20 de desembre del 2015

Aubà (ERC) i Bertomeu (PP), els candidats ebrencs més matiners a l'hora de votar aquest 20-D


TORTOSA (Baix Ebre).- El candidat ebrenc d'ERC al Senat, Miquel Aubà, ha estat el més matiner a l'hora de votar en aquestes eleccions generals del 20 de desembre. Ho ha fet a partir de les 9.15 hores al col·legi electoral que ha quedat instal·lat a l'Ajuntament de Gandesa. El següent en fer-ho ha estat el candidat del PP al Congrés dels Diputats, Joan Bertomeu, que ho ha fet un quart d'hora més tard a l'escola Sant Miquel de Deltebre. Bertomeu ha estat l'únic representant ebrenc en aquesta legislatura al Congrés dels Diputats. A les 11.30 hores té previst fer-ho el candidat del PSC al Senat, Joan Sabaté, que aspira a revalidar l'escó al Senat. Sabaté ha de votar al col·legi electoral que aquest 20-D ha quedat instal·lat al Museu de Tortosa, en lloc de fer-ho al col·legi de Remolins. Mitja hora més tard votarà, també a Remolins però al centre multiusos, l'alcalde de Tortosa i candidat de Democràcia i Llibertat al Congrés dels Diputats, Ferran Bel. Amb aquestes eleccions, Bel busca canviar l'escó al senat per un lloc al Congrés. Finalment, a les 12.30 hores el candidat d'En Comú Podem per les Terres de l'Ebre, David Jarque, votarà al centre cívic de Ferreries.

Els col·legis electorals han obert amb puntualitat a les nou del matí en aquestes eleccions generals del 20-D, uns comicis on es pot posar punt i final al clàssic bipartidisme PP-PSOE amb el sorgiment d'altres forces com Ciutadans i Podem. Més de 5,5 milions de catalans estan cridats a les urnes per escollir 47 diputats al Congrés i 16 senadors. Del cens total d'electors, 198.848 són catalans residents a l'estranger i podran votar als consolats i oficines consulars on s'hagin habilitat urnes fins a les vuit del vespre. Així ho ha acordat la Junta Electoral Central (JEC) que, excepcionalment, ha decidit ampliar el termini per votar per correu a l'estranger. En total, aquest diumenge a Catalunya es constituiran 8.226 meses electorals, repartides en 2.705 col·legis. A nivell de l'Estat, les xifres són d'un total de 36.510.952 electors, que hauran de triar 350 diputats i 208 senadors.

En aquests comicis el 90% de meses electorals comptaran amb sistemes electrònics que faran més ràpid l'enviament de dades i el recompte de vots. Per aconseguir-ho, s'han repartit més de 21.400 telèfons mòbils intel·ligents als col·legis electorals. Aquest 20-D té un pressupost de 130 milions d'euros, i el seguiment es podrà fer a través de la pàgina web http://generales2015.interior.es/ i d'una aplicació per a dispositius mòbils.

S'incrementa la seguretat

Aquesta és la primera jornada electoral que se celebra sota el nivell 4 d'alerta terrorista. Per aquesta raó, el desplegament de seguretat és una mica superior al d'altres comicis. Es mobilitzaran 91.702 agents dels cossos de seguretat a tot l'Estat.

Les primeres dades de participació es coneixeran al voltant de dos quarts de tres del migdia. La segona compareixença en què es donaran dades de participació serà a dos quarts de set, una hora i mitja abans que els col·legis tanquin a les 8 del vespre.

Els residents a l'estranger podran votar fins a les 8 del vespre

Els espanyols residents a l'estranger, que són 1.875.272 (392.522 més que a les eleccions del 2011), podran votar als consolats i oficines consulars on s'hagin habilitat urnes fins a les vuit del vespre. Així ho va acordar divendres passat la Junta Electoral Central (JEC) que, excepcionalment, va decidir ampliar el termini per votar per correu a l'estranger. Els consolats van obrir dissabte i també ho faran aquest diumenge per rebre els vots que s'han remès per correu així com els que es facin de forma presencial. L'allargament del termini de vot a l'estranger s'ha fet a petició del PSOE, després de constatar "problemes significatius en la recepció del vot".

Els primers resultats, a les 22.30 hores

El govern espanyol preveu tenir dades de l'escrutini a partir de dos quarts d'onze de la nit, quan està prevista la compareixença davant dels mitjans de comunicació de la vicepresidenta del govern, Soraya Saéz de Santamaría, i del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Ho faran al centre de difusió de dades habilitat a Ifema (Madrid) on s'han acreditat 455 periodistes de 83 mitjans diferents per fer el seguiment de la jornada electoral del 20D. Destaca la presència de més mitjans internacionals, 44, que d'estatals, 39.

Abans de donar a conèixer els resultats, també hi haurà tres compareixences de la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, i del sotssecretari d'Interior, Luis Aguilera, per informar de la constitució dels prop de 23.000 col·legis electorals i de la participació. La primera serà a dos quarts d'onze del matí, mitja hora després que s'hagin obert els col·legis electorals de les Illes Canàries; la segona a dos quarts de tres del migdia amb dades de participació fins a les dues del migdia; i la tercera a dos quarts de set de la tarda amb dades de participació fins a les sis de la tarda. / Imatge ERC Ebre. Text Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta