11 de desembre del 2009

L'altre tresor de la catedral de Tortosa


L'Ajuntament i la Diputació impulsen la renovació de l'arxiu capitular, que guarda uns 350 còdexs.

L'Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona van fer ahir al vespre un pas endavant per col·laborar amb el Bisbat en la rehabilitació de l'arxiu de la catedral. Un arxiu gairebé inaccessible per als estudiosos i investigadors, tot i la importància del seu fons documental. De fet, amb uns 350 còdexs, els experts consideren que l'arxiu de la catedral de Tortosa és un dels més importants del món cristià. El projecte de restauració té un pressupost de més d'un milió d'euros, i les obres han d'estar enllestides l'abril del 2010. La rehabilitació de l'arxiu forma part del pla director de la catedral de Tortosa, després de més de quinze anys d'obres.
 
Una de les últimes troballes a l'arxiu de la catedral de Tortosa és un pergamí escrit en hebreu –de moment, l'únic del fons–, que ha estat localitzat al revers de les tapes d'una antiga acta notarial. Però l'arxiu de la catedral, amb milers de documents, la majoria encara per catalogar, conserva un excepcional fons amb uns 350 còdexs, que fan que els experts el consideren un dels més importants del món cristià. Per exemple, hi ha els 115 còdexs catalogats per Chatelain i Deniflé i el missal de sant Ruf, però també una Poètica d'Horaci del segle XII (és l'única que es conserva íntegra a l'Estat espanyol) i un Liber pontificalis també únic, que completa l'exemplar que hi ha al Vaticà. A més, a l'arxiu de la catedral de Tortosa també hi ha obres dels clàssics i manuscrits del segle XII en endavant. De fet, ahir al vespre, durant la visita que van fer-hi l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, els responsables de la catedral van mostrar-los un llibre de l'any 1055 que és un missal portat des d'Avinyó pels primers canonges de la catedral, i que s'ha pogut conservar en unes condicions força òptimes.

No és el cas de les actuals instal·lacions de l'arxiu, un espai molt deteriorat i gairebé inaccessible, al costat de la sagristia major. Les obres, finançades amb 440.00 euros per la Diputació, amb 320.000 euros per l'Ajuntament, i amb 250.000 euros pel Bisbat de Tortosa, preveuen l'obertura d'un nou accés, així com l'adequació de diverses sales per afavorir una major, més fàcil i més segura utilització del fons documental, i per tant la tasca dels investigadors. En aquest sentit, el degà del capítol catedralici, Josep Maria Tomàs, va detallar que, tot i les dificultats per consultar-lo, l'arxiu rebia fins ara més de tres-centes vistes l'any.

Referent cultural i de fe

«Tot i els esforços titànics que s'havien fet per a la seua conservació, l'arxiu de la catedral no es troba en les millors condicions», va afirmar ahir l'alcalde de Tortosa. Així, Ferran Bel va recordar que, poc després d'haver arribat a l'alcaldia, va rebre un correu electrònic d'un investigador nord-americà, enutjat perquè no havia pogut visitar l'arxiu de la catedral, tot i que aquest era un dels objectius principals del seu viatge a l'Estat espanyol. «El projecte de rehabilitació de l'arxiu és important per a la catedral i per a la ciutat de Tortosa, però també per a tot el territori», va valorar l'alcalde. Per la seua banda, el president de la Diputació, Josep Poblet, va reivindicar les catedrals de Tortosa i Tarragona, amb el monestir de Poblet, com tres dels referents «de fe i de cultura» més importants de la demarcació.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 11-12-2009 Pàgina 33

14 comentaris:

  1. No mes que sigui pel referent cultural que l’arxiu catedralici representa, trobo perfecte que hagin arribat a un acord per la seva restauració.

    ResponElimina
  2. Bona notícia, sí senyor!

    ResponElimina
  3. Multipliquem x4 l'inversió del bisbat.
    Equivalent a llençar 760000€ dels diners que haurien d'anar als cotitzants i no als no cotitzants i ja beneficiats des de l'estat pel concordat ignominiós amb el vaticà.
    I si el bisbat no els pot mantenir en correcte estat de conservació que els incaute l'estat, la generalitat i l'ajuntament.
    Que tant de monos trists, tel·lúrics, xucla-subvencions i recapitalitzats!
    Mil anys els llibres podrint-se i al final a pagar els rucs de sempre.
    Tanta caritat, tanta subvenció, tanta hipocresia!
    I, a sobre, ni els digitalitzaran. No sigue que s'il·lumini de cop mig planeta. O un miracle ens faci sortir de la crisi.

    ResponElimina
  4. Una pregunta de religió, de pas.
    A un ex-combregat l'esborren del registre com a un apòstata?

    ResponElimina
  5. Mario no et fiques en aquests berengenals,que ja saps com les gasten.Mon germa,que per cert,vol ser padri del napolitá...es va gastar una fortuna en gomes MILAN per que l'esborresen del tal registre.

    ResponElimina
  6. Xeics, siempre negativo, nunca positivo!

    ResponElimina
  7. Lo cotxet d'última generació que les mores tenen de gratis per als seus fills, també el paguem amb diners públics, no?

    ResponElimina
  8. Reconec que sense ser massa coneixedor de la causa, quan algú em diu que els immigrants ho tenen tot gratis, ho poso en dubte i contesto que m'estan fent demagògia. Tu, Nuria, ho saps exactament això del cotxet d'última generació, o parles per parlar?. Ho pregunto honestament.

    ResponElimina
  9. Avuí, mateix m'he trobat a dos marroquins que volien una ajuda per als seus fills. Primer els hi han preguntat si havien nascut al pais, han dit que no, i quan ja estaven a punt de donar-los-hi l'ajut, ha sortit el tema de a on vivien, primer han dit que en sa mare i després de tornar-los-hi a preguntar, però, on viuen? Han dit que al Marroc. Molt educadament la funcionària los hi ha dit que sent així, no podia donar-los-hi cap ajut, ja que havien de viure aquí.
    Què t'ha pareix?

    ResponElimina
  10. Torna Radio Tortosa "Emisora de Rumores"

    ResponElimina
  11. Nuria, de quina indole era l'ajud, un cotxet d'última generació, uns brics de llet, uns bolquers o diners en efectiu? Si m'ho aclareixes, jo t'aclariré que em pareix.

    ResponElimina
  12. Cucafera jo fa un munt d'hores que com tu, espero una resposta explosiva per part de la Bloguera "mes-mes" del ciberespai. Mos sortiran canes esperant la resposta,o com deia Dylan: "Aquesta es esta al vent"

    ResponElimina
  13. Podeu parlar de rumors, però això ho he vist amb els meus propis ulls i ho han escoltat les meues orelles. Buscar ajut públics per a persones que viuen fora d'aqui suposo que per a vatros és més políticament correcte que donar ajuts al tresor de la catedral de Tortosa. Increible!
    I lo dels cotxets, aneu a Pla Natal i ho sabreu de primera mà.

    ResponElimina
  14. Anem per parts Nuria.
    Catalunya per sort,no es Corea del Nord,o sigue que aixo de religio majoritaria dels catalans queda una mica de col.legi de monjes.
    L'historia dels cotxets pels "moros" a la botiga de la que parles,ves,et convido a que li preguntes a la propietaria,t'espera per estirarte de monyo,per calunniadora.
    Em preguntes que es pecat,pecar es pagarli tres euros a un desgraciats,aprofintant la manca de papers,per que (et) recollisquen les taronges a Vinallop.
    Si us plau quan digues catalans,pensa en que SOM mes de set mil.lions i som lliures a un pais laic,encara que "light"
    Sobre el creuer,ja et pasare les fotos que tu no tens,vas quedar molt maca.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta