31 de gener del 2013

Esquerra alerta que el nord de la Ribera d'Ebre i de la Terra Alta estan amenaçats pel 'fracking'

TERRES DE L'EBRE.- La federació d'ERC instarà tots els ajuntaments i consells comarcals del territori a declarar les Terres de l’Ebre zona lliure de 'fracking'. Així ho ha anunciat aquest dijous, després d'alertar que hi ha almenys set pobles de la Terra Alta i de la Ribera d'Ebre que estan amenaçats per la sol·licitud d'un permís de prospecció amb el sistema de fracturació hidràulica, que permet extraure el gas contingut a l'interior de les roques. En aquest sentit, el portaveu del grup comarcal d’ERC de la Ribera d’Ebre, el flixenc Francesc Barbero, ha explicat que el nord de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta està afectat pel permís de prospecció d’hidrocarburs que ha demanat l’empresa Frontera Energy Corporation, en una zona de 103.608 hectàrees a cavall entre Catalunya i Aragó, i que arriba fins al nord de Lleida. Els pobles de les Terres de l’Ebre que es troben dins d’aquesta àrea d'afectació són, segons ERC, els municipis de Riba-roja d’Ebre, Flix, Ascó, Vinebre, la Fatarella, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca.

Per la seua banda, l'alcalde de Roqeutes i secretari de Política Territorial i Medi Ambient de la federació d'ERC, Francesc Gas, ha advertit que les Terres de l’Ebre no estan exemptes d’explotació mitjançant aquesta tècnica, el fracking, que tanta polèmica ha generat arreu del país, i que ha posat en alerta les plataformes en defensa del territori. Segons Gas, "davant els riscos i les incògnites ambientals que presenta aquesta tecnologia", queda constatat que l'actual marc legal europeu és "insuficient i excessivament permissiu" amb aquesta pràctica. El dirigent republicà ha assenyalat també que el permís de prospecció a Catalunya és competència de la Generalitat, excepte en els casos en què l'àrea sol·licitada afecta més d'una comunitat autònoma, com és el cas del projecte que ens afecta les Terres de l'Ebre. En aquest cas, la sol·licitud s’ha de presentar al govern de l'Estat. Així, Gas ha reconegut que, "malgrat que els ajuntaments i els consells comarcals no tenen cap competència en la qüestió de l'atorgament de permisos, posteriorment sí que han d'estar informats de les actuacions que s'hagin de dur al seu terme, tot i que no les poden aturar".

"Una vegada més, es vol explotar els recursos naturals de les Terres de l’Ebre quan som els que més aportem a l’explotació energètica", ha dit Gas. "És per això que ERC no tan sol diem no a aquesta nova explotació energètica al subsòl, sinó que reivindiquem que a les Terres de l’Ebre ens deixin tranquils quant a explotacions energètiques i, en canvi, ens tinguin més en compte amb aportacions de recursos per tenir unes bones infraestructures viàries i ferroviàries per al nostre desenvolupament", ha remarcat el dirigent republicà.

Per la seua banda, Barbero ha recordat que aquesta petició de permís data del 22 de febrer de 2011. Per tant, ha denunciat  "total opacitat de les administracions que, fins ara, no han informat les corporacions locals ni la ciutadania afectada". Els motius d’ERC per presentar la moció, segons Barbero, són "demanar que hi hagi un marc legal clar i segur a l’hora de presentar aquest tipus d’expedients, i per altra banda posar en dubte aquesta tecnologia". Una tecnologia que, per al també regidor de Promoció Econòmica i Protecció Civil de Flix, "és poc fiable, potencialment perillosa i es desconeixen completament els efectes que pot tenir sobre el medi i la salut de les persones, incideix a explotar fins que s’exhaureixin els recursos fòssils i pot posar en joc l’economia productiva de les zones afectades, la producció agroalimentària, el seu potencial turístic i la qualitat de vida de les persones".

Barbero ha volgut destacar, a més, que "aplicar un model extractiu com aquest, que no assegura la no contaminació dels aqüífers en una conca com la de l’Ebre, és una temeritat". És per això, també, que ERC demanarà tant a la Generalitat de Catalunya com a la resta d’organismes que puguen intervenir en aquestes tramitacions, que no autoritzin, en cap cas, que la tècnica d’explotació d’hidrocarburs utilitzada siga la fracturació hidràulica.

Imatge ERC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta