28 d’octubre del 2006

Troben a Vilalba el primer voltor mort pels parcs eòlics de la Terra Alta

El Gepec també alerta de la desaparició d'una àguila cuabarrada al coll de l'Alba de Tortosa

El grup ecologista Gepec va denunciar ahir la troballa del primer voltor que hauria mort per haver impactat amb les pales del parc eòlic de Vilalba dels Arcs. El primer examen visual va determinar que el voltor tenia el coll trencat, però l'entitat va advertir que el cos del rapinyaire encara resta a l'estació biològica del Delta, en espera d'una necròpsia que ajudi a confirmar les causes de la mort. El Gepec també ha alertat de la desaparició del mascle de la parella d'àligues cuabarrades que niava a prop de la central eòlica del coll de l'Alba, a Tortosa. L'entitat diu que cal demanar responsabilitats civils i penals a Ecotècnia i Terranova.

«Malauradament, el temps ens ha donat la raó, però això només és el principi», va afirmar el portaveu del Gepec. L'entitat ecologista va denunciar ahir la mort a la Terra Alta del primer voltor per l'impacte amb les aspes d'un dels dos únics aerogeneradors del parc eòlic de Vilalba dels Arcs. Fa uns dies, el Gepec va rebre la denúncia d'un veí que havia localitzat el cos d'un voltor comú, molt a prop d'un dels molins del parc de Vilalba, el primer que s'ha construït i ha entrat en funcionament a la Terra Alta. Tot seguit, els ecologistes es van posar en contacte amb els agents forestals, que van retirar el cos de l'animal i van aixecar l'acta corresponent. De fet, l'advocat del Gepec, Albert Calduch, va explicar que estan en espera de rebre una còpia de l'informe de Medi Ambient per presentar la seua denúncia a la fiscalia. El voltor és el rapinyaire més gran del territori, a més d'una espècie protegida. Els dos aerogeneradors del paratge de les Comes tenen uns 60 metres d'alçada, i és per això que el Gepec alerta que moriran més aus si no s'evita la implantació «massiva i abusiva de vora 200 aerogeneradors gegants, molt més alts que els instal·lats a Vilalba». L'altiplà de la Terra Alta està entre les dues colònies de voltors més importants del sud de Catalunya, on s'apleguen unes 200 parelles, la dels Ports i la dels canons de l'Ebre, a la Pobla de Massaluca i Faió.

> Acció judicial i cartells «electorals»

Al marge de la mort del voltor que ha aparegut al costat del parc eòlic de Vilalba dels Arcs, el Gepec també va alertar ahir de la desaparició del mascle de la parella d'àguiles cuabarrades que niava a prop de la central del coll de l'Alba, a Tortosa. Un fet «preocupant», segons els ecologistes, ja que les parelles d'aquesta espècie són estables fins que se'n mor un dels membres. A la seua denúncia, el Gepec demanarà al fiscal que investigui la desaparició «més que sospitosa» de l'àguila cuabarrada. Per l'entitat, caldria demanar responsabilitats civils i penals a Ecotècnia, per la mort del voltor; i a Terranova, si es demostra la seua culpabilitat en la desaparició de l'àguila cuabarrada. El Gepec i la plataforma de la Terra Alta també van explicar ahir que han fet una campanya d'enganxada de cartells i pancartes contra la massificació eòlica, per fer-les coincidir amb els cartells de la campanya electoral.

El Punt (28-Octubre-2006)

18 comentaris:

  1. A la Terra Alta votar als candidats al Parlament: Pallarés(CIU)i Paladella(PSC)es donar el vot a la massificacio eòlica.

    ResponElimina
  2. Enjudicien a un pobre home per matar 4 ocell de manera tradicional i els responsables dels molinets cobren dels diners públics. Proposo portar a judici als alcaldes que han permés els molinets. Inclos l'alcalde de Tortosa per la salvatjada del Coll de l'Alba
    Anarquia i Llibertat

    ResponElimina
  3. La zona de Villalba no la conec gaire, però la nostra del Coll de l'Alba si. Es per això, que tampoc caldria descartar una possibilitat, algun caçador desaprensiu que vist que havent fet "porra", es dediqués a pegar tiros a tot allò que vola, en la mala sort que es va creuar l'àguila. Jo hi vaig sovint per allà dalt per fer fotos i casi sempre les veig volant

    ResponElimina
  4. LO lema de CIU és lo següent:"Estimar Catalunya,destrossar la Terra Alta".No a la massificació eòlica.Votar a Pallarés és votar molins a punta pala i centrals tèrmiques a dojo.

    ResponElimina
  5. mireu lo del boltó este s una llastima però jo defenso els parcs eolics, lo de chernobil va ser més que un voltó, o no? a mi em va impresionar molt un reportatge que van fer fa temps a la tele, que una senyora d'un poble de la vora de chernobil, uns 50km. li pregunteben si no li feia por viure alli i ella deia no si ja n'han formiges jo també he tornat, es a dir, van morir fins hi tot les formiges, amb els pars eolics aixó no pot pasar amb les CN si, i entenc que amb l'impecte es te que tenir cura però no podem demonitzar quelcom que no es demoniac, soc de Greenpeace.

    ResponElimina
  6. A nònimo de Greepeace:Pos vine a veure la Terra Alta ara amb només 2 molins i después am 180,veuràs l'infern i també los sus dimonis.Oco no vaigós comdemnat per les teues idees ecològiques a les flames de l'infern.Et mereixes un puesto al "Limbo" o molt millor et desitjo una caseta amb vistes al cel dels eòlics deus sostenibles de les multinacionals enegètiques.Tu sabras on fer cap.

    ResponElimina
  7. Greenpeace i els molins.
    Al soci li han preguntat mai que en pensa?
    I qui pot determinr que escau a cada teritori? El que viu a Barcelona?
    Tothom que te internet pot seguir que passa. Com les grans companyies energètiques compren les petites i fan de l'energia eòlica una autarquia de subvencions que paguem entre tots. Es pot recolzar això?
    Sense escrùpols i per 0,5m/s de velocitat mitjana del vent, destrocen les carenes, el paisatge, convertint-les en instalacions industrials.
    Han de continuar decidint los polítics butaqueros?
    Resumint:
    - Produim massa energia
    - I no ens sobra cap voltor.
    Vatros mateixos/es.

    ResponElimina
  8. Destrossar la Terra Alta és lo que faran els molins i les línies d'alta tensió.Val més un voltor que totes les promeses electorals dels candidats polítics de les TTEE.

    ResponElimina
  9. cabra del port jo de casa veig una fabricar i més cases, si tu tens el "perill" de tindren una amb els molinets com vista, ets afortunat vius al camp i aixó deu ser molt maco, però pensa que alguns entre les multinacionals de telefonia movil i les pudors de la fabrica (que també es una multinacional) es a dir, en el teu cas la contaminació no es el problema, i dic que es tendria que tenir en conte l'impacte.

    ResponElimina
  10. el dia que el vaixell de Greenpeace Rainbow Warrior navegui a vela ( i no amb diesel com ara ) els recolzaré ...., no es pot tenir a deu a una ma i al dimoni a l'altra.

    No es poden fer grans parcs eolics, d'acord, i no es poden fer a les Terres de l'Ebre per que ja tenim la nostra quota de produccio energetica, d'acord.

    Pero l'energia s'ha de treure d'algun lloc, el petroli es car i s'acaba , ens queda la Nuclear, i totes les alternatives que puguem desenvolupar.

    Hi haura un dia que els nostres governants hauran de fer conviure la nuclear i les alternatives a l'espera de que es desenvolupint aquestes ultimes al maxim i posar en marxa plans de optimitzacio de recursos energetics, a la gent ens queda ser responsables, als politics a l'oposicio i als grups ecologistes no fer demagògia, estem parlant de ciencia i numeros no de posicions personals o desitjos, les cartes estan damunt la taula i son clares, vatros mateixos.....

    ResponElimina
  11. Os heu fet esta pregunta?, i si el volto era ceg?, jejeje

    ResponElimina
  12. Conyes a part companys... la veritat és que ens cal reflexionar al voltant d'aquestes notícies interessades i clarament partidistes. Quants ocells moren a les carreteres del Delta cada dia atropellats pels vehicles dels turistes i de la mateixa gent autòctona? No cal que fem demagògia perquè un voltó o un aliga hagi topat amb un molí de vent. Això ja cansa!!!!
    Proposo que tots anem a peu als llocs i sense sabates, no sigui que xafem alguna formigueta.

    ResponElimina
  13. No cal estar a cap extrem ni a un altre.
    Senzillament, els parcs eòlics estan molts mol mal situats.
    Si es pot fer energia eòlica, clar. I és necessaria, segur.
    Però això no obliga a extinguir espècies. Ni a canviar les fisonomies dels llocs tan radicalment.
    I d'altra banda, no deixen de ser una industria al mig del camp, amb els riscs que això comporta i significa.
    Al final tot es no estirar més lo braç que la màniga i respectar al màxim l'entorn de cada territori.
    Lo altre, no deixa de ser supèrbia i inconsciència.

    ResponElimina
  14. Torno a repetir,
    a Montserrat no bufa el vent???

    ResponElimina
  15. El que no entenc dels parcs eolics és que quan es planifiquen, l'Administració no entri de ple mitjançant mecanismes com l'Incasol, dibuixi uns polígons, requal.lifiqui els terrenys de rústics en industrials i llavors, ja es poden vendre als dels molinets. Però no: es consinteix l'especulació sobre rústic, es paguen uns pocs calerons als propietaris que ben bé que els va, i de sobte, parc eolic.

    Per cert, com a zona industrialitzada que és, pregunto: Per a passejar o passar per les pistes noves dels eolics, cal o no cal dur casc?

    ResponElimina
  16. Si vas una mica colocat a passejar,més val que duiis casco ,podria ser que volis i acabos com lo voltor.

    ResponElimina
  17. Així, la culpa és del voltor, que no duia casc (o anava col.locat).

    ResponElimina
  18. La culpa és molt negra.La massificació eòlica de la Terra Alta es culpa dels responsables polítics que ho han permès:CIU i UPTA-PSC

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta