De 9 milions d'euros a més de 49 milions. Això és el que s'haurà encarit el projecte del nou complex de piscines de Tortosa en poc més de dos anys. Quan el govern de CiU i ERC va traure a concurs la redacció del projecte, les noves piscines i un edifici annex havien de costar uns 9 milions. Un cop fet el disseny definitiu, al novembre de l'any passat, el preu ja havia pujat fins als 13,6 milions. Però al febrer d'enguany el cost del projecte s'havia enfilat fins als 19,1 milions, ja que l'Ajuntament va incloure el pàrquing subterrani amb 290 places que s'ha de fer a la plaça de l'Estadi i que quedarà connectat a les noves instal·lacions. Tot seguit, es va saber que Tortosa hauria de pagar uns 30 milions durant 20 anys a l'empresa constructora. Ara, el cost final de les piscines i de l'edifici annex ja seria de més de 49 milions, que és el que haurà pagat l'Ajuntament tortosí d'aquí a 25 anys.
El portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, va denunciar ahir que els nombres demostren que la construcció de les noves piscines és “una operació immobiliària d'alt risc” per a l'Ajuntament i una hipoteca de futur “molt costosa”. Segons Forcadell, és com si l'Ajuntament demanés un crèdit a un interès del 14,6%. ICV ha tret la informació de l'estudi de viabilitat que reclamava des del febrer i que ara ha estat incorporat a l'expedient del projecte. De fet, el govern de Ferran Bel té previst aprovar el projecte i traure les obres a concurs públic en un ple extraordinari aquest dijous al matí. Un gest que ICV ha interpretat com un intent de camuflar la polèmica, tot fent-la coincidir amb l'inici de la XV Festa del Renaixement.
Per això, Forcadell va destapar ahir els nombres de l'operació, que va titllar de “ruïnosa” per a les arques municipals. Segons va dir, l'Ajuntament haurà pagat 360.000 euros en la redacció del projecte, a més de dos milions d'euros abans de l'inici de l'obra. Finalment, el consistori –i no l'empresa pública Tortosasport, com hauria recomanat la intervenció municipal– haurà de pagar a la constructora més de 46 milions per la construcció i el manteniment del complex. De fet, l'adjudicatària haurà d'obtenir pel seu compte el finançament per fer les obres, a través dels drets de superfície dels terrenys de l'estadi municipal. “Com en la venda d'una part de l'empresa d'aigües, un soci privat ens vindrà a salvar la vida a canvi d'un bon feix de bitllets”, va lamentar Forcadell. “Sumant les operacions, hi ha dues empreses privades que en 25 anys rebran 74,5 milions directament de la butxaca dels tortosins”, va alertar.
A banda, ICV també va advertir que, segons l'estudi de viabilitat, la nova piscina “perdria” uns 300.000 euros anuals, tot i que assolís 4.200 abonats. Actualment, la piscina tortosina té 1.500 abonats i amb el nou complex a ple rendiment es preveia arribar als 3.500.
Les xifres
-38 euros és el que passaria a costar l'abonament mensual del nou complex d'aigües, més 48 euros de matrícula.
-1,2 milions d'euros serà el dèficit de la piscina cada any, segons ICV, si dobla els abonats i arriba als 3.000.
LA FRASE
"És una obra faraònica que a Bel se li ha escapat de les mans. Això és com fitxar Villa i Adriano"
Jaume Forcadell, portaveu d'ICV a Tortosa
______________________________________________________________________________________
ARTICLES RELACIONATS:
Publicat a ElPunt.cat i a
* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 21-07-2010 Pàgina 10
Cal estar vigilants.
