5 de gener del 2013

ICV retreu al rei que no mostri 'cap comprensió' per Catalunya i el País Basc

BARCELONA.- La diputada d'ICV al Congrés dels Diputats, Laia Ortiz, ha retret al rei Joan Carles que en l'entrevista a TVE continués sense mostrar "cap comprensió" per les aspiracions nacionals de Catalunya i el País Basc. Els ecosocialistes lamenten "la mala diagnosi" del monarca, i li critiquen que "només" parli de rupturismes territorials i que en canvi no es posicioni "en contra les polítiques que han portat a aquesta dramàtica situació", afirmen. "El Rei sempre parla d'unitat i de fer callar veus però no s'adona que el pacte constitucional està trencat", sentencia Ortiz. De fet, considera que "la conversa" que va emetre TVE al rei Joan Carles amb motiu del seu 75è aniversari és "una presa de pèl" que demostra que "la Corona està tocada i en decadència". La diputada ecosocialista creu que "la superficialitat de l'entrevista, sense entrar en temes d'interès, no és pròpia d'un mitjà públic" i defensa que hauria hagut de ser "més crítica i plural". L'entrevista de Jesús Hermida al rei Joan Carles I, emesa per La 1 de TVE en horari de màxima audiència, va ser el programa més vist de divendres a la televisió estatal, amb més de 2,7 milions d'espectadors.

Retreuen a Joan Carles I la "mala diagnosi", li critiquen també que només parli de "frontismes i rupturismes" i deploren que no es posicioni "en contra de les polítiques que han portat a la dramàtica situació". "El Rei sempre parla d'unitat i de fer callar veus però no s'adona que el pacte constitucional està trencat", sentencia Ortiz en una nota de premsa. És per això que li recorden que "sempre ha estat incapaç de mostrar cap comprensió cap a les aspiracions nacionals de pobles com Catalunya o el País Basc". 

Ortiz posa en dubte també que l'estat espanyol es pugui definir "com a país modern i amb benestar" i lamenta que el cap de l'estat "obviï el desmantellament del l'estat del Benestar". Els ecosocialistes lamenten, a més, que RTVE hagi dedicat "bona port de la seva programació a fer culte a la corona, com una oda al rei, sense qüestionar-ne la figura".




'Intransigències' i 'polítiques rupturistes'

La primera entrevista al Rei d'Espanya en dotze anys, que s'ha fet coincidint amb el seu 75è aniversari, ha servit per fer balanç del seu regnat. Segons el monarca, Espanya ha "guanyat la llibertat i el benestar dels espanyols, però queda camí per recórrer en la igualtat dels espanyols, i una cosa que crec que falta és la vertebració de l'Estat". En aquest sentit, ha destacat la necessitat de seguir "vertebrant l'Estat" per fer front a "les intransigències" que porten a "polítiques rupturistes que no ens convenen", en una referència implícita a Catalunya.

Sobre la crisi ha dit que li dol "moltíssim" la manca de feina que provoca que "milions de famílies no puguin viure amb dignitat i fa que els joves hagin de sortir fora d'Espanya a buscar el que poden". Tot i així, ha assegurat que "junts podem". "El que s'ha de recuperar del tot és la confiança en nosaltres mateixos i l'esperança i, sobretot, la confiança en Espanya. Ja hem sortit de moltes altres coses", ha remarcat.

D'altra banda, tot i que no ha parlat d'abdicar, ha assegurat que el seu successor, Felip de Borbó, "està molt preparat, és treballador i lleial, molt lleial, sobretot a mi. És el Príncep d'Astúries millor preparat que hi ha hagut". A més, ha destacat que li agradaria ser recordat "com el rei de que ha unit tots els espanyols i amb ells ha aconseguit recuperar la democràcia i la monarquia".

El monarca també ha parlat de la transició, i ha remarcat que "la meva generació es podria definir com la de la llibertat". "Passar d'un sistema a l'altre no va ser fàcil. Això és un fet ja important", ha dit, en referència a la dictadura franquista.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta