FLIX (Ribera d'Ebre).- Les obres de descontaminació dels llots tòxics de l'embassament de Flix començaran aquesta tardor i no s'ajornaran per permetre acabar les actuacions d'abastament del pla de restitució, tal i com reclama el Govern i els alcaldes dels municipis riberencs. Tot i no precisar oficialment una data concreta d'inici -alguns mitjans han anunciat que serà al novembre- fonts de la societat estatal Acuamed han assegurat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que preveuen començar l'extracció un cop finalitzin les proves que s'estan duent a terme a la planta de tractament dels llots. Segons afegeixen, el pla d'emergències aprovat el 2008 pel Govern permetrà garantir "la seguretat de les obres i els abastaments dels municipis".
La possibilitat que el govern espanyol perdi els fons europeus per finançar el projecte -el 85% dels 155 milions d'euros d'inversió total prevista- si no acaben les obres abans de 2015 ha accelerat, finalment, el seu procés d'execució. Fins al punt que, assabentat de les intencions d'Acuamed de començar aquesta tardor, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va reclamar per carta al ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, que fes marxa enrere i ajornés les obres per poder finalitzar l'anomenat Pla de Restitució Territorial i garantir abastaments alternatius en cas d'accident o fuita als municipis de riu avall.
Aquest pla està format per un conjunt d'obres aprovades dins del mateix projecte de neteja i per millorar els abastaments d'aigua dels municipis de les Terres de l'Ebre, algunes de les quals ja han estat executades mentre d'altres continuen pendents, especialment, per la situació pressupostària de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Des de Madrid, però, interpreten, en la mateixa línia que l'alcalde de Flix, el socialista Marc Mur, així com representants dels partits de l'anterior Govern, que la seguretat dels abastaments riu avall ja queda garantida amb el pla d'emergències aprovat el 2008.
Un plantejament del tot insuficient, segons denuncien els alcaldes de CiU i la delegació del Govern, que consideren inviable el plantejament d'abastir amb camions cisterna poblacions amb cert pes poblacional en cas de contingència. Aquest és el cas de Móra d'Ebre o del nucli de Jesús, a Tortosa, aquest últim amb una població de 4.000 habitants i un centre hospitalari, segons ha recordat l'alcalde, Ferran Bel.
"Haurà de venir algú a explicar-nos com pensen cobrir l'abastament en cas d'una hipotètica emergència al riu. Algú ha de garantir que en cas d'emergència com subministraran al municipi de Tortosa", ha reclamat. L'alcalde i senador tortosí tenia previst, de fet, reunir-se dimecres a la tarda amb el director general d'Acuamed, Arcadio Mateo del Puerto, per traslladar-li aquesta inquietud i exigir-li solucions al respecte.
Segons ha recordat, el consistori i Acuamed ja van acordar al seu moment modificar el pla d'emergència per trobar una solució alternativa als camions cisterna que consistia en connectar la xarxa de Jesús a un pou alternatiu. L'obra, però, està pendent d'una expropiació valorada en uns 5.000 euros. I el poble de Bítem, amb poc més de 1.000 habitant, es troba en la mateixa situació. El nucli de Tortosa, en canvi, rebria aigua dels pous perforats a la zona de Vinallop que han de servir també per abastir el minitransvasament al Camp de Tarragona.
"Si no estan fetes aquestes actuacions el problema no està resolt", ha abundat Bel. "Si es tractava només de cobrir l'emergència del Camp de Tarragona i deixar de resoldre les de les Terres de l'Ebre serem molt bel·ligerants", ha avisat. "És una obra prioritària -l'extracció dels llots tòxics del pantà-, sí. La volem, sí. Però amb garanties", ha remarcat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.
Via ACN
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.