ResponEliminaLes politiques de CIU de privatitzacions i d’afavoriment a inversions privades (això sí, amb el cost inicial sufragat per les arques municipals) no són noves. Només cal veure que ha passat a Tivissa on l’Alcalde de CIU va atorgar la gestió de l’equipament públic piscines-càmping-alberg municipals en un concurs més que dubtós a un inversor privat que ha deixat amb 180.000 euros menys a les arques municipals i que va aportar un pagaré sense fons com a aval. Una concessió que el Tribunal Suprem titlla de “maridaje económico entre el concesionario y el Ayuntamiento”, de “pactos directa y manifiestamente ilegales” y de "vulneración de los principios de objetividad, transparencia, publicidad, igualdad y no discriminación y libre concurrencia”.
A dia d’avui, ens trobem immersos en un procés de contenciosos y querelles criminals que ocasionen que el càmping resti tancat, que ens trobi’m sense una piscina coberta climatitzada i un gimnàs (tal i com estava pactat amb el concessionari) i que l’Ajuntament hagi hagut de tornar a pagar la reconstrucció d’una piscina que es va quedar a mig remodelar.
Com ja he dit, cal estar atents i vigilants.
http://amable-bloc.blogspot.com/2009/01/una-sentencia-del-tsjc-dona-la-ra.html
No estic d'acord, Forcadell. Si el Pavello firal per a algú era una obra faraònica, ara, estem davant d'una obra CINC vegades faraònica.
ResponEliminaIronies a banda, felicito a Forcadell per la feina i per la rendibilitat d'un regidor; per a ell i a l'ajuntament.
Em sembla que els numeros no són lo més fort del sr. Forcadell, invertar-se numeros esta molt bé, però estic convençut que en unes instalacions dignes i no tercermundistes com ara, hi haurà molts més abonats.
ResponEliminaLi recordo també que les piscines depenien a l'anterior mandat del seu camarada comunista i no es va fer res per solucionar els problemes que tenien. Ara que s'intenta fer alguna cosa ens queixem
Sempre possant pals a les rodes a les coses positives que es fan a la ciutat.
Hola a tothom,
ResponEliminaJosep Maria, veig que coneixes els números de l'operació millor que jo. Tot i això, te'ls explico per si de cas.
L'Ajuntament pagarà durant 25 anys un lloguer pels dos edificis que oscil·la entre el 1.280.620 del primer any fins els 2.603.238 de l'últim (IVA a banda). Això suma (sense l'IVA) 46.690.498 euros. A més n'ha de posar 2.000.000 a l'inici de l'obra, i ja se n'ha gastat 360.000 en el projecte. Crec que això suma més de 49 milions.
Quant a la piscina, només es contempla una hipòtesi, que tinguem 4.200 abonats a partir del tercer any. Tot i això, l'Ajuntament perdria més de 300.000 euros anuals. Però el problema real ens vindrà si no assolim aquesta xifra. Si ens quedem amb 3.500 (una quantitat molt digna), perdem més de 700.000 euros anuals. Si les coses no van bé i ens quedem en 3.000, perdrem més d'1.200.000 euros a l'any. Cal recordar que actualment hi ha menys de 1.500 abonats. L'estudi de viabilitat hauria de contemplar aquests escenaris per prudència, i no ho fa.
No tenim cap intenció de posar pals a les rodes, i volem la piscina, com tothom, però aquesta operació és una excentricitat i cal explicar-ho.
Primer de tot agrair-li la resposta, penso que es molt bo que els politics sobretot a nivell municipal participin en els debats i comentaris.
ResponEliminaUn apunt, voste inclou i fa bé el parking en les obres i les despeses, però aquest parking no donarà beneficis?
Jo i segur que vosté també conec molta gent que no va a la piscina de Tortosa per l'estat en el que esta, i que van a la d'Amposta o ara a la de Roquetes, per tant crec que el tema dels usuaris si es fa una obra en condicions no es problema.
Tornar-li a agrair la resposta.
Hola novament,
ResponEliminael pàrquing no està inclós en els números que us he donat, perquè va per concessió a 40 anys i qui el construeix l'explota. El concessionari paga una quantitat ridícula que no té cap incidència en el conjunt de l'operació (40.000 euros anuals).
Espero haver resolt els teus dubtes.
Salut!
O sigue, hem venut l'usufructe de l'EMSP, amb gran diferència entre beneficis previstos i "lloguer de l'usufructe".
ResponEliminaAra, amb un criteri fora de la realitat, volem, en època de crisi on tothom estalvia per nassos, endegar, com diu Ximo, un projecte 10 vegades faraònic i ruïnós d'entrada i a termini.
Disculpen-me, m'acontento amb menys i menys. I no m'agrada que em tracten de "gilipolles pagano"
Això és una "desmesura" total.
I continuo sense entendre com ERC recolza aquests projectes de Reinona de Saba.
Eics! Que no ens heu endeutat prou entre tots els maladministradors?
Au, a la faena de contar que necessiteu classes urgents!
Pena d'ajuntament i alcalde, sobretot.
A veure:
ResponEliminaEls de Roquetes es de suposar que van i aniran a la seva piscina.
Els de Jesús cal suposar que, quan estigui a punt, vagin a la seva.
A la resta de pedanies també tenen la seva.
Llavors, si a la població de Tortosa/ciutat ( 32.000 ? ) li afegim uns potencials 1.000 habitants susceptibles de que s'apunten a les noves instal·lacions per serveis que no tenen ells etc. tendríem 33.000? habitants. D'aquests, descomptem-ne 10.000 que per raons objectives -falta de recursos- no s'hi apuntaran, 10.000 més per que no els interessa, no poden, son menors o vells. Ens en queden 13.000. D'aquests, per a arribar al 4.200 abonats voldria dir que hauria de fer-se'n una tercera part. No m'ho crec.
Tot aixo ho he fet, aixi, a "vuela pluma " però quants estudis no s'han fet amb el mateix rigor i s'han pagar milers d'euros?
Potser hauria d'haver començat per preguntar quants abonats hi ha a Roquetes ( tot i saben que hi ha gent de fora de la Ciutat ).
ResponEliminaAlgú ho sap i ho pot dir?
Jo lo que se,es que per anar a nadar,me toca sortir de la megua ciutat,es vergonyos que Tortosa no tingue una piscina cuberta en condicios i tambe una descuberta per a l'estiu.
ResponEliminaNo se de numeros ni de res,nomes soc un simple ignorant com molts, pel que veig,pero s'ha de construir una piscina olimpica cuberta com a minim.
M'agradaria vore los numeros de l'alcalde per poder decantar-me per un costat o per l'atre.
Els números de l'alcalde Bel, ni els ensenya ni els ensenyará.
ResponEliminaNou disvarat al canto del govern de Bel.
Está clar que es necesita una piscina, peró hem de començar a entendre que Tortosa es una ciutat petita i endeutada fins al coll, mal administrada i amb molt molt atur.
Amb treianta i pico mil habitants, que un 10% s'apunte... no seu creuen ni ells...
Transparencia 0, coherencia 0... i suma i sigue...
Jo crec que s'agues tingut que tonbar lo velodrom que per a lo que servix i fer alli les noves piscines i conservar la piscina descuberta.
ResponEliminaLo que diu Pallisé s'ha de tenir en compte, però et recordo que a Santa Bàrbara hi ha un complex esportiu (pistes de pàdel, tennis, futbol sala, futbol 7 i 11etc), que ja li agradaria a Tortosa, i és explotat per una empresa privada, suposo que per tant hem de vigilar a qui cedim aquests drets d'explotació.
ResponEliminaPel que fa a la piscina, el problema no és un altre que aquesta piscina es tindria que haver construït fa molts anys, ja que ara ens agafa en temps difícils i 48 milions són molts bitllets. Això sí, és una infraestructura més que necessària (i com a nedador suposo que encara sóc més partidari de la seua construcció).
Llenço a l’aire algunes preguntes.
Com és que Amposta n'ha construïda una piscina exterior en molt poc temps? I a quin cost? Tot això és més complicat del que a simple vista pareix.