11 de juliol del 2012

L'alcalde de Tortosa rebutja l'inici de l'extracció dels fangs de Flix sense tenir els pous d'emergència

TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha rebutjat aquest dimecres la possibilitat que l'extracció dels residus tòxics del pantà de Flix puga començar sense que abans s'hagen completat les obres del pla de restitució territorial, que han de garantir el subministrament d'aigua als pobles riu avall en cas d'emergència. Així, Bel ha sortit al pas així a les declaracions que aquesta setmana han fet l'alcalde de Flix i diputats de PSC, ERC i ICV, tot reclamant que comence l'extracció sense esperar a la construcció dels pous, conduccions i dipòsits compromesos en el pla de restitució. És el cas, per exemple, dels polèmics pous d'emergència que Acumed ha de construir a Vinallop. A finals del 2008, l'alcalde de Tortosa va aconseguir que el municipi també quedés connectat als pous de Vinallop, els quals només havien de servir aigua d'emergència a les poblacions i indústries adherits al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i beneficiaris del minitransvasament de l'Ebre.

Per tant, ara Bel també vol que les obres d'extracció dels sediments contaminats de Flix comencen al més aviat possible, però sense comprometre la població resident en els municipis del tram final de l'Ebre. "Tots volem que les obres comencin com més aviat millor. Però no admeto declaracions que no es corresponen amb la realitat i que s'han fet sense la generositat territorial que hi ha haver quan tots vam optar per l'extracció en comptes del confinament dels fangs tòxics, malgrat el riscos que això suposava", ha afirmat Bel. L'alcalde ha recordat que tant el govern del PSOE com el govern tripartit i els tècnics van avalar l'extracció condicionada a la realització d'unes obres que havien de garantir el subministrament d'aigua als municipis riberencs de l'Ebre, en cas d'un accident que impliqués fuita tòxica riu avall. "Aquestes són obres per afrontar una situació d'emergència, en cap cas són de compensació", ha volgut deixar clar l'alcalde. "Volem que si s'han adoptat mesures de seguretat a través del CAT per al Camp de Tarragona, també les tinguem aquí", ha reiterat.

"Si PSOE i tripartit ens van dir que aquestes obres eren d'emergència i ara resulta que no ho són i que es paralitzen, vull un informe tècnic que ho expliqui. Insisteixo que vull que les obres d'extracció de Flix comencin com abans millor, però no admeto que es paralitzin obres d'emergència dient que ja no poden produir-se contingències. No penso posar en risc la meva població", ha advertit Bel. A més, en relació a la recent visita de parlamentaris de PSC, ERC i ICV a Flix, l'alcalde de Tortosa els ha retret "per què no van dir que no calia fer les obres d'emergència quan governaven", i els ha instat a explicar als veïns de l'EMD Jesús i de Tortosa què faran ells si se'ls talla l'aigua en cas de fuita. En aquest sentit, Bel ha fet una crida a les tres formacions polítiques a recuperar el consens amb què es va acordar la forma de resoldre la situació dels llots de l'embassament de Flix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta