuïta que tindrà lloc a l'aire lliure, al parc Teodor Gonzàlez de la ciutat. Al marge d'aquest programa, la Mostra ha programat actuacions d'intèrprets locals i estatals en diverses terrasses, bars i restaurants de la ciutat durant els sis dies que s'allargarà la Mostra. També es manté la setena edició de l'Espai Jazz Jove dels Països Catalans, que començarà el 29 de juny, i amb la qual es pretén fomentar i donar a conèixer el treball de nous intèrprets.

Entre les novetats previstes per enguany, destaca l'organització d'una "petita" fira del disc de vinil, els dies 4 i 5 de juliol, al carrer Cervantes. També continuarà el maridatge del jazz amb el món del via amb la tercera Mostra de Vins+Jazz a la plaça general Cabrera, el dissabte 6 de juliol. La gastronomia mantindrà el seu protagonisme amb la desena edició de la Mostra de Cuina Cajún, un pioner i innovador maridatge dels sabors de les Terres de l'Ebre amb els plats tradicionals del bressol del jazz, Nova Orleans, amb la participació d'una desena de restaurants.

En aquesta edició, no es posaran a la venda abonaments atesa la intenció dels organitzadors de compensar-ho amb un preu assequible de les entrades per a cadascuna de les actuacions de pagament. El festival compta amb un pressupost de prop de 75.000 euros -mantenint la línia del'any passat, quan ja va patir una retallada del 30%-, dels quals, entre un 35 i un 38% són aportats per l'Ajuntament de Tortosa, com a coorganitzador. La Generalitat i la Diputació de Tarragona s'han compromès a contribuir amb aportacions econòmiques. "Ens hem tirat a la piscina tot esperant que ningú ens deixi morir, perquè no seria just", ha apuntat Bertomeu gràficament, qui ha destacat la creixent col·laboració de particulars i empreses.

El "cor" del festival

Els responsables de l'esdeveniment ultimen els últims detalls d'aquesta edició des de l'agraïment a les persones, empreses i entitats que han participat en la seva consolidació durant dues dècades. "Aguanta pel cor de molta gent. Els esdeveniments tenen sentit quan la gent se'ls creu. Tortosa no tenia una tradició de música jazz interessant en la seva història. Aquest fet ha propiciat que molta gent s'hagi sumat al projecte. L'organització ens hem sentit tractats amb afecte. Per això hem fet un programa ressaltant el cor que tothom ha posat i li ha donat sentit, especialment enguany", ha subratllat Bertomeu.

Per la seva banda, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Joaquim del Pino, ha ressaltat la superació en termes de qualitat i quantitat d'aquesta nova edició del festival respecte les anteriors. "És un festival que se va superant dins de les limitacions econòmiques", ha declarat, tot qualificant el certamen com un dels "referents del nostre país" en matèria de jazz.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta