31 de maig del 2010

La defensa del cabal ecològic de l'Ebre recorre el centre de Barcelona

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) s'ha manifestat aquest diumenge al centre de Barcelona, per reclamar a les institucions europees que forcin el govern de l'Estat a complir les directives sobre l'aigua i a fixar els cabals ecològics dels rius. La PDE, però, no ha tingut el mateix poder de convocatòria que en altres ocasions, tot i que més d'un centenar d'entitats havien donat suport a la protesta. Hi havia una important representació de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), però escassa presència de polítics. Ttot i així, s'han vist Daniel Pi (ICV) i els republicans Pere Muñoz, Oriol Junqueras i Ricard Forés. En el seu Telenotícies del migdia, TV3 ha dit que havien participat prop d'un miler de persones, mentre que altres mitjans parlaven d'unes 1.800 persones, de 2.000 manifestants, de "centenars de persones" o només titllaven la manifestació de "multitudinària". Amb lemes com "Lo riu és vida" i "Aigua per al riu", els manifestants han iniciat la marxa cap añ migdia des de la plaça Urquinaona, per després baixar cap a Via Laietana i finalitzar la protesta a la plaça de la Catedral, on s'ha llegit un manifest.



El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha afirmat que l'objectiu de la manifestació s'ha aconseguit, pel fet de reunir milers de persones sense comptar amb cap partit polític en l'organització de la protesta, el protagonisme de la qual ha estat per al moviment social. A banda, la manifestació ha servit per fer visibles altres reivindicacions del territori, com el rebuig al cementiri nuclear d'Ascó o la gestió del riu Segre.

Més informació:
-La PDE protesta a Barcelona perquè es fixi el cabal de l'Ebre i no desaparegui el Delta (El Punt)
-La manifestació de la PDE de Barcelona (La Via Augusta)
-Manifestació per l'Ebre a Barcelona (Bloc de Pere Muñoz)
-Multitudinària manifestació a Barcelona per evitar la desaparició del delta de l'Ebre (Avui)
-Milers de manifestants a Barcelona per evitar la desaparició del Delta de l'Ebre (Vilaweb)
-El malestar de l'Ebre torna als carrers de Barcelona (La Malla)
-Multitudinaria manifestación en Barcelona en contra de los trasvases (Aragón Digital)

Foto: TV3
Vídeo: Lluís Comí-PDE

10 comentaris:

  1. Crec que podem estar contents de la gent que hi ha anat. Donat les dades de l'any, la situació pel que passa molta gent, i la inexplicable ausencia de alguns "grans" partits i sindicats, hi havia molta gent. I la gent que ha anat, ho creiem, s'ha vist que als ebrencs i altres grups no els poden enganyar o cansar, ja que hem tornat a demostrar que en la defensa del riu i del sentit comu, sempre hi ha gent disposada a lluitar.
    Per no parlar sempre en negatiu dels politics, ha estat bé el suport de ICV i ERC, i la presencia a titul individual de gent d'altres partits ... bé, a vore ara que diuen a Brusel·les (o a Madrid).

    ResponElimina
  2. Sentiu? Pum, pum, pum....són els cops de cap q algú o alguns s'estan fotent contra la taula. Els uns per no haver-hi donat suport i els altres pq saben que havien d'estar a Barcelona. Ànims pq sabem que en som molts més i q si demà es fes una manifestació a les Terres de l'Ebre sabem que en seríem molts més pq a Barcelona hi havia gent de les TTE sense distingir colors polítics ni interessos a curt termini. A Barcelona i a Sueca ha sortit el País a demanar el respecte i l'aplicació de les Directives ambientals europees i per tant el poble ja està en marxa. Ara la classe política sap el q toca o així ho hauríem d'esperar.

    ResponElimina
  3. Pel que sembla, hi ha que defensen més la "cultura" dels bous a les TTE que el riu, pero, bé, que hi farem.

    He sentit Puxeu dient que s'ha de escoltar a tothom (usuaris i "proteccionistes") amb aixo del nou Pla i cabals; pero, no s'ha de primer complir les lleis abans de deixar pas a la gent amb "interesos"?

    ResponElimina
  4. Son igual de respectables els que van anar a l'ultima manifestació contra el PHN com els que van anar ahir i, els que havent-hi anat llavors, no hi han anat ara, també.
    Menys poder de convicció, de convocatòria? Menys raó? Desafecció general? ( també en aixo ) Incredulitat? Cansament? Altres prioritats?.
    En qualsevol cas, una constatació: Ni tant sols l'oposició ( CIU i PP ) recolzà la protesta. És estrany.

    ResponElimina
  5. Els interessos dels que parla el s. Puxeu són els interessos de l'agroindústria que ell coneix molt bé perquè en forma part des de fa molts anys,
    agroindustria que va de salvadora del "món rural" però que acaba fent fora als pagesos del territori, que acaben venen les terres i els drets d’aigua.
    La terra passa a mans de grans empreses i corporacions, donen feia només a la mà d'obra barata i temporera i que quan calgue no tindran cap problema en vendre l'aigua al millor postor sempre que això genere un benefici econòmic als seus accionistes.
    No crec que fer 420.000 Hc de nous regadius sigue realista, en primer lloc perquè no hi ha mercat per vendre lo que allí es pugués produir, però tenir concedida l’aigua per regar aquesta extensió és el primer pas per poder-la vendre en els bancs d’aigua/centres de intercanvi que ben aviat es farà paraules habituals en aquest mon entorn a l’aigua.

    ResponElimina
  6. se m'oblidava també que l'agroindustria te una gran aliada que calla perquè no li cal despentinar-se en els poca roba com natros, em refereixo a les hidroelèctriques,
    aquestes són les forces vives que manen sobre el riu i fins i tot s'atreveixen a dir-ho públicament "sobre el Ebro mando yo" (paraules d'una persona en pes dins tot aquest tinglado)

    ResponElimina
  7. Brian, jo vaig veure gent de tots els colors,gent que quan parlen del riu només en tenen un de color, el de l'aigua

    el dia que a aquestes terres siguessem capaços de treballar en conjunt per damunt de les banderes, aquell dia farem un gran pas endavant

    soc optimista de mena, i vull pensar que un dia anirem tots a una en temes claus per al territori com puguen ser l'aigua o els cementiris nuclears o el model de desenvolupament,

    en la darrera dècada hem fet gran passos que dues dècades enrera ni ens haguessem imaginat,

    així que endavant

    ResponElimina
  8. Salvaguardar un cabal biològic i paisatgístic es un deute amb la natura, però els qui pensen que amb l’aigua nomes es poden regar carxoferes, tenen un problema greu.

    ResponElimina
  9. Ximo: el 91% de la opinió pública de l'Estat estava en contra de la guerra amb Iraq i el PP representava a 10 milions de votants q serien un 25% de la població. Què vull dir? Q en moltes coses la ciutadania no se sent representada pels partits polítics i per tant si ni CiU ni PP ni Psc- PsoE hi estan d'acord, ERC i ICV hi donaven suport mab la boca menuda i les CUP no tenen estes estructures, crec q un cop més el poble demostra que organitzant-se es pot alçar la seua veu i fer q les coses canvien.

    Tothom és respectable però q després no vingue algú demanant vots si la paraula coherència no saben si comença per "c" o por "t". Ho torno a dir, ànims q en som molts més pq com diu Susanna el riu ha d'estar per sobre de colors polítics.

    Per acabar, Ximo: saps, és estrany q encara et faces estes preguntes, benvingut al món del silenci dels mitjans i dels partits quan una cosa no bufa per a la seua vela.

    ResponElimina
  10. Jo felicito la PDE, la seva correcció usual i capacitat organitzativa.
    També tothom que ha posat el seu gra d'arena i participat. Fins i tot als que ho han criticat i divergit, diuen que la substancia fa el caldo.
    M'agradaria que els que es van comprometre a complir les lleis europees facin bé, i a temps, la seva feina. Res més. Si volen els ajudo... ma de cabalímetre i barca si cal.
    Mira que és poc no?
    També recomano l'entrada de Público.es: "El Tajo nace en las cloacas de Madrid"
    Rius?
    Embassaments, canals i desguassos.
    País!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta