18 de setembre del 2013

Impulsen la candidatura de Tortosa com a patrimoni de la Humanitat amb un grup promotor presidit per Mayor Zaragoza

TORTOSA (Baix Ebre).- L’exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, serà el president d’honor del grup promotor que s’ha constituït a Tortosa per impulsar la candidatura de la capital del Baix Ebre com a patrimoni de la Humanitat. La presentació de la candidatura es farà des de la societat civil, després que la Generalitat aprovés un decret que permet que entitats i particulars puguen impulsar aquest tipus de candidatures. El grup promotor es presentarà en pocs dies i també el projecte de la candidatura, que remarcarà els 2.000 anys de la història de Tortosa al voltant del riu Ebre.

La candidatura de la ciutat de Tortosa per aconseguir la declaració de patrimoni mundial de la Humanitat per part de la Unesco ja ha començat a caminar. En pocs dies es donarà a conèixer el grup promotor de la candidatura, que estarà liderat per l’exdirector general de la Unesco, el tortosí Federico Mayor Zaragoza, com a president d’honor. La candidatura també tindrà un equip coordinador, format pel director de l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre, Albert Curto; per la doctora en Història de l’Art i experta en la catedral de Tortosa, Victòria Almuni, i per l’historiador Jordi Jordan, president de l’entitat Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa.

A banda, la candidatura també ha aconseguit la complicitat d’una desena de personalitats de la cultura i de la societat tortosina, entre els quals ja han estat confirmats Pepe Bayerri, Artur Gaya, Francesc Vallespí, Oriol Gracià i Maria Cinta Llassat. El grup promotor ja ha fet els primers contactes amb el centre Unesco de Catalunya i ara la seua missió serà redactar la candidatura i presentar-la oficialment. En aquest sentit, el ric patrimoni històric i cultural de la ciutat, amb elements com la catedral, els Reials Col·legis o el recinte fortificat, amb el castell de la Suda i més de sis quilòmetres de muralles, seran l’eix de la candidatura, que també destacarà els 2.000 anys d’història de Tortosa al voltant del riu Ebre. Segons han explicat fonts properes al grup promotor, la candidatura té moltes possibilitats de reeixir.

El mes del juny passat, el govern català va aprovar un decret que obre la possibilitat a què siguen els mateixos ciutadans o persones jurídiques les que puguen iniciar el tràmit de presentació de candidatures. Això va passar pocs dies després que el ple de l'Ajuntament rebutgés una moció d'Iniciativa-Entesa per Tortosa perquè el consistori impulsés una comissió d'experts per estudiar i preparar la candidatura de la ciutat per ser declarada Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. Segons el govern municipal de CiU, aquesta candidatura no podia sorgir d'una proposta partidista, sinó que havia de ser un projecte de ciutat. Actualment, a Catalunya hi ha sis conjunts monumentals declarats Patrimoni Mundial: l'obra d'Antoni Gaudí, el Monestir de Poblet, el Palau de la Música Catalana, l'Hospital de Sant Pau, les esglésies romàniques de la Vall de Boí i el conjunt arqueològic de Tàrraco (Tarragona). També ho són la Patum de Berga, la dieta mediterrània i els castells, a més de les pintures rupestres.

7 comentaris:

  1. On venen el carnet de personalitat de la cultura i la societat tortosina?

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Deixem-ho només en "......de la societat tortosina " i així hi podem entrar tots.
    Sento ser una mica cruel però crec que ho pensarem molts: Vendre camises o fer algun que altre escrit a l'Estel sobre passejades per Tortosa, no hauria de ser suficient.

    Per cert, tots els respectes, reconeixement i admiració per altres activitats que desenvolupem alguns dels al·ludits però que poc, o no gens, tenen a veure amb el tema.

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Cucafera, veig que has entès el sentit irònic de la meva primera entrada, també amb tot el respecte a les persones que són citades en l'article de Gustau Moreno.

    El Sr. Mayor segur que comprén el significat de la paraula partenariat, que segon el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament és una manera de participació traves del diàleg i la negociació entre actors que estableixen un programa d'accions conjuntes de forma que els beneficiaris es transformen en actors del desenvolupament, d'acord amb el coneixement i perspectives locals.

    El partenariat per prendre'l de forma seriosa, com més ample sigui, més potència té i millors garanties d'éxit per trobar suports en instàncies superiors. No vull discutir la iniciativa, ni qui i com s'ha constituït el grup promotor i quins actors individuals o col.lectius s'han contactat per a donar suport al projecte. Però en la forma com se'm presenta l'article, em sembla coix i poc potent d'entrada. Molts dels que critiquen certs "clubs" ideològics de la ciutat, sembla que fomenten el desenvolupament d'altres "clubs" ideològics. Benvinguts als clubs!!! On s'ha de comprar el carnet del club?

    ResponElimina
  6. Comparteixo la teua opinió Emili de que el projecte se presenta coix. Primer, llevat de Mayor Zaragoza, de reconeguda projecció exterior i Artur Gaya, la resta de persones que donen suport a la iniciativa s'inscriuen en un context massa localista. Tot i que no dubto que la seva presència pugue fer aportacions positives, el seu àmbit d'actuació no passa en molts de casos del municipi i en un projecte com aquest s'ha d'obrir a l'exterior. Amb un anunci de televisió i una festa multitudinària no és suficient per projectar-nos a l'exterior. Això sense parlar del molt que queda per treballar a nivell de patrimoni i acció cultural. Tot i que han hagut avenços positius queda molt per fer, el casc antic segueix desprotegit i ple de forats amb actuacions urbanístiques nefastes com la destrucció del Barri de San Jaume, faltant l'adequada protecció i maneig dels nostres espais patrimonials, tal com va passar aquest estiu amb les dificultats per visitar el pati renaixentista del col.legi de san Lluís. Amb gent que se dedique a lloar la figura del senyor alcalde a diaris locals, gent que faci treballs d'artesania o llibres de del nostre patrimoni fotogràfic, tot aportacions ben positives i necessaries (potser la primera no és tan necessària...) però no suficients per vendre'ns a l'exterior. Estem parlant no a un nivell català o europeu, sino mundial i s'han de fer les coses bé, per desgràcia encara ens fa falta molt.

    ResponElimina
  7. Perquè no col.laborem tots i totes en lloc de criticar per criticar ?.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta