Davant la possible instal·lació del cementiri nuclear de tot l'Estat a Ascó, la CANC ha convocat una manifestació a Móra d'Ebre, el diumenge 7 de març a les 12 del migdia, per tal de mostrar el rebuig i la manca de consens territorial, social i polític a una instal·lació d'aquest tipus. Així ho expressen les mocions de rebuig aprovades per 91 ajuntaments, 9 consells comarcals (entre ells, el de la Ribera d'Ebre), la Diputació de Lleida i el mateix Parlament de Catalunya. A més, més d’un centenar d'adhesions d'entitats socials, polítiques i econòmiques de tot Catalunya s’han posicionat en contra.
Es significatiu que des del passat 26 de gener, dia en que Ascó va aprovar presentar-se com a candidat, s’hagin aprovat un total de 29 mocions en diferents ajuntaments. Pràcticament és una moció més per dia la que s’ha aprovat en contra del cementiri nuclear a Ascó. Especialment representatives del sentiment territorial contrari al cementiri nuclear, son les mocions aprovades durant aquest darrer mes a la Torre de l’Espanyol (29 de gener) i a la Palma d’Ebre (11 de febrer), així com en diversos municipis del sud de la demarcació de Lleida, o la mateixa Diputació de Lleida.
Així doncs, a dia d’avui, hi ha 10 municipis de l’AMAC (Associació de Municipis en Àrees amb Centrals nuclears) de Catalunya que han aprovat mocions en contra del cementiri, i que representen el 60% dels municipis (Corbera d’Ebre, el Molar, La Fatarella, Flix, Móra d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, la Palma d’Ebre, Vandellòs-Hospitalet, Mont-roig del C., i Tivissa) i el 80% de la població d’aquesta associació.
Cap ajuntament ni altre organisme ha aprovat cap moció ni acord de recolzament a la candidatura d’Ascó, ni tant sols la pròpia AMAC, ja que en l’assemblea que aquesta associació va realitzar el passat 27 de gener a Madrid, no es va sotmetre a votació cap aval a la candidatura d’Ascó, i va ser per interpretació subjectiva del seu gerent, Marià Vila d’Abadal, que va auto-proclamar el recolzament de l’AMAC.
Des de la CANC durant aquestes darrers setmanes s’han organitzat assemblees pel territori. Se n’han fet a Gandesa, Falset, Móra d’Ebre, Amposta, Tivissa, Sant Jaume d’Enveja, i Alcanar, així com a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El proper dijous 4 se’n farà una a Valls (20h. Institut d’Estudis Vallencs), i el divendres 5 una altra a La Torre de l’Espanyol (21’20h. al Casal).
De cara a la manifestació del proper diumenge, la CANC ha convidat formalment a assistir-hi al mateix President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, al President del Parlament, Ernest Benach, i al Síndic de Greuges, Rafel Ribó, així com a tots els diputats al Parlament de Catalunya, i els diputats i senadors catalans a Madrid.
Per a la manifestació s’han organitzat dues marxes en cotxe i un tren antinuclear. Una de les marxes sortirà de Tortosa a les 11h. des del pàrking del Sabeco, mentre que la del Camp i Priorat, sortirà des de Tarragona (Pl. Imperial Tarraco) i Valls (Portal Nou) a les 9’30h., passarà per Reus (Passeig Mata) a les 10h., i per Falset (antic camp de futbol) a les 10’45h. Per la seva banda, el tren antinuclear sortirà de Barcelona-Sants a les 9h. i arribarà a Móra la Nova a les 11’19h., desprès de passar per St. Vicens de Calders (9’47h.), Torredembarra (9’56h.) Altafulla (9’59h.), Tarragona (10’07h.) i Reus (10’26h.).
La manifestació, que començarà al Pont Vell de Móra d'Ebre, comptarà amb la presència de colles de grallers, dolçainers, gegants, i estarà encapçalada per la CANC, seguida dels representants polítics, i els alcaldes i regidors dels ajuntaments. La manifestació finalitzarà a la Plaça de Dalt, on es faran els parlaments, amb intervencions d’Andreu Carranza, Manolo Tomàs, Txus Carbó, veïns i veïnes d’Ascó, i el portaveu de la CANC, Sergi Saladié.
COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC)
Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, 2 de març de 2010
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.