22 d’octubre de 2015

El claustre de Sant Clara s'obre a Tortosa convertit en sala d'exposició d'un projecte d'art contemporaniTORTOSA (Baix Ebre).- Els cinc arcs de l'antiga capella del segle XIII del Convent de Santa Clara de Tortosa estaven greument erosionats i calia finançament per restaurar-los. L'activista cultural, Josefina Matamoros, va proposar a l'artista plàstic Tom Carr fer una intervenció al claustre que ajudés a posar de relleu l'espai per atreure inversors. Finalment, gràcies a dues fundacions privades de França i Suïssa, es podrà inaugurar la restauració dels arcs juntament amb les projeccions lumíniques 'Absència i presència' de Carr. El claustre de les clarisses serà durant 15 dies en una sala museística única on s'oferirà una oportunitat extraordinària de gaudir d'un patrimoni històricament reservat a les monges de la clausura.

A Josefina Matamoros, godallenca de naixement però formada a la Sorbona, a França, on ha viscut des de petita, li va costar quinze anys veure per primer cop el claustre del convent de Sant Clara de Tortosa. Blindat a visites concertades i limitat al gaudi de les monges de clausura, que l'habiten des del segle XIII, veure aquest element patrimonial de la seva terra havia estat un dels capficaments en cada viatge, esporàdic, cada dos o tres anys, que feia a les Terres de l'Ebre. La relació i amistat que va anar establint, amb els anys, amb les monges del Convent de les clarisses va ser el motiu pel qual les religioses van acudir a ella quan van necessitar ajuda per salvar les cinc impressionants arcades a l'aire de l'antiga capella, la primera construïda amb el convent l'any 1267.

El pas del temps i sobretot l'última Guerra Civil, quan es va cremar i bombardejar el Convent de Santa Clara, havien desgastat els arcs, començava a estar en perill el seu manteniment, i es temia que poguessin caure. Matamoros va proposar llavors a l'artista plàstic Tom Carr, fer una intervenció al Convent perquè fos un esquer d'inversors disposats a contribuir en la restauració d'aquest important element patrimonial de Tortosa i "posar en relleu" un lloc que la capital ebrenca gairebé desconeix. Carr va contactar llavors amb la fundació Suïssa Agape, inversors en la conservació de patrimoni, des d'on, finalment, s'han finançat els 25.000 euros que ha costat la restauració dels cinc arcs de l'antiga capella de les clarisses tortosines.

Matamoros i Carr han aconseguit també que la fundació Art Tutti, amb seu a París, a França, inverteixi 5.000 euros més per poder dur a terme "el projecte de base" amb què van iniciar aquesta actuació, la intervenció d'art contemporani de Carr. "Hem mantingut el projecte de base per donar-li la llum que no té a l'espai perquè està tancat dins la ciutat. Molta gent no ha entrat mai. Fer un projecte d'art contemporani és com fer arribar una llum divina aquí", ha destacat l'activista cultural.

Matamoros ha destacat la humilitat i la poètica del projecte que Tom Carr ha sabut adaptar a un entorn tan especial i únic. 'Absència i presència' és el títol de la intervenció lumínica que l'artista ha creat per aquest espai, reconvertit en sala de museu per unes setmanes. Inspirant-se en els arcs de la vella església que ja no sostenen cap estructura i en la mancança de part de claustre del Convent, Carr conjuga les llums amb els elements que hi són i els que hi falten. "El que queda i no queda amb el pas dels anys i la destrucció és el que es veu, és un eco d'aquest concepte", ha explicat l'artista. Carr no ha volgut desvetllar molts detalls del projecte per animar als ciutadans a gaudir-ne, 'in situ'. S'inaugura dissabte, 24 d'octubre, al vespre, però es podrà visitar tots els dies entre les 17:00 hores i les 19:00 hores, fins al 8 de novembre. L'espai, a més, es mantindrà il·luminat fins a les 23:00 hores, perquè, tot i que no es podrà accedir al Convent a la nit, hi ha molts espais de la ciutat des d'on es podrà gaudir de les diverses perspectives que oferiran les projeccions lumíniques. "Es veurà d'una forma molt poètica", ha destacat Matamoros.

Agraïment i nous projectes

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha subratllat que l'interès de dues fundacions privades europees per posar en valor aquest element patrimonial de la ciutat, "obre una porta i serà un al·licient a altres fundacions del territori i del país". Bel ha recordat que si han cregut en el projecte entitats púbico-privades internacionals, "també ho han de fer les d'aquí". L'agraïment de l'alcalde de Tortosa també ha estat per a Josefina Matamoros i el compromís que està demostrant vers la ciutat, "els seus orígens". Justament, la historiadora ja ha avançat que té sobre la taula nous projectes per al convent de Santa Clara, sobretot la restauració i recuperació de les parets de l'antiga església del segle XIII i ha fet una crida perquè arribi el finançament que fa falta. "Jo el que vull es poder intervenir, els anys que em queden, pel meu país. Em sembla molt important poder ajudar amb el que sigui aquest país que és el meu", ha assegurat. / Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta