5 de febrer del 2015
Salut sosté que la incidència del càncer de còlon al Baix Ebre no és anormalment alta
TORTOSA (Baix Ebre).- El Baix Ebre va ser la primera comarca de la demarcació de Tarragona en engegar el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte i va iniciar la primera volta al maig del 2012. En aquell moment es van convidar més de 17.000 persones -d'ambdós sexes i d'entre 50 i 69 anys- a fer-se les proves i hi van participar més de 10.000, el percentatge més alt assolit fins ara a tot Catalunya. Dels tests realitzats van donar positius un 7,2%, una mica més del que s'esperava, i les 700 colonoscòpies que s'han fet han permès detectar 60 càncers, la majoria en estadis precoços. Durant el 2014 ja s'ha iniciat la primera volta a la comarca del Montsià, que acabarà enguany, i llavors començarà a la Terra Alta.
El programa funciona gradualment per les àrees bàsiques de salut (ABS), i en el cas del Baix Ebre la volta va començar a l'ABS Tortosa Est i va continuar a l'ABS Tortosa Oest, l'ABS L'Aldea-Camarles-L'Ampolla, l'ABS L'Ametlla de Mar-El Perelló i l'ABS Deltebre. Del total de persones convidades al cribratge es van fer un 10.363 tests, 748 dels quals van donar positiu, és a dir, un 7,2%. Un valor superior a l'esperat, segons el Departament de Salut a les Terres de l'Ebre, ja que el valor estàndard en una primera volta és normalment inferior al 6%.
De les 700 colonoscòpies realitzades, en 49 casos es va detectar un càncer invasiu, en 11 casos un càncer in situ, i en 401 es van detectar adenomes dels quals 139 d'alt risc, 168 de risc mitjà i 104 de baix risc. En altres casos es van detectar altres alteracions com poliposis, malalties inflamatòries intestinals i pòlips hiperplàstics. En 123 casos la colonoscòpia va resultar en una total normalitat.
Des de Salut asseguren que, encara que la taxa de detecció de càncer invasiu observada en aquesta primera volta del programa al Baix Ebre és elevada, això no indica que la incidència d'aquest càncer a la comarca sigui anormalment alta. De fet, la taxa d'incidència d'aquest càncer en els homes de la regió Terres de l'Ebre és lleugerament inferior a la del Camp de Tarragona, mentre que en les dones la de la regió Terres de l'Ebre és pràcticament igual en ambdues regions.
Així, argumenten que les raons de la taxa de detecció elevada poden ser diverses, des de les característiques sociodemogràfiques dels participants, fins que les persones del Baix Ebre acudeixin al sistema sanitari més tardanament que les d'altres zones quan apareixen símptomes de la malaltia, o també és possible una combinació de les dues. Per saber això, diuen, caldrà esperar a la segona volta i a veure si les persones que ja havien participat a la primera presenten una taxa de detecció equivalent a l'esperada o superior.
Cribratge al Montsià i la Terra Alta
Pel que fa a la comarca del Montsià, l'any 2014 s'han convidat 11.024 persones de les poblacions de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Ulldecona, la Sénia, Amposta, Sant Jaume d'Enveja, la Galera, Godall, Sant Bàrbara, Masdenverge, Freginals i els Muntells, i s'està desenvolupant la primera volta, en la qual fins a desembre de 2014 hi havien participat 5.853 persones. En aquest territori els resultats de les colonoscòpies han estat de 20 càncers invasius, 9 càncers in situ i 81 adenomes d'alt risc. Durant aquest 2015 s'acabarà de desplegar la primera volta a la comarca del Montsià, i a finals d'any s'iniciarà el cribratge a la comarca de la Terra Alta. / ACN
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.