1 de juny del 2010

[Anàlisi] Bel reclama a ERC que diga si vol reeditar el pacte amb CiU o fer un tripartit

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha decidit que és el moment que ERC diga si vol reeditar el pacte de govern municipal amb CiU o bé formar un tripartit amb el PSC i ICV. Bel ha fet aquestes sorprenents declaracions en el marc d'una entrevista a L'Ebre Televisió, tot argumentant que és necessari que els ciutadans coneguin quina és la posició dels republicans, després de la proclamació com a candidat de Josep Felip Monclús en substitució de l'actual regidor i portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Ricard Forés. En aquest sentit, el canvi de candidat a ERC i  les crítiques que el mateix Monclús o altres dirigents del partit han fet darrerament a la gestió de Bel -en qüestions com l'externalització del 49% de l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) o els dubtes de CiU sobre la vegueria de l'Ebre- han generat un cert nerviosisme a les files de Convergència, que ara castiga Esquerra forçant-la a revelar la seua estratègia electoral. De fet, Bel juga amb les cartes marcades, ja que ni Forés ni l'altre regidor republicà, Valentí Marin, repetiran a la llista d'ERC, i per tant parla saben que s'estalvia una crisi interna en el govern municipal. Difícilment els dos regidors d'ERC aixecaran la veu contra l'alcalde per aquest nou toc d'atenció a Esquerra. A banda, a la direcció d'ERC de Tortosa tampoc voldran ensenyar les cartes tan aviat, si bé és cert que es guarden algun trumfo per desmarcar-se de l'actual govern de Bel i definir un perfil propi amb vista a les eleccions municipals del maig del 2011.

"L'alternativa a CiU i a Ferran Bel com a alcalde es visualitzaria amb un hipotètic tripartit. Seria bo que ho explicitessem abans de les eleccions, perquè la gent sabés si està votant Joan Sabaté o Ferran Bel com a alcalde", ha assenyalat Bel en l'entrevista a L'Ebre Televisió. Amb tot, l'alcalde ha destacat que l'actual pacte de govern entre CiU i ERC és ja el més llarg des de la recuperació de la democràcia a Tortosa. Però, tot i així, Bel no ha fet més que traslladar a la política tortosina una part de l'estratègia nacional de CiU respecte d'ERC, que després de les eleccions catalanes de la tardor potser haurà de decidir-se entre un govern catalanista o un tercer tripartit. La impressió que queda de tot plegat, però, és que Bel ja no confia gaire en poder repetir el pacte amb ERC, quan el que hauria de fer és pensar en assolir la majoria absoluta per altres vies. El més lògic és que fos Esquerra (que en aquest cas és el més soci més menut) qui demanés a CiU que es definís sobre la necessitat de fer un segon govern catalanista a Tortosa, tot descartant abans de les eleccions municipals un pacte de dretes amb el PP. O potser el que li interessa a Bel és aconseguir la majoria absoluta per la via d'instigar els ciutadans al vot útil i a la bipolarització de les eleccions: és a dir, o un Ajuntament governat per CiU, amb o sense Esquerra, o un tripartit que suposaria el retorn de Sabaté a l'alcaldia. Per tant, Bel planteja una disjuntiva que ara per ara només perjudica ERC (insistim, el seu soci de govern), quan encara falta un any per a les eleccions. I que fa que el PSC recuperi part de la fe perduda en les seues possibilitats de recuperar l'alcaldia per a Sabaté.

Foto: Ebredigital.cat

5 comentaris:

  1. El que Forés ni Marín no repeteixin candidatura en cap cas vol dir que no fora una possibilitat a tenir en compte si un determinat candidat no es deixés portar per directrius erràtiques.

    ResponElimina
  2. Que tou McCalan!
    Erràtiques......
    Amb el pati com està, millor vacunar-se
    Potser d'aquí uns mils d'anys....

    ResponElimina
  3. El que ha de procurar Bel és que no es tornin a recol·locar tots els vots al seu lloc natural/habitual, i ell es quedi sense els prestats del PP a les municipals anteriors. A no ser que ens aclareixi ara el que exigeix als altres: si pensa governar amb el recolzament d'Esquerra o del PP. Si es que en té prou, clar.

    ResponElimina
  4. Ics; tens raó; he estat massa tou tenint en compte que qui dona les directrius errátiques també es retirarà de la política per abordar temes d’empresa i docència.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta