5 de maig del 2014

ICV enllesteix una proposta de llei electoral catalana que garanteix set diputats per a les Terres de l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- ICV de les Terres de l'Ebre ha donat a conèixer aquest dilluns quina és la seua proposta sobre la llei electoral que s'està debatent al Parlament de Catalunya. Segons els ecosocialistes, la seua proposta està basada en el model holandès, i combina representació territorial i proporcional, tot garantint que les Terres de l'Ebre sortiran beneficades amb set diputats o diputades. ICV ha afirmat que aquesta proposta millora la del PSC, en què les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona perdrien tres diputats.

L’actual província de Girona mantindria els 17 diputats de que disposa en l’actualitat, enlloc de perdre 3 escons com passa amb la proposta del PSC. L’actual província de Lleida mantindria els 15 diputats actuals, repartits entre els 9 de la vegueria de Ponent i els 6 de la Vegueria del Pirineu i l’Aran, enlloc de perdre 2 escons com passa en la proposta del PSC. Si el Parlament així ho decidís, es podrien trobar solucions per mantenir l’Aran com a territori separat. L’actual província de Tarragona guanyaria 3 escons i en tindria 21, repartits entre els 14 del Camp de Tarragona i 7 de les Terres de l’Ebre, enlloc de perdre 3 escons com passa en la proposta del PSC. L’actual província de Barcelona passaria de 85 diputats a 82, repartits entre els 68 de Barcelona metropolitana i els 14 de les Comarques Centrals, però s’acabaria per sempre la discriminació que ha patit tots aquests anys en que els vots dels ciutadans i ciutadanes de la província de Barcelona han valgut menys que els de les altres províncies.

Per ICV-EUIA, l’important és la igualtat en el valor dels vots; no hi cap problema, en canvi, en que funcioni la solidaritat interterritorial alhora de que els diputats i diputades elegits siguin d’un territori o d’un altre. Les comarques centrals (Bages, Berguedà, Osona, Anoia i Solsonès) tindrien garantits 14 escons, a diferència d’ara que depenen de la voluntat dels partits de situar els candidats a la llista de Barcelona (o de Lleida en el cas del Solsonès). Pels ecosocialistes, la proposta del PSC ajunta de forma artificial aquestes comarques amb els Penedès i el Garraf, fet que fa impossible la comparació. Si el Parlament decidís crear la vegueria del Penedès, amb les comarques que es considerés, aquest fet no distorsionaria el resultat final ni la proporcionalitat.

El grup parlament d'ICV-EUiA ha fet púbic aquest dilluns el document ‘Llei electoral: proporcionalitat i territoris’, en què afirma que la solució per fer compatibles els principis de proporcionalitat i representació territorial que l’Estatut exigeix a la Llei Electoral catalana és l’aplicació de l’anomenat sistema electoral holandès. ICV-EUIA defensa el sistema holandès "perquè fa compatible més proporcionalitat", tot mantenint la representació territorial. El diputat d’ICV-EUIA i ponent de la Llei Electoral, Jaume Bosch, creu que els sistemes proposats per CiU i ERC no milloren la proporcionalitat actual, ja que mantenen el fet discriminatori que el vot a la província de Barcelona val menys que el de la resta del territori. Mentrestant, segons Iniciativa, el mètode fet públic pel PSC fa pocs dies suposaria que Tarragona, Lleida i Girona perdessin 8 diputats, sense que la proporcionalitat es veiés substancialment millorada.

Per la seua banda, ICV-EUIA defensa les llistes desbloquejades (l'electorat pot expressar les seues preferències per determinats candidats independentment del lloc que ocupin) tal com van proposar els experts nomenats pels grups parlamentaris l’any 2007. Segons els ecosocialistes, això dóna més capacitat de decisió a la ciutadania enfront dels districtes uninominals propugnats pel PSC que permeten escollir tan sols un diputat decidit pels partits per districte convertint de fet el sistema d’elecció en majoritari.

Segons Bosch, la proposta socialista es basa “en la por dels socialistes a desbloquejar les llistes, atesa la situació conflictiva interna del partit, i és un intent de perpetuar un bipartidisme que està arribant al seu final”. “El sistema electoral proposat pels ecosocialistes, basat en el que s’aplica a Holanda, permetria que els partits presentessin llistes desbloquejades a cada vegueria (o agrupació de comarques, segons la proposta dels experts); els candidats i candidates haurien d’estar empadronats amb temps a la vegueria per evitar la presència de candidats d’altres territoris. La ciutadania votaria la llista del partit que volgués a la seua vegueria.

Segons ICV, l’atribució d’escons es faria en circumscripció única nacional a Catalunya, que és el sistema que permet assegurar el màxim de proporcionalitat i l’únic que garanteix que un vot valgui igual a qualsevol punt del territori, entre els partits que haguessin superat el 3% de vots a nivell nacional. La distribució d’escons de cada partit es faria en funció del pes del vot de cada força política a cada vegueria, assegurant un diputat als partits que superessin el 3% de vots a la vegueria sempre que disposessin de diputats suficients per repartir”, ha explicat Bosch com a elements a tenir en compte per una proposta de Llei Electoral.

D'altra banda, Bosch ha recordat finalment que el debat sobre el sistema electoral no ha de fer perdre de vista “la importància decisiva dels altres continguts d’una Llei Electoral: repartiment únic del material electoral amb el lògic estalvi per la Generalitat, increment de la transparència i del control de les despeses dels partits, revisió del sistema de blocs electorals als mitjans públics de comunicació, majors facilitats per votar, i creació d’una Sindicatura Electoral catalana, que ja no dependria de la Junta Electoral Central. Bosch ha afegit que espera que les discrepàncies sobre el sistema electoral no siguin excuses per no millorar la transparència dels comicis”.

Imatge ICV Terres de l'Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